Voorbeschouwing zaalseizoen 2018/2019

Aanstaande zaterdag start voor het vlaggenschip van HKC het tweede seizoen in de zaalovergangsklasse. Na een spannende strijd om het kampioenschap tussen SDO/BlijWerkt, GKV Enomics en beide promovendi HKC en Swift wist SDO/BlijWerkt afgelopen zaalseizoen het kampioenschap en promotie naar de zaalhoofdklasse in de wacht te slepen. HKC eindigde op een derde plaats achter Swift en voor GKV Enomics. In het tweede zaalseizoen in de overgangsklasse heeft HKC opnieuw de ambitie om een rol van betekenis in de top van deze klasse te spelen.

Het door Novafront en Klop Watersport gesponsorde team begint de competitie zaterdagavond om 20:05uur met een uitwedstrijd tegen Wit-Blauw/Green Organics in sporthal De Reeve in Kampen.
Waar HKC tijdens het veldseizoen is ingedeeld in een competitie met veel bekende tegenstanders uit de regio, heeft de competitieplanner voor de zaal een compleet andere pouleindeling uit de hoge hoed getoverd.
Tegenstanders dit zaalseizoen in de overgangsklasse B zijn KVA (Amstelveen), SKF (Veenendaal), DOS (Westbroek), Nova (Bilthoven), Wit-Blauw/Green Organics en DOS Kampen/ Veltman (beiden Kampen) en De Meeuwen (Putten). Wat langere reisafstanden en meer onbekende tegenstanders dus. Tegen Nova en Wit-Blauw/Green Organics speelde HKC 1 zelfs nog nooit.

In deze voorbeschouwing een ronde langs de 7 tegenstanders van HKC 1.
Kijkend naar de prestaties van de tegenstanders tijdens de 1e helft van afgelopen veldseizoen, najaar 2018, beloofd dit zaalseizoen ook weer veel spektakel en een spannende competitie.
De Meeuwen speelde op het veld in de hoogste klasse van alle tegenstanders en staat in de veldhoofdklasse op een verdienstelijke, en voorlopig veilige, 6e plaats.
Deze ploeg is op voorhand dan ook de grootste favoriet voor de titel. Met HKC speelden nog 5 andere teams op het veld in de overgangsklasse. KVA, DOS en Wit-Blauw/Green Organics sloten deze 1e helft veld als herbstmeister in hun poule af. SKF en HKC staan beide op een tweede plaats in hun poule. Zowel SKF, KVA en HKC wonnen 6 van hun 8 wedstrijden. Vijf overwinningen waren voor zowel DOS als Wit-Blauw/Green Organics voldoende om de koppositie te bezetten. DOS is als enige ploeg met 5 overwinningen en 3 gelijke spelen nog ongeslagen. Op basis van de prestaties tijdens het eerste deel van de veldcompetitie lijken DOS Kampen/ Veltman en Nova de ploegen die om degradatie zullen gaan strijden. Nova speelde op het veld in de 1e klasse en DOS Kampen/ Veltman in de onderste regionen van de overgangsklasse.

Prestaties teams zaal overgangsklasse B tijdens 1e helft veld 2018/2019:

De eerste tegenstander van aanstaande zaterdag is zoals eerder genoemd Wit-Blauw/Green Organics uit Kampen. Een ploeg waar in het 83 jarige bestaan van onze club nog nooit tegen is gespeeld.
Dit team promoveerde in het zaalseizoen 2015/2016 met slechts 1 verliespunt naar de overgangsklasse en speelt dit seizoen dus voor het derde jaar op rij in deze klasse.
Wit-Blauw/Green Organics 1 is voor HKC een compleet onbekende tegenstander. De ploeg speelt een aantrekkelijk en dynamisch korfbalspel.
Harjan Visscher, 1 van de grootste talenten uit de Korfbal League, genoot zijn opleiding bij deze vereniging uit Kampen voordat hij in 2013 de overstap maakte naar DOS’46.
In de 1e selectie van Wit-Blauw komen we 2 spelers, Elyne en Jelle met deze zelfde achternaaam Visscher tegen. Familie van?
De jonge Marc Houtman is de trainer/coach van de ploeg uit Kampen.

Een week later op zaterdag 1 december komt DOS uit Westbroek op bezoek in Boven-Hardinxveld.
In de voorbereiding op het zaalseizoen 2017/2018 oefenden HKC en DOS nog tegen elkaar. Dit treffen tegen het fysiek sterke DOS eindigde in een thuiswinst voor HKC.
Voor zover na te gaan hebben beide ploegen elkaar in competitieverband nooit eerder getroffen.
DOS is vanaf het seizoen 2012/2013 met een opmerkelijke opmars bezig. In dit seizoen pakte DOS in 2013 de titel in de 3e! klasse.
In 2017 promoveerde het net als HKC 1 in de zaal naar de overgangsklasse. Op het veld kwam de ploeg uit Westbroek afgelopen seizoen zelfs uit in de hoofdklasse.
DOS wordt getraint en gecoacht door Andreas van Grootheest.

De derde tegenstander deze competitie is SKF. Aanvang van deze wedstrijd zoals alle thuiswedstrijden dit zaalseizoen om 16.15uur in Sporthal Het Dok.
Steven Brink staat voor de groep in Veenendaal en was voorheen als hoofdtrainer in dienst bij poulegenoot DOS (W) 1.
In augustus ontmoeten HKC en SKF elkaar nog vriendschappelijk. Na een bliksemstart vanaf de kant van SKF nam HKC het initiatief in deze wedstrijd over.
SKF is één van de grote clubs van Nederland en heeft ervaring met spelen op niveau. Ook dit seizoen zal SKF mee willen doen om de bovenste plaatsen.
Eén van de blikvangers van de ploeg uit Veenendaal is de lange Vera Ekris die league ervaring opdeed bij DALTO.

De laatste wedstrijd van dit kalenderjaar zal gespeeld worden in Amstelveen tegen KVA.
KVA 1 speelt al jaren op overgangs- en hoofdklasse niveau. Frank Mostard (TOP/SolarCompleet, Blauw-Wit), Sophie Hansen (Blauw-Wit) en Bas van der Bijl (KZ/Hiltex) zijn bekende oud-spelers van deze club welke de stap naar de korfbal league gemaakt hebben.
Schutter Dennis de Jong is de man waar bij KVA de meeste aandacht naar uitgaat. KVA is echter veel meer dan Dennis de Jong alleen en bestaat uit een sterke ploeg welke bestaat uit ervaring en jong talent.
Michael Hendriks (voorheen o.a. EKVA, ZKV en KZ 2) is hoofdtrainer bij de ploeg uit Amstelveen.

Het jaar korfbaljaar 2019 start voor HKC 1 met een thuiswedstrijd tegen Nova uit Bilthoven.
Nova is de derde ploeg uit deze poule waar HKC 1 in competitieverband nooit tegen speelde. Ook van deze ploeg is dan ook niet heel veel informatie bekend.
Nova speelde net als HKC in de voorbereiding op het toernooi bij KCR in Ridderkerk.
Omdat HKC haar eerste wedstrijd in winst wist om te zetten en Nova verloor van KVS kwamen de teams elkaar hier in het veld niet rechtstreeks tegen.
Een bekende naam binnen de selectie van Nova is Maarten van Brenk. In zijn jaren bij Tweemaal Zes wist deze topschutter HKC diverse malen behoorlijk pijn te doen.
Later speelde van Brenk in de Korfbal League bij AW.DTV uit Amsterdam. Op dit moment is van Brenk geblesseerd en speelde dit seizoen nog niet.

Op 19 januari opnieuw een uitwedstrijd in Kampen. Na het openingsduel tegen Wit-Blauw/Green Organics nu voor een duel tegen stadgenoot DOS Kampen/ Veltman.
Herman Egberts staat hier als trainer/coach aan het roer. Gezien de recente resultaten is DOS Kampen/ Veltman op dit moment de 2e club van Kampen.
Wit-Blauw/Green Organics wist de laatste ontmoetingen in winst om te zetten. Een 28-16 overwinning maar liefst in de meest recente ontmoeting oktober j.l.
Waar in Hardinxveld de zaalderby’s tegen Vriendenschaar een happening zijn geldt dit in Kampen hetzelfde voor de ontmoetingen tussen Wit-Blauw/Green Organics en DOS Kampen/ Veltman.
Voor een impressie zie:

Tijdens de veldcompetitie seizoen 2008/2009 speelde HKC 1 voor het laatst tegen DOS Kampen/ Veltman.
Esther de Groot en John den Dunnen maakten deze ontmoetingen toen ook al als basisspelers mee.

Als laatste ploeg van de totaal 7 tegenstanders in de “heen”wedstrijden treft HKC 1 De Meeuwen.
Een meer bekende tegenstander waar vorig jaar veld in de competitie ook tegen gespeeld werd.
Voor de zaal zette De Meeuwen in Boven-Hardinxveld een belangrijke stap richting het uiteindelijke kampioenschap.
In Putten wilde HKC niet meegaan in de feestvreugde van het dan al door Meeuwen behaalde kampioenschap en pakte de overwinning in de wedstrijd die gold als opwarmer voor het later die avond georganiseerde kampioensfeest. Beide wedstrijden op het scherpst van de snede en waren de teams zeer aan elkaar gewaagd. In vergelijk met het vorige seizoen is Meeuwen op een aantal posities gewijzigd. Zo is captain Bart Nieuweweg gestopt en is Romy Bijsterbosch langdurig geblesseerd.
Noah Bijsterbosch is zowel verbaal als in daadkracht de aanjager van het team. Ook dit seizoen is Tom Stoffelsen de coach van De Meeuwen 1.

HKC hoopt in zowel de thuis als uitwedstrijden weer op veel steun van het HKC publiek te mogen rekenen.
Support die de ploeg van trainers/coaches John Spek en Raimond Nieuwenhuizen soms net dat ene stapje richting de overwinning kan geven.
Tijdens het begin van het veldseizoen moest HKC nog duidelijk aan elkaar wennen en kwamen de ontmoetingen met topploegen Nieuwerkerk en Swift in de eerste 2 wedstrijden te vroeg.
Nu 7 competitiewedstrijden verder en met 5 overwinningen op rij raakt de ploeg steeds beter op elkaar ingespeeld.
Zowel spelers als staf hopen er samen met heel de vereniging een mooi zaalseizoen van te maken.
HKC daar wil je bij horen!