Voorbeschouwing HKC – ROHDA

In de eerste thuiswedstrijd van dit zaalseizoen treft HKC opnieuw een ploeg uit de hoofdstad. Na het 29-29 gelijkspel van vorige week in Amsterdam tegen AW.DTV is ROHDA zaterdagmiddag half vijf de eerste tegenstander ’thuis’ in sporthal Het Dok.

ROHDA, opgericht als AKC ROHDA in 1922, is één van de nog acht resterende korfbalverenigingen uit Amsterdam. ROHDA staat voor “Recht Op Het Doel Af”. De club heeft een rijke traditie in het Nederlandse topkorfbal met 9 nationale titels op het veld en 10 nationale titels in de zaal. Daarnaast won de vereniging zowel in de zaal als op het veld ook tweemaal de Europa Cup. De laatste nationale titel dateert uit 1994. Vanuit ROHDA is het initiatief voor zaalkorfbal ontstaan. De bedenker van het “microkorfbal” was Jo Amse welke in 1938 debuteerde voor RODHA 1.

ROHDA speelt vanaf het zaalseizoen 2014-2015 in de hoofdklasse. In deze klasse eindigde de ploeg deze jaren structureel rond de vierde plaats. Een stabiele hoofdklasser dus.
Na een leegloop afgelopen zomer heeft coach Gerben Donker dit seizoen echter een compleet nieuw team tot zijn beschikking. Tijdens de veldcompetitie wist ROHDA in de hoofdklasse ook geen punten te behalen. Op Korfbal.nl is Coach Gerben Donker ook duidelijk over de rol van zijn ploeg: “De rol van Rohda zal bescheiden zijn, maar we kunnen als ploeg onze dag hebben en dan weet ik zeker dat we kunnen verrassen”. Rohda laat op het veld al leuke dingen zien en weet het sommige ploegen al erg moeilijk te maken. De ploeg hoopt dan ook om een paar keer te kunnen stunten als beloning van het harde werk.

Aan HKC de taak om deze ‘stunt’, die dit zaalseizoen vanuit ROHDA zeker gaat komen, niet zaterdag te laten plaatsvinden. Ondanks de 34-16 nederlaag bij Avanti/Post Makelaardij in hun eerste wedstrijd zal ROHDA dan ook zeker niet onderschat gaan worden. Opvallend in deze wedstrijd waren het aantal vrouwendoelpunten. Maar liefst 20 van de 34 doelpunten kwamen uit handen van de dames van Avanti/Post Makelaardij. HKC zal geconcentreerd en scherp voor dag moeten komen. De laatste fase van zowel de eerste als tweede helft tegen AW.DTV als leermomenten in de bagage. Dat HKC over veel schijven tot scoren kan komen, waaronder ook de HKC-dames, is een gegeven.

In de eerste speelronde moest HKC in verband met een vervelende blessure Eliza Roest missen.
Met zijn ervaring, rust, reboundkracht en zuiver schot een belangrijke pion in de ploeg van coach Spek en Kuipers. Het herstel van zijn zogenaamde “turfteen”, een kneuzing van het weefsel om het gewricht aan de basis van de grote teen, vordert per dag gestaag. We hopen dat hij zaterdag tegen ROHDA van de partij zal kunnen zijn.

De wedstrijd zaterdag zal onder leiding staan van Scheidsrechter René van Alphen en zijn assistent Patrick Fuchs. Juryvoorzitter is de heer John den Boer.
In de uitwedstrijd bij AW.DTV was de support van het in grote getalen aanwezige HKC publiek indrukwekkend. De selectie waardeert deze steun en support van het HKC publiek enorm en hoopt ook zaterdag in ‘eigen’ hal op de supportersschare van te HKC te mogen rekenen.