Voorbeschouwing HKC – AW.DTV

Na 7 speelronden in de Hoofdklasse A is de reguliere zaalcompetitie voor HKC 1 alweer op de helft. In de door de kenners vooraf al als sterk en spannend ingeschaalde hoofdklasse A blijken de verschillen ook in werkelijkheid klein en is met de nog 7 resterend te spelen wedstrijden het verschil tussen de huidige nummers 1 KCC en 5 AW.DTV (AWDTV) slechts 4 punten en is dus nog alles mogelijk. Dit AW.DTV uit Amsterdam is aanstaande zaterdag 18-01 de volgende tegenstander van HKC. AW.DTV was tijdens het debuut van HKC in de Hoofdklasse in november vorig jaar ook de ploeg waar het team van Spek en Kuipers tegen aan mocht treden.
Na het tweeluik tegen Avanti is de wedstrijd van aanstaande zaterdag dus de 2e returnwedstrijd van de competitie. Tegen Fiks speelde HKC nog helemaal niet.

Na afloop van de eerste wedstrijd tegen de Amsterdammers in het voor deze stad kenmerkende rood-zwart spelend, welke eindigde in een 29-29 gelijkspel, heerste bij HKC teleurstelling en voelde de deling als een verloren punt. AW.DTV daarentegen vierde de late gelijkmaker en liet zich de remise als een uiteindelijk gewonnen punt smaken. 5 minuten voor het einde van de wedstrijd was de stand nog 24-28 in het voordeel van HKC. In de laatste 7 aanvallen welke HKC in deze slotfase heeft gehad kon de door BMN De Klerk & Klop Watersport gesponsorde ploeg nog maar slechts 1 keer doeltreffend worden. AW.DTV wist dit met 5 scores uit hun laatste 6 aanvallen een stuk beter te doen. Of omgedraaid verdedigde HKC in de slotfase niet goed en schakelde AW.DTV verdedigend juist bij. Ieder geval een leermoment voor ons vlaggenschip.

Beiden teams moesten in de seizoensouverture in hun basisopstelling een belangrijke schakel missen. Bij de Amsterdammers kon de niet topfitte Cedric Pardieck niet starten. Eliza Roest ontbrak aan de kant van HKC en was ook helemaal niet inzetbaar. Pardieck kon echter met aanvallende invalbeurten en doelpunten in de 2e helft van de wedstrijd alsnog erg belangrijk zijn voor zijn team. Hij was het dan ook die de uiteindelijke gelijkmaker op knappe wijze wist te noteren.

Het door Edwin Bouman gecoachte AW.DTV, ontstaan in 1996 uit een fusie van de twee Amsterdamse korfbalverenigingen Allen Weerbaar & De Twee Vijfjarige heeft een rijke korfbalhistorie en kende hierin sportief zowel ups als downs.
AW.DTV is in totaal 11 keer Nederlands kampioen geworden, waaronder 4 zaaltitels en 7 veldtitels. De Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen, grondlegger van de korfbalsport, zelf weet de HBS-vereniging DES in 1902 te enthousiasmeren voor de nieuw bedachte korfbalsport. AW.DTV is hiermee als 117-jarige één van de oudste, zo niet de oudste korfbalclub van Nederland. In het seizoen 2015-2016 en 2016-2017 mocht AW.DTV 2 seizoenen uitkomen in het ‘korfbal-Walhalla’ van de Korfbal League. Een decennium eerder speelde het echter in de seizoenen 2007-2008 en 2008-2009 ook nog in de anonimiteit van de 2e klasse met tegenstanders als Ados (Hoorn) en Celeritas (Alkmaar).

Door de winst van Nieuwerkerk op KCC heeft de Capelse ploeg haar ongeslagen status in de Hoofdklasse verloren en is de club uit Nieuwerkerk de koploper weer tot op 2 punten genaderd. HKC volgt weer hierna met 1 punt achterstand op een, samen met TOP Arnemuiden, gedeelde 3e plaats. TOP ontvangt zaterdag in eigen huis Nieuwerkerk.
AW.DTV heeft na de dubbele ontmoeting met Rohda haar puntentotaal in de laatste 2 duels van 4 naar 8 weten te verdubbelen en is bij de kop van de ranglijst aangehaakt. In de met 32-15 en 15-26 gewonnen wedstrijden wist de ploeg te werken aan het vertrouwen en het doelsaldo. De Amsterdammers beschikken over een sterk ervaren en geroutineerd team. Joy de Groot, Jim Snel en Danny de Vos zijn al vele jaren sterkhouders van het team en maakten het korfbal league avontuur van de club mee. De van Rohda afkomstige topschutter Cedric Pardieck is volledig hersteld en scoort net als Jim Snel en Danny de Vos erg makkelijk. Edwin Bouwman kan verder beschikken over sterke spelers als Surinaams international Vikash Missier (eerder spelend voor o.a. Victum, SKF en Viko) zijn vriendin Linsey van Mourik (SKF, Victum en Viko), Amber ten Hulsen (Swift (A), Groen Geel en Rohda), Rosalie Stone (Rohda), Gina de Groot en Amber Linde.

De heren Marcel Winters als scheidsrechter en Emiel Wilbrink als assistent-scheidsrechter zijn door het KNKV aangesteld om de wedstrijd te leiden. Net als vorige week in Pijnacker is mevrouw Petra Hagendijk aangewezen als juryvoorzitter.
Het beloofd zaterdag opnieuw een spannend en enerverend duel te worden. Aanvang van de wedstrijd om 16:30 uur in Sporthal Het Dok. Zorg dat je er bij bent en laat je horen!!

Stand na 7 speelronden:

Programma speelronde 8: