AD: ‘Familieman Eliza Roest doet gezin én HKC plezier’

Foto: HKC’er Eliza Roest (r) is waakzaam in het duel met Blauw Witter Thijs Rodenburg

Korfballer gaat met Hardinxvelders voor handhaving in ‘League’

HKC/Creon Kozijnen had de kans om in de strijd voor handhaving in de Korfbal League een resultaat te boeken tegen het sterker geachte Blauw Wit, maar liet de Amsterdamse opponent ontsnappen met de volle buit: 21-23. Een gemiste kans, zo besefte ook routinier Eliza Roest van de Hardinxveldse thuisploeg.

Op een stoel aan de zijkant van het veld in sporthal Het Dok puft Eliza Roest uit, soms onderbroken door een flinke hoestbui. “Ik heb niet veel stem, want ik ben nog steeds niet helemaal fit na de afgelopen dagen”, verontschuldigt de 32-jarige korfballer uit Schelluinen zich meteen.

Bovendien is ook de teleurstelling over het resultaat op zijn gezicht af te lezen, versterkt door de wetenschap dat Roest in de slotfase de gelijkmaker (bij 20-21) op zijn hand had. “Eerst nam ik de bal onder de korf, normaal een zekerheidje, niet goed. Kort daarop besloot ik zonder paalbezetting te schieten, omdat ik de ruimte en de tijd had om op twee benen vanaf een goede afstand te schieten. Maar ook die ging mis.”

Sprokkelen
En zo gaf HKC geen vervolg aan de eerste zege op het hoogste zaalkorfbalniveau van een week eerder bij Groen Geel. “En dat had zeker gekund”, beseft Roest, bezig aan zijn tweede jaar in de Korfbal League waarin hij eerder met het Capelse KCC acteerde. “Dat jaar bleven we erin met KCC omdat we voldoende sprokkelden. Ja, je zou me dus een ervaringsdeskundige kunnen noemen.”

Roest, oud-speler van het Gorcumse GKV, is bij HKC uitgegroeid tot een gewaardeerde, ervaren basisspeler. Sterk in de rebound, slim in de duels, regelmatig loepzuiver met zijn typische schottechniek. Tegen Blauw Wit, dat een opmerkelijk DeetosSnel-aandeel heeft met de basisklanten Jordi van Elburg en Lisa Prent en later ook nog invalster Stephanie van Geffen, excelleert vooral zijn oorspronkelijke vakgenoot Jop Brouwer, die acht keer scoort. Later cijfert hij zich regelmatig weg voor de ingevallen Mark Klop.

“Ik vind het niet erg om die rol in te vullen. Wat ik nog wil? Uiteraard handhaven met HKC, waar de sfeer geweldig is, en fit blijven.” Maar er is nog een drijfveer: zijn gezin. Drie van zijn vier kinderen kijken toe tijdens het duel, echtgenote Romy geeft verslag tijdens de stream. “Ik merk dat ik door het korfbal vaak wel dingen thuis mis, maar mijn vrouw en kinderen moedigen me juist aan om door te gaan omdat zij er veel plezier aan beleven. En dat is ook wat waard.”

HKC/Creon Kozijnen – Blauw Wit 21-23 (13-15).

Scores HKC/Creon Kozijnen: Jop Brouwer (8x), Eliza Roest (3x), Mark Klop (3x), Danny den Dunnen (2x), Jiske van Brenk (2x), Annelies Kop (2x) en Fenna Zwang.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 16 december 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Richard van Hoek Fotografie