Voorbeschouwing ROHDA – HKC

Na het spektakelstuk in Oegstgeest waar HKC na een heerlijke tweede helft een 32-31 overwinning behaalde op Fiks speelt HKC aanstaande zaterdagavond in de hoofdstad tegen ROHDA.
In de tot nu toe negen gespeelde duels in de Hoofdklasse A wist het team onder leiding van trainer/ coach Gerben Donker nog geen punten te behalen. Na 6 jaren op hoofdklasseniveau te hebben gespeeld lijkt degradatie naar de overgangsklasse voor ROHDA dan ook onafwendbaar.
Desondanks typeert het ROHDA elke week weer vol nieuwe energie en positiviteit voor hun kansen te vechten in de jacht op een resultaat. Van onderschatting van de kant van HKC mag dan ook geen enkele sprake zijn.

Kijkend naar de cijfers is HKC met 253 doelpunten, gemiddeld 28,11 doelpunten per duel, de meest productieve ploeg uit de hoofdklasse. ROHDA scoort gemiddeld 15,66 doelpunten per wedstrijd in de zaal, in totaal 141 goals, en is hiermee de minst productieve ploeg. De eerdere ontmoeting tussen beide teams in sporthal Het Dok in Boven-Hardinxveld eindigde in een 34-18 overwinning voor HKC. De loepzuivere HKC captain Corné Troost viel in dit duel op met 10 gemaakte doelpunten uit slechts 12 schotpogingen.
HKC staat met deze 28,11 doelpunten per duel overigens op plaats 6 van het hoogste doelpuntengemiddelde in de zaalcompetitie van alle standaardteams in Nederland. Het Zeeuwse Swift scoort met 32,3 doelpunten het hoogst. Detail: met dit zeer hoge gemiddelde staat Swift tot dusver “slechts” op een derde plaats in de overgangsklasse D.

HKC is niet geheel ongeschonden uit het ook fysiek intensieve duel met Fiks gekomen. Helaas zal Eliza Roest de komende weken opnieuw gemist moeten worden met een vroeg in de wedstrijd opgelopen vervelende enkelblessure. Net terug van een blessure aan zijn grote teen dus opnieuw pech in dit zaalseizoen voor de belangrijke ervaren HKC speler. Stefan den Breejen verving Roest afgelopen zaterdag overigens zeer verdienstelijk. Sterk, energiek en in dienst spelend van zijn vakmaat kon Mark Klop mede door zijn inzet afgelopen zaterdag excelleren met prachtige acties en dito doelpunten. Ook een compliment in dit vak aan de vaak ook zelf makkelijk scorende Mabel Havelaar die zich aanvallend volledig in dienst stelde aan rasaanvaller Klop.
Naast de blessure van Eliza liepen diverse spelers kleine pijntjes op. De donderdagtraining zal moeten uitwijzen of deze blessures weer voldoende hersteld zijn om zaterdag te kunnen starten.

Met het oog op de ranglijst lijkt zoals eerder gezegd degradatie voor ROHDA onafwendbaar.
Ook voor Avanti, 2 seizoenen geleden nog spelend in de League, worden de maanden februari en maart spannend met het oog op het gewenste behoud in de Hoofdklasse. Promovendus Fiks, waar deze week bekend werd dat trainer/coach Harland de club alweer na 1 jaar zal verlaten, zal door de Pijnackernaren achterhaald moeten gaan worden. Pas op 7 maart in de aller laatste speelronde treft Avanti thuis ditzelfde Fiks. In het onderlinge resultaat staat Fiks met hun 28-25 thuisoverwinning ook in het voordeel. KCC staat met 5 punten voorsprong op de nummers 3 van de ranglijst op polepositie voor de play-offs en lijkt plaatsing hiervoor niet meer te kunnen ontgaan. Ook Nieuwerkerk heeft hiervoor uitstekende papieren. Zaterdag staat voor hen de lastige uitwedstrijd bij Fiks in Oegstgeest op het programma.

De wedstrijd zaterdag staat onder leiding van de Friese scheidsrechter Rutger Kloosterman en zijn assistent-scheidsrechter Ritske Kleinhuis. Juryvoorzitter is de heer Gerrit Lolkema uit Gorinchem.
Deze heer Lolkema was vorig jaar ook juryvoorzitter tijdens de zaalfinale van de Korfbal League in het Ziggo Dome. Ook zaterdag zal HKC 1 weer gesteund worden door een grote supportersschare.
Wederom zullen 2 bussen met in totaal 100 supporters vanuit Boven-Hardinxveld onze toppers achterna reizen om als negende man/vrouw het team verbaal te ondersteunen.
De wedstrijd zal gespeeld worden in Sportcentrum Ookmeer in Amsterdam. Aanvang van de wedstrijd om 18:30 uur.

Stand na 9 speelronden:

Programma speelronde 10: