AD: “Ben zeker nog niet klaar”

Korfbalster Mabel Havelaar maakt comeback na geboorte van tweede dochter

Mabel Havelaar

Mabel Havelaar speelt na haar tweede zwangerschap weer voor HKC uit Hardinxveld, zoals afgelopen zaterdag tegen het Dordtse Sporting Delta. (Foto © Peter Verheijen)

Korfbalster Mabel Havelaar nam na de geboorte van haar tweede dochter Cato ruim de tijd voor haar comeback. Haar rentree bij nieuwbakken hoofdklasser HKC is vooralsnog succesvol: ten koste van het Dordtse Sporting Delta boekten de Hardinxvelders hun tweede overwinning: 14-13.

Het beeld doet weer vertrouwd aan: de in Dordrecht woonachtige Mabel Havelaar (28) speelt weer mee bij HKC alsof ze niet weg is geweest. Tegen Sporting Delta pikt ze haar doelpunten weer mee in het gebied rond de korf, een specialiteit van de lange speelster.

“Toch ben ik nog nadrukkelijk in de opbouw na mijn terugkeer”, stelt Havelaar. “Het is heel fijn om weer te kunnen spelen en het is ook anders dan na de geboorte van onze eerste dochter Noortje, die inmiddels vier jaar oud is. Na haar geboorte sloot ik weer snel aan bij mijn toenmalige club PKC. Dit keer heb ik er echt de tijd voor genomen om terug te keren. Ik wilde het eerste jaar na de geboorte van Cato echt heel bewust beleven.”

Gaaf
Een vanzelfsprekendheid was haar comeback op voorhand niet, bekent ze. “Ik wilde weer ervaren hoe het zou zijn om op het veld te staan. En ik heb het weer als heel prettig ervaren. Hoe gaaf is het om voor de tweede keer na een zwangerschap weer op het veld te staan. Ik merk dat ik nog steeds heel veel plezier heb en dat ik zeker nog niet klaar ben. Maar het is ook wel weer gek hoor, om na een afwezigheid van twee jaar weer terug te zijn.”

Praktisch is dat wel even puzzelen soms, aangezien haar partner André Kuipers trainer is bij KVS in Scheveningen. “Maar de grootouders springen heel graag bij.”

Uit tegen Fiks vierde Havelaar vorige week haar officiële rentree in competitieverband. “Het was nodig, want we misten flink wat speelsters dus ik kon meteen aan de bak. Ik merkte wel dat er nog volop ruimte is om te verbeteren. Maar dat geldt voor het spel van heel de ploeg, dat bleek ook in de wedstrijd tegen Sporting Delta.”

Verwonderlijk is dat niet: met Jitte Jansen, Jiske van Brenk, Esmee Hoogendoorn, Merijn Sevenhuysen en Jop Brouwer heeft de selectie van de trainers Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg veel nieuwkomers in de gelederen.

Supporter
Vorig jaar beleefde Havelaar – ooit landskampioen met PKC – het langdurige zaalseizoen van HKC, dat net promotie naar de Korfbal League miste, als supporter. “We hebben inmiddels al in de zaal getraind, dat was ook weer bijzonder. Ik verheug me erop om straks met HKC in een nieuwe competitie (Korfbal League 2, red.) te gaan spelen.” Samenspelen met zus Veerle is er nog even niet bij: de jongste van de twee zussen herstelt van een achillespeesblessure.

HKC deelt na twee speeldagen de koppositie met Tempo, dat het DeetosSnel van Leon Simons een flinke draai oom de oren gaf: met 19-11 kreeg de Vorrinklaanclub klop in eigen huis. Sporting Delta blijft, ondanks de comeback bij HKC die net niet ver genoeg reikte voor het achttal van Niels Mastijn en Francy Crielaars, puntloos.

In de overgangsklasse speelde GKV/Enomics, dat de geblesseerden Jaleesa Hendrikx-Claver en Nienke van der Weijden nog moest missen, voor de tweede maal gelijk: bij Valto werd het 10-10. Oranje Wit beleeft een zware start onder trainer Bo Van Hoof: KVA bracht de Dordtse ploeg een 7-15 nederlaag toe. Het Hardinxveldse Vriendenschaar is de enige regionale eersteklasser zonder verliespunten: bij Tjoba werd, mede dankzij tien treffers van Marijn Bakema, met 17-16 gewonnen. Kinderdijk klopte Merwede/Multiplaat met 15-11.

Uitslagen: Eerste klasse: Vitesse – Albatros 19-13, DVS’69 – ONDO (M) 12-12, Movado – RWA 14-13. Tweede klasse: ACKC – Korbatjo 17-6. Derde klasse: DSO (K) – ADO 14-12, Conventus – Trekvogels 4-7, Ventura Sport – Oranje Zwart/De Hoekse 18-8.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 19 september 2022
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Peter Verheijen

Kick-off trainers