Zwaarbevochten zege voor HKC op Merwede

De wedstrijden tussen HKC en Merwede kenmerken zich de laatste jaren door veel spanning en sportieve strijd en de wedstrijd van afgelopen zaterdag vormde daar geen uitzondering op. In de eerste helft dicteerde HKC de strijd en vergat een grotere voorsprong te nemen bij rust dan 6-8, maar na de reguliere onderbreking lag het initiatief aanvankelijk nadrukkelijk bij de thuisploeg. In het laatste part van de wedstrijd richtte HKC zich weer op, om uiteindelijk met een wel verdiende maar zwaarbevochten 16-18 zege te finishen.

Op de streekderby was veel publiek afgekomen, dat zag dat HKC via twee rake schoten van Annelies Kop in de eerste minuten sterk begon. HKC hield een overwicht, maar was aanvallend te onzorgvuldig om direct door te stoten. Via 1-3 kwam Merwede weer op gelijke hoogte, maar snel had HKC de marge van 2 doelpunten weer hersteld. Dat bleef ook het beeld van de eerste helft. HKC bleef de bovenliggende partij, maar kon Merwede niet op grotere afstand zetten, ondanks dat daar mogelijkheden voor waren. Domper voor HKC was het al snel uitvallen van Rianne Swets, die werd vervangen door de op de bank begonnen Esther de Groot. Net voor rust bereikte HKC voor her eerst een marge van drie punten (5-8), maar de Merwedianen bepaalden de ruststand op 6-8.

Na rust waren het de Sliedrechtenaren die sterk begonnen, terwijl HKC moest zoeken naar de juiste combinaties. Via wissels en time-outs probeerden de coaches Spek en Nieuwenhuizen de ploeg weer in het goede spoor te krijgen, maar dat had aanvankelijk geen succes. Het was alleen maar Merwede wat de klok sloeg en de 6-8 ruststand werd, tot afgrijzen van de Boven-Hardinxveldse supporters, omgebogen naar een 11-8 stand. Het Sliedrechtse deel van het publiek begon te geloven dat er een verrassing inzat. Vanaf dat moment herpakte de Novafront-Klop Watersport ploeg zich echter en snel werd de achterstand ingelopen naar 12-12. Hierna pakte HKC vaker een voorsprong maar met name door de productieve inbreng van de Sliedrechtse dames kon nog geen afstand worden genomen. Bij HKC werden in de beslissende fase de functies beter ingevuld en vanuit vastere patronen kwam het initiatief weer bij HKC te liggen. Tot de ultieme slotfase bleef het echter spannend en het publiek was hierbij de grote winnaar. Pas bij 16-16 besliste HKC de wedstrijd in haar voordeel. Eerst benutte Corné Troost een door Eliza Roest verdiende strafworp en in de laatste minuut besliste Troost van afstand de wedstrijd definitief: 16-18. Wederom een zwaarbevochten zege op Merwede, dat zich andermaal een taaie tegenstander toonde.

Bij HKC tekenden voor de doelpunten: John den Dunnen en Corné Troost (ieder 4), Annelies Kop en Tjeerd Gort (ieder 3), Eliza Toest (2) Kelly de Bruin en Sanne Langendoen (ieder 1).

A.s. zaterdag weer een streekderby voor HKC, maar nu over de oostelijke gemeentegrens voor het duel met het Gorinchemse GKV, dat afgelopen zaterdag de eerste punten pakte in het staartduel met Vriendenschaar. Weer een interessante krachtmeting, die om 15.30 uur op sportpark Molenvliet begint.

Doelpunten HKC in de wedstrijd