AD: ‘HKC doet met titel heel snel zaken op het veld’

Hardinxvelders kampioen in overgangsklasse na zwaar zaalseizoen

HKC 1 kampioen in de Overgangsklasse

HKC, met de geblesseerde Nadhie den Dunnen op de schouders van broer Danny, viert het kampioenschap in de Overgangsklasse (Foto: Peter Verheijen)

Na een krachtenverslindend zaalseizoen, waarin een plek in de Korfbal League op een haar na was misgelopen, wilde HKC op het veld snel zaken doen. De Hardinxvelders slaagden in die opzet: via de 17-10 zege op de laatste concurrent SDO was het kampioenschap in de overgangsklasse D en promotie naar de hoofdklasse een feit.

Het toch al gedenkwaardige seizoen van HKC werd nog maar eens van een extra hoogtepunt voorzien. Na een emotioneel zaalseizoen, dat via een verloren hoofdklassefinale tegen Unitas en een tweekamp in drie delen met Groen Geel eindigde met plaatsing voor de nieuwe Korfbal League 2 en nét geen plek bij de beste tien ploegen van Nederland, volgde een feestelijke climax in de buitenlucht. Drie wedstrijden voor het eind inde de selectie van het trainersduo Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg het kampioenschap in de veldcompetitie door overtuigend met het Kamerikse SDO af te rekenen.

Energie
“Eigenlijk twee promoties in één seizoen”, stelde Ekelmans in zijn evaluatie. “Volgend seizoen speelt HKC in twee competities op het op één na hoogste niveau, een prachtige status voor de club. De zaal heeft heel veel energie gekost. Daarom hadden we ons ten doel gesteld om eigenlijk binnen drie weken klaar te zijn en het niet nodeloos langer te laten duren. De eerste wedstrijd na de zaal, die eigenlijk te snel kwam, verloren we echter van Excelsior waardoor het doel niet meer haalbaar leek. Het is toch gelukt, zodat we de laatste drie wedstrijden naar het slot heel ontspannen kunnen beleven.”

Het betekent een heuse afscheidstoernee voor aanvoerder Corné Troost. De 34-jarige Papendrechter, bezig aan zijn vierde en laatste seizoen bij HKC, kreeg kort voor het eind van het kampioensduel al een publiekswissel. “Ik was eigenlijk enigszins verrast, want we hebben nog één thuiswedstrijd voor de boeg de komende weken. Maar deze titel is sowieso een prachtig einde van deze periode”, vond de voormalig PKC’er, die in het kielzog van trainer John Spek de overstap naar de club uit Boven-Hardinxveld maakte.

“Het zijn geweldige jaren geweest. Na jarenlang in het tweede van PKC te hebben gespeeld heb ik de stap toch gemaakt en successen beleefd. Dit jaar heb ik pijntjes gehad aan de knie, achillespees en beide kuiten. Ik heb meegespeeld in de hoofdklassefinale, een happening die we verloren en daarna de strijd om het laatste Korfbal League-ticket. Ik weet nog niet wat ik ga doen. Afbouwen in een lager team is een optie. Bij PKC zit ik in de technische commissie en ben ik betrokken bij evenementen. Korfbal blijft dus zeker een rol spelen.”

Verwikkelingen
HKC kende sportief gezien een jaar met prachtige verwikkelingen, waarin ook in de spelersgroep genoeg gebeurde. “We zijn onderweg Annelies Kop vanwege zwangerschap en Nadhie den Dunnen met een zware blessure kwijtgeraakt. Carmen de Heer is in de zaal even stand-in geweest. Behalve Corné heeft ook Lotte Scherstra (basisspeelster in het kampioensduel, red.) aangegeven te stoppen”, somde Ekelmans op.

Raamwerk
Het raamwerk voor het nieuwe seizoen staat. Naast Merijn Sevenhuysen en Jitte Janssen van Avanti verwelkomt HKC ook Jop Brouwer, de voormalig speler van Oranje Wit en Nieuwerkerk. Ekelmans: “We hebben doorgeselecteerd in de categorie 22 tot en met 24 jaar, waardoor we fris bloed hebben in de groep. Misschien dat er nog een speelster bij komt, er staat een mooie groep voor het nieuwe seizoen.”

HKC – SDO/Fiable 17-10 (7-5)
Scores HKC: Eliza Roest (4x), Janine Sterrenburg (3x), Mark Klop (2x), Lotte Scherstra (2x), Danny den Dunnen (2x), Fenna Zwang (2x), Veerle Havelaar en Sanne Langendoen.

HKC kampioen in de OvergangsklasseOrgineel (als premium-artikel) gepubliceerd: AD/Rivierenland (30 mei 2022)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Peter Verheijen