AD: ‘We hebben het geflikt’

Daan Koppenol, Lieneke Pries, Jennifer Schaeffer en de afscheidnemers Fenna Zwang en Annelies Kop vieren het behoud van HKC in de Korfbal League. © Richard van Hoek

Verliezen en tóch een groot feest, want HKC blijft in de Korfbal League’

HKC/Creon Kozijnen maakt ook volgend seizoen deel uit van de crème de la crème van het zaalkorfbal. De Hardinxveldse debutant verlengde het verblijf in de Korfbal League op de slotdag, ondanks de 15-23 nederlaag tegen titelgegadigde KZ.

Het Delftse Fortuna voldeed namelijk de sportieve plicht door KCC met 29-19 te verslaan en tot de play-outs te veroordelen. Waarna HKC’s thuishal Het Dok (weer eens) veranderde in een feestpaleis.
Zelden zal er na een eigen nederlaag zo hartstochtelijk gejuicht zijn in Boven-Hardinxveld. Knallende shooters, beukende beats en zelfs champagneflessen kwamen eraan te pas nadat voor HKC het sein definitief op veilig was gesprongen. Met acht punten op het conto na achttien duels hield de nieuwkomer in het hoogste zaalkorfbalechelon het hoofd fier boven water, waar Groen Geel (degradant) en KCC (herkansing in de play-outs) kopje onder gingen.

Keiharde knieval
De keiharde knieval een week eerder bij concurrent KCC had de spanning er op de slotdag nog even vol opgezet. Immers, de Capellenaren zouden nog op gelijke hoogte kunnen komen in punten en dan op onderling resultaat HKC – voor het derde seizoen op een rij – tot overwerk kunnen veroordelen. Die tweekamp met de verliezend finalist van de Korfbal League 2-eindstrijd, die uit het kwartet AW, DSC, TOP (Sassenheim) en Unitas moet komen, bleef de selectie van het vertrekkende trainersduo Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg bespaard.

“Dit is heel bijzonder, want er zijn niet veel ploegen die zich als promovendus direct weten te handhaven in de Korfbal League”, vond Ekelmans, die na vier jaar HKC komend seizoen bij TOP in Sassenheim aan de slag gaat. “Het was met vallen en opstaan, maar wij hebben het wel geflikt met elkaar.”

De dank van Ekelmans ging daarbij uit naar ‘zijn’ Fortuna, dat de sportieve plicht vervulde door KCC kansloos te laten. “We hadden de hulp van Fortuna nodig, dat in principe beter is dan KCC. Ard Korporaal (coach van Fortuna, red.) is mijn beste vriend. Maar we hebben het op eigen kracht gered, want we hebben twee punten meer dan KCC.”

Meegegroeid met niveau
Ekelmans was duidelijk waarom HKC het hachje redde in het debuutjaar. “Gedurende dit seizoen waren we groeiende. We hebben best wel tikken gehad aan het begin, waarbij we dachten ‘wat gaat dit snel, wat gaat dit hard’. Maar het aanpassingsvermogen van deze ploeg was enorm groot. We zijn meegegroeid met het niveau, konden lang mee in wedstrijden en wonnen bijvoorbeeld hier thuis van DOS’46.”

Met de handhaving in de zaal en presentie op het veld op het hoogste niveau hebben Kamsteeg en Ekelmans vakwerk afgeleverd. “De afgelopen vier jaren met Peter zijn heel intensief geweest. Deze groep heeft onder de grootste druk de beste prestaties geleverd. We hebben er alles uitgeperst wat mogelijk was. Het was een geweldige rit, maar ook een goed huwelijk. Onze karakters passen goed bij elkaar en we hebben dagelijks contact. Ik sprak hem soms vaker dan mijn eigen partner.”

Jonge kippies
Evenals Annelies Kop nam Fenna Zwang afscheid. De 33-jarige Dordtse besloot bij HKC, na DeetosSnel en DVO, haar derde Korfbal League-periode. “Ik ben zo blij en trots. Het was op, we liepen op ons tandvlees. Aanvankelijk had ik gezegd dat ik het niet zou doen, nog een jaar ‘League’. Maar ik vond dat ik de club niet in de steek kon laten. Fysiek kan ik het niet meer bolwerken, mijn achillespezen zijn kapot. Iedereen roept dat het er nog steeds makkelijk uitziet bij mij, maar die zien mij niet wakker worden op zondag.”

Fenna Zwang in actie in haar laatste zaalwedstrijd voor HKC, met international Esther Cordus als tegenstander

Drie jaar bij HKC leverden de ex-international twee hoofdklassefinales, promotie én handhaving op. “Ik had niet gedacht dat ik zo’n avontuur zou beleven. Het houdt een keer op. Ik heb dit seizoen nog tegen allemaal jonge kippies lopen rennen. Wat nu? Ik speel het veld nog. Ik ben voor mezelf begonnen, ga genieten van mijn vrijheid, familie en ga crossfit doen en padellen. En ik blijf bij HKC betrokken, want dit cluppie zit in mijn hart.”

HKC/Creon Kozijnen – KZ 15-23 (9-11).

Scores HKC/Creon Kozijnen: Jop Brouwer (3x), Lieneke Pries (3x), Danny den Dunnen (3x), Daan Koppenol (2x), Eliza Roest (2x), Annelies Kop en Mark Klop./blockquote>

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 25 maart 2024
Auteur: Arco Bomgaars