AD: ‘Vier mooie, intense jaren’

Peter Kamsteeg geniet, samen met Marrien Ekelmans (links), van de laatste wedstrijd als coach bij HKC tegen streekgenoot PKC. (Foto © Richard van Hoek)

Korfbaltrainer Peter Kamsteeg (HKC) kiest voor een jaar in de luwte

Met een 14-19 nederlaag tegen titelhouder PKC/Vertom nam HKC/Creon Kozijnen afscheid van (weer) een memorabel korfbalseizoen. Maar het was toch vooral het slotakkoord van speelster Fenna Zwang én met name het trainerskoppel Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg, dat vier zeer succesvolle jaren beleefde in Boven-Hardinxveld.

In een uitermate ontspannen sfeer werkten HKC en PKC, dat zaterdag de kruisfinale in Delft tegen Fortuna – een reprise van de jongste veldeindstrijd – speelt, hun laatste reguliere competitieduel van een pittig jaar af. Fenna Zwang kreeg een applauswissel en ook was er applaus voor het trainersduo Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg, die HKC in hun laatste jaar gezamenlijk in de Korfbal League en de ereklasse hielden.

Waar Ekelmans zijn loopbaan vervolgt bij het Sassenheimse TOP, daar kiest Hardinxvelder Peter Kamsteeg (50) bewust een jaar voor de luwte. “Rond januari heb ik ervoor gekozen om niet door te gaan met coachen. Ik kies honderd procent voor dingen en de combinatie werk en sport voelde niet meer oké. Ik wilde me meer focussen op de zakelijke kant, Als zelfstandig ondernemer ben ik werkzaam als interim-manager en teamcoach, onder andere in de energietransitie. Op sportgebied ga ik fietsen met mijn maatjes en padellen en de wedstrijden van mijn kinderen bekijken.”

De beweegreden om even gas terug te nemen op korfbalgebied is duidelijk. “Ik wilde niet van het ene in het andere stappen, er zijn zoveel mooie maar ook intense dingen gebeurd de afgelopen vier jaar. Die wil ik eerst laten bezinken”, constateert de oud-speler van Vriendenschaar, Oranje Wit en HKC, die als trainer de hoofdmacht van Vriendenschaar meerdere periodes diende en die lid is van Vriendenschaar en zakelijk lid van HKC. “Het trainen van de jeugd heeft me daarna een prikkel gegeven om weer als seniorentrainer aan de slag te gaan. Dus toen Frank Kamsteeg me vroeg bij HKC, stond ik daarvoor open.”

Visies
Daarbij werd hij gekoppeld aan Marrien Ekelmans, die hij alleen als voormalig tegenstander kende. “Ons eerste telefoongesprek was twee uur herinneringen en visies delen en plannen maken. De klik was er meteen. We kunnen het heel goed met elkaar oneens zijn en daar toch een weg in vinden. Dat is uniek. Na vier jaar zit er iets onvoorwaardelijks naar elkaar toe, zodat je wel kunt zeggen dat we vrienden zijn geworden.”

Vier machtige jaren zitten erop. “Het is zo’n mooie reis geweest, dat sommige mensen zich een HKC zonder Marrien en mij niet kunnen voorstellen. Het hoogtepunt qua emotie was de gewonnen finale met promotie naar de Korfbal League, vorig jaar tegen Dalto. We zijn nog nooit zo blij geweest met twee doelpunten achterstand bij rust. Vooraf hadden we gezegd: als we erin blijven hangen, dan klappen we er na rust overheen. En dat gebeurde. Maar ook het lijfsbehoud dit seizoen, waarbij de vraag was wie het mentaal en fysiek zouden volhouden, was geweldig. Dat maakte de cirkel rond”, aldus Kamsteeg, die afgelopen seizoen dochter Lieke trainde in HKC’s selectie. “Dat vond ik in het begin lastig. Ik moest leren om op mijn tong te bijten, maar dat ging daarna prima. Ik vond en vind het leuk om haar te zien ontwikkelen en haar daarbij te helpen.”

[…]

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 10 juni 2024