Knappe zege HKC op Exakwa

De uitwedstrijd van HKC in Lelystad tegen Exakwa werd vooraf als een lastige bestempeld. Exakwa speelt op natuurgras met de daarbij behorende verplichte kleine (zaal)afmetingen en bovendien had de thuisploeg haar eerste wedstrijd in Almere met duidelijke 27-20 cijfers van EKVA gewonnen.

In het begin moest HKC wennen aan de moeilijker omstandigheden en na even aftasten nam Exakwa na tien minuten spelen een 3-0 voorsprong. HKC bleef echter rustig spelen en begon vervolgens mee te scoren om na een kwartier alweer op gelijke hoogte te staan: 5-5. Er volgde toen een fase waarin de doelpunten om en om als rijpe appelen vielen tot aan de 25e minuut, waarin HKC met 9-10 leidde. Toen volgde een sterke fase van de BMN-ploeg en wisten zij met snelle en gevarieerde aanvalsacties uit te lopen op de tegenstander. Via 9-14 werd een ruststand bereikt van 10-15.

Direct na de pauze toonde HKC direct weer haar dadendrang en wist de voorsprong snel uit te breiden naar 10-17. In deze fase was HKC heer en meester en Exakwa kwam er even niet aan te pas. Het verschil in speelstijlen werd ook duidelijk getoond: HKC speelde als collectief, waarbij het gevaar van alle spelers kwam, terwijl Exakwa een trage aanvalsopbouw had, waarbij enkel schutters in stelling werden gebracht. Na een kwartier in de tweede helft stond het al 13-20, waarna HKC een maximale voorsprong bereikte van 14-22. Toen stokte ineens de doelpuntenproductie bij HKC. Hoewel de aanvallen goed van opzet bleven vielen de doelpunten niet meer. Het gaf Exakwa de gelegenheid om dichterbij te komen en opeens leek het of ieder schot van de thuisploeg een doelpunt was en zij haalden met nog acht minuten te spelen op naar 18-22. In de voorlaatste minuut werd het zelfs nog 20-22, waarna HKC het slotakkoord had en scheidsrechter Gerrit van de Beek uit Harderwijk een 20-23 eindstand kon noteren.
Voor HKC kwamen op het scoreformulier: Rianne Swets en Kees Baks (ieder 5), Niels Deventer en John den Dunnen (ieder 4), Annelies Kop en Emiel Deventer (ieder 2) en Esther de Groot (1).

A.s. zaterdag speelt HKC om 15.30 uur thuis tegen Sparta Nijkerk, dat inmiddels tweemaal verloor. HKC doet er goed aan deze tegenstander op geen enkele manier te onderschatten.
In ieder geval een interessante wedstrijd in Boven-Hardinxveld.