AD: ‘Nog geen titel voor HKC dat op z’n tandvlees loopt: “We snakken echt naar het einde”‘

HKC kon een prachtige korfbaljaargang 2022-2023 de ‘finishing touch’ geven met de veldtitel in de hoofdklasse B door DOS uit Westbroek te kloppen. Na een 12-7 voorsprong strandde de Hardinxveldse acht echter bij 13-13, waardoor de formatie van Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg nog even op het tandvlees door moet om het ene benodigde puntje te halen.

‘Dubbel dubbel’
Alles was in gereedheid gebracht voor de ‘dubbel dubbel’ bij HKC, waar het tweede team het goede voorbeeld had geven door – net als in de zaal – het kampioenschap te pakken. Maar de broodnodige winst ging in rook op, dankzij het karaktervolle DOS. “Een 12-7 voorsprong had voldoende moeten zijn om de zege over de streep te trekken”, vond Marrien Ekelmans. “Dan was het echt klaar geweest, want daar zijn we met z’n allen eigenlijk wel aan toe.”

HKC bedankt teleurgesteld de aanhang: de titel is na het gelijkspel tegen DOS nog geen feit.

HKC loopt duidelijk op het tandvlees na een enerverend seizoen, waarin selectie en staf fysiek en mentaal danig getest werden. Met de promotie in de zaal, na een krachtenverslindende play-offserie met DSC en een euforische climax in Papendrecht ten koste van Dalto als geweldig hoogtepunt, en een sterk veldseizoen na de promotie vorig jaar vanuit de overgangsklasse.

Pijntjes
Ekelmans: “Maar het is voor ons allemaal nu duidelijk dat we echt naar het einde snakken, want het seizoen heeft veel gevraagd van iedereen. Spelers hebben pijntjes, zijn duidelijk vermoeid. We hebben al wat mutaties gehad en dat zet zich nu voort. Danny den Dunnen heeft last van een achillespeesblessure en met hem zijn we dus extra voorzichtig. Veerle Havelaar zal niet meer in actie komen, haar zus Mabel is natuurlijk in de zaal al gestopt. Daardoor moeten onze meiden flink aan de bak.”

Merijn Sevenhuysen heeft balbezit in het duel met DOS, dat HKC nog niet het kampioenschap opleverde

Zo speelde Jennifer Schaeffer, die een ongelooflijk debuutjaar meemaakt na haar overgang naar HKC als juniore van Kinderdijk, afgelopen zaterdag bij het tweede én eerste team mee. De vrouwensectie bij de Hardinxveldse ploeg voor volgend seizoen heeft al uitbreiding gekregen met Lieneke Pries en Lotte van Montfort.

Loodzwaar jaar
“En Fenna Zwang, die dit seizoen heel belangrijk voor ons is geweest, heeft aangegeven dat zij toch wil doorgaan. Daardoor zitten we qua vrouwen voor het volgend seizoen goed. Mogelijk dat er nog een speler bijkomt”, liet Ekelmans doorschemeren. “Er wacht ons een loodzwaar jaar in de Korfbal League. Daarom is het lekker dat we op het veld al zeker zijn van een plek in de nieuwe ereklasse, die uit poules van vier met een regionale indeling gaat bestaan.”

HKC start de voorbereiding op dat nieuwe seizoen op 15 augustus, maar wil eerst nog dit jaar goed afmaken. Ekelmans: “Maar heel blijven is op dit moment het allerbelangrijkst. Al willen we natuurlijk wel graag mooi afsluiten.”

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 5 juni 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Jan Noorlandt

HKC 2 veldkampioen