AD: ‘Wel of niet naar HKC?’

Toekomstig HKC-korfbalster Fabiënne van Erk – hier nog in het shirt van Fortuna – tijdens de verloren veldfinale tegen DVO. (Foto © Gertrude de Vries)

Fabiënne van Erk overwint twijfels en kiest voor HKC: ‘Ambities spreken me aan, ook door komst Richard Kunst’

Wel of niet naar HKC/Creon Kozijnen of toch bij Fortuna blijven? Die vraag beheerste maandenlang het gedachtengoed van Fabiënne van Erk. In het laatste weekend van het seizoen 2023-2024 hakte de 21-jarige speelster de knoop definitief door: zij kiest voor een overstap naar de Hardinxveldse Korfbal Leagueclub.

Voormalig Sporting Delta-speelster Fabiënne van Erk keert daarmee terug in de korfbalgekke regio, waar zij tot haar vijftiende voor haar overstap naar het Delftse Fortuna actief was. Een terugkeer die de nodige voeten in aarde had, zo beaamt zij.

Toch wel verrassend
“Of voor mij de overstap nog verrassend was? Toch wel”, geeft Fabiënne van Erk aan. “Vanaf februari ben ik met HKC in gesprek geweest. Ik heb de boot in eerste instantie afgehouden. Ik was er in mijn hoofd flink mee bezig geweest, want beide clubs wilden me graag hebben. Waarbij ik aanvankelijk toch de keuze gemaakt had om bij Fortuna te blijven.”

Dat inzicht veranderde toch weer. “Bij Fortuna hebben we veel speelsters en daar komt Laura (van der Linden, red.) ook nog bij. Ik was het afgelopen seizoen vaak de vijfde speelster en het is niet altijd leuk als je voor je gevoel op de schopstoel zit.”

“Ik had besloten om toch weer volle goede moed bij Fortuna verder te gaan, maar in de afgelopen week veranderde er toch weer iets in mijn gevoel en ook in de vooruitzichten bij Fortuna. Ik zag weinig perspectief op speelminuten. Dat is keihard, maar zo is topsport. Daarop heb ik HKC gebeld en toegezegd dat ik de overstap maak, omdat daar meer speeltijd mogelijk is.”

Pijn in het hart
De voormalig jeugdinternational neemt echter wel met pijn in het hart afscheid van Fortuna. “Ik heb daar echt geweldige jaren gehad en er veel geleerd. Ik heb mijn vriendin Jessica Lokhorst er leren kennen. Het was een moeilijke keuze, daarom heeft het zo lang geduurd.”

Fabiënne van Erk

Fabiënne van Erk passt namens Fortuna tegen DVO. © Gertrude de Vries

“Er was veel concurrentie op de training, de groep en de staf zijn geweldig. En toch is de echte doorbraak er nooit geweest, al heb ik het afgelopen seizoen wel regelmatig gespeeld in het eerste. Toen had ik mijn kansen ook moeten grijpen.’’

De verloren veldfinale, afgelopen zaterdag tegen DVO op het terrein van Dalto in Driebergen, was haar laatste optreden in het tricot van Fortuna. ,,We zaten er totaal niet in”, is Fabiënne van Erk duidelijk over de 20-13 nederlaag. “DVO was wel goed, wij niet. Sportief gezien is het een teleurstellend jaar geweest, met het mislopen van de play-offs in de zaal en het missen van de veldtitel.”

Van de absolute topclub en meervoudig landskampioen Fortuna verkast Fabiënne van Erk, net als haar clubgenote Annick Post, naar HKC dat het debuutseizoen in de Korfbal League tot een goed eind bracht. “Dat heeft me niet echt verrast. Bij HKC stond een goede ploeg. En thuis kon HKC verrassen, door de kolkende hal.”

“Ik ben een gevoelsmens en heb goede gesprekken gehad met het nieuwe trainersduo Niels Mastijn en Erik van Brenk. Er was meteen een klik en de ambities spraken me aan, zeker ook door de komst van Richard Kunst. Daardoor is het mede mogelijk om misschien naar de middenmoot in de Korfbal League door te groeien.”

Vakantie naar Bali
Samen met haar vriendin, Oranje-international Jessica Lokhorst, woont zij nu nog in Delft. “In de toekomst willen we in Dordrecht gaan wonen. Ik ben sinds kort afgestudeerd en heb de studie Ondernemerschap & Retailmanagement afgerond. In september start ik met werken en dan willen we actief op zoek naar een huis. Maar eerst gaan we, nadat Jessica met het Nederlands team op stage is geweest, voor vakantie naar Bali.”

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 28 juni 2024
Auteur: Arco Bomgaars