AD: ‘Lieneke Pries wil bij HKC een stabiele factor zijn’

Korfbalster prijst teamspirit, maar verliest van oude club LDODK

Korfbal League-nieuwkomer HKC/Creon Kozijnen bood sterk weerwerk en brak niet, maar ging toch onderuit tegen het favoriete LDODK: 18-21. Het duel betekende voor Lieneke Pries, nieuw in de Hardinxveldse selectie, een weerzien met haar oude club.

Voor de geboren Drentse Lieneke Pries (26) voelt spelen met HKC op het hoogste zaalkorfbalniveau dit seizoen soms als een reünie. Ze speelde immers drie jaar bij het Delftse Fortuna en daarvoor een even lange periode bij LDODK in het Friese Gorredijk. En in het duel met die club staat ze ook even tegenover Marlou Kuiper, met wie zij bij AVO in Assen speelde. “Bij LDODK wilde ik op topniveau uitkomen en bij Fortuna kwam ik in coronatijd terecht vanwege de liefde, voor Herman”, vertelt de in Rotterdam woonachtig korfbalster.

Met Fortuna maakte zij de zaallandstitel in 2022 in Ahoy mee, ten koste van PKC. Dit jaar besloot zij de stap naar HKC te maken. “Ik heb twee jaar in het tweede van Fortuna gespeeld, heb nagedacht over mijn prioriteiten. Ik wilde er nog volle bak voor gaan en heb voor mezelf bepaald dat ik nog ergens in het eerste wilde ballen. Voor een volle zaal, voor enthousiast publiek. Ik ben door meerdere clubs benaderd en ik had een goed gevoel bij HKC door het gemoedelijke, het dorpse dat LDODK ook had, de goede organisatie en het was bovendien goed bereisbaar.”

Maar voor HKC is, anders dan voor Pries, spelen bij en tussen de beste ploegen van Nederland ook totaal nieuw. “Dat merk ik ook wel, maar HKC leert snel. Ik kan daar de ervaring, de rust en ook wel de volwassenheid in zo’n ploeg brengen. Ik wil een stabiele factor in het team zijn. Ik vind dat ik aan het eind van mijn ontwikkelfase zit. Ik heb een redelijk steady basis, waar ik op kan teren”, vertelt Pries, die als fysiotherapeut in Den Haag en in de praktijk van voormalig PKC-captain Laurens Leeuwenhoek werkt.

Tegen LDODK speelt voormalig jeugdinternational Lieneke Pries, die vooral met Esmee van Veen geconfronteerd wordt, een gecontroleerde wedstrijd. “We hebben gevochten, daar ben ik trots op. Onze kracht is de teamspirit en de interactie met de zaal. We hebben mentale training gehad en daar kwam uit dat wij heel sfeergevoelig zijn. We hebben dit goed gedaan, maar beseffen ook dat het komende zaterdag moet gebeuren.” Dan wacht het sleutelduel voor handhaving, bij het Groen Geel van Mady Tims. “Het doel is plek acht en dat is een reëel doel.”

HKC/Creon Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein 18-21 (8-13)

Scores HKC: Eliza Roest (5x), Daan Koppenol (3x), Jennifer Schaeffer (3x), Mark Klop (2x), Lieneke Pries (2x), Danny den Dunnen (2x) en Annelies Kop.

Lieneke Pries (HKC, links) in duel met Esmee van Veen van haar oude club LDODK

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 4 december 2023