AD: ‘Koppenol gunt PKC alles, maar niet tegen “zijn” HKC’

Korfballer ontmoet met Hardinxvelders meteen oude club

HKC/Creon Kozijnen beleeft morgen een historisch hoogtepunt als de hoofdmacht debuteert in de Korfbal League, met uitgerekend titelhouder PKC/Vertom als opponent. Voor Daan Koppenol is het een speciaal duel: de Papendrechter (32) maakte deze zomer de overstap van PKC naar HKC.

In een kalenderjaar, waarin de gedenkwaardige momenten elkaar in rap tempo opvolgden met promoties naar de hoogste niveaus in de zaal en op het veld staat HKC voor een nieuwe primeur in de clubgeschiedenis: de eerste wedstrijd ooit op het allerhoogste zaalkorfbalniveau. Waarvoor de competitieleider ook nog eens gevoel voor regionaal sentiment blijkt te hebben gehad, door HKC versus PKC tot openingswedstrijd van de jaargang 2023-2024 vast te stellen.

Voor Daan Koppenol is het een extra speciaal affiche: de Alblasserwaarder speelde vanaf zijn vijfde jaar voor de regerend zaal- en veldlandskampioen, maar heeft het groen-witte tricot van PKC omgeruild voor de zwart-witte outfit van HKC.

“Het is zeker geen makkelijke keuze geweest om de overstap te maken”, vertelt Koppenol, wiens naam nog steeds als rustend lid op de ledenlijst van PKC staat. “Ik heb mezelf de vraag gesteld: ‘ga ik nog een keer de stap maken?’ Ik kreeg die gelegenheid van HKC, met een goede kans om me in het eerste team te spelen en met het perspectief dat de club naar de Korfbal League ging. Bij PKC is daar, met spelers voor me die international zijn of zijn geweest, geen reële mogelijkheid meer op. Ik heb het goed doorgesproken in mijn omgeving. Ja, ook met mijn vader (Cees Koppenol, oud-speler en -trainer van PKC en voormalig wethouder in Papendrecht red.). Hij vond dat ik voor mijn kans moest gaan.”

Tweede
Bij PKC was Daan Koppenol jarenlang één van de vaste gezichten in het tweede achttal. “Ik heb in het seizoen 2019-2020, het jaar dat voortijdig door corona eindigde, onder Daniël Hulzebosch bij PKC wel de nodige minuten in de Korfbal League gemaakt. Daarna bleef ik speler van het tweede, maar wel nog met ambitie. Ik ben meer gaan trainen, vind ook dat ik mezelf als teamspeler nog verder ontwikkeld heb. Ik kan vanuit de korf spelen, maar als het nodig is ook in de punt.”

In Boven-Hardinxveld arriveerde Koppenol deze zomer met een schat aan ervaring in een nieuwe korfbalomgeving met veel bekende gezichten. “Omdat ik natuurlijk niet de eerste PKC’er ben die naar HKC is gegaan. Ik voelde me meteen thuis. De clubs zijn niet met elkaar te vergelijken. PKC is een instituut, de grootste club van Nederland en speelt jaarlijks om de prijzen. HKC is de nieuwkomer, die razendsnel omhoog is geschoten, maar ik ben wel verrast hoe bij de club zaken worden opgepakt. Bijvoorbeeld op het gebied van social media, het enthousiasme van de supporters, maar ook bijvoorbeeld de organisatie rond de wedstrijden in de Korfbal League.”

HKC versus PKC is zelfs de officiële openingswedstrijd van de topzaalkorfbalcompetitie. “Mooi, maar ook een gekke gewaarwording”, stelt Koppenol. “Afgelopen zaterdag hadden we al een voorproefje, tijdens het toernooi bij Fortuna, speelde ik tegen Richard Kunst, met wie ik dit jaar – samen met de partners – op vakantie ben geweest. Ik ken alle spelers natuurlijk heel goed, maar dat kan ik in de wedstrijd loslaten.”

Vesting
“Ik gun PKC alles, behalve in de onderlinge wedstrijden”, vervolgt hij. “Al besef ik dat het verschil groot is en zal zijn. Wij moeten ons richten op de wedstrijden met tegenstanders als DOS’46, Blauw Wit, KCC en Groen Geel. Die duels zijn cruciaal in de strijd om lijfsbehoud. Tegen de andere ploegen moeten we kijken of er iets te halen valt, waarbij we van onze thuishal Het Dok een lastig te nemen vesting moeten maken. Tegen PKC zal het in elk geval enorm sfeervol zijn en daar verheug ik me op.”

De naam van HKC-korfballer Daan Koppenol staat ook nog op de ledenlijst van PKC

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 17 november 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Richard van Hoek Fotografie

Tevens stond er in het AD:

Wim Scholtmeijer beseft dat ogen op PKC gericht zijn

Als eigenaar van alle clubprijzen en met een selectie die, na het afscheid van Laurens Leeuwenhoek en de komst van Bo Oppe ‘op peil’ is gebleven, begint PKC/Vertom als de grote favoriet aan het nieuwe Korfbal League-seizoen.

,,Dat is niet anders dan vorig seizoen”, constateert trainer Wim Scholtmeijer. ,,En de externe verwachting is ook niet anders dan de interne verwachting dat wij voor de titel gaan spelen. Maar het is zeker niet zo dat we dat zomaar even gaan doen.”

Scholtmeijer verwijst daarbij naar de climaxmomenten van het afgelopen seizoen. ,,Toen speelden we in de play-offs twee keer tegen een echt goed LDODK, maar wij waren op die beslissende momenten net iets beter. Zelfs beter dan in de gewonnen zaalfinale tegen DVO. Maar winnen was en is zeker niet vanzelfsprekend. LDODK is sterker geworden, DVO en Fortuna hebben misschien iets ingeleverd.”

Daarbij heeft PKC te maken met factoren die een zware wissel op de selectie trekken. Allereerst was daar (de aanloop naar) het WK, waardoor de selectie eigenlijk pas onlangs voor het eerst helemaal compleet op de training aanwezig was. “Fysiek gezien lopen we als team daardoor achter op de andere ploegen. Dat zag je ook in de voorbereidingsduels. We schoten uit de startblokken, maar daarna werd het steeds minder.”

En er spelen ook andere belangrijke zaken. Jennifer Tromp, die samen met Scholtmeijer de training en coaching verzorgt, is bezig met intensieve chemokuren. Kort na terugkeer van het WK overleed de moeder van Lise Van Maldeghem, de Belgische international van PKC, en Nienke Hintzbergen is op de terugweg nadat zij even noodgedwongen gas terug moest nemen. Scholtmeijer: “De groep heeft dus het nodige voor de kiezen ge- kregen, maar houdt zich goed.”

De openingswedstrijd in sporthal Het Dok bij HKC/Creon Kozijnen is ook voor Scholtmeijer een mooie affiche. “Het gaat meteen om de regionale eer. Ik vind het mooi wat HKC heeft laten zien, er staat ook een leuke groep die kans heeft om te overleven in de Korfbal League. Ik vergelijk de aankomende wedstrijd met die van vorig seizoen bij Unitas, dat ook nieuw was in de ‘League’ en genoot van de strijd met ons waarin het driekwart van het duel echt een wedstrijd was. Maar dit is wel onderkant tegen bovenkant ‘League’ natuurlijk.”