Voorbeschouwing HKC – Nieuwerkerk

Na achtereenvolgens twee uitwedstrijden te hebben gespeeld staan voor de twee resterende speeldagen in 2019 nog twee thuiswedstrijden voor HKC 1 op het programma. Zaterdag zal als eerste Nieuwerkerk te gast zijn in sporthal Het Dok. Een topper tussen de nummers 2 en 3 op de ranglijst in de sterke hoofdklasse A waar KCC nog steeds ongeslagen deze ranglijst aanvoert.

Nieuwerkerk komt na 3 overwinningen op rij als trotse nummer 2 vol vertrouwen richting Boven-Hardinxveld. De ploeg van coaches Jan van Essen en Leon Simons moest in de seizoensouverture na een 19-24 thuisnederlaag nog de punten aan TOP laten. De hier opvolgende 3 wedstrijden tegen Fiks, Avanti en AW/DTV werden dus wel in winst omgezet. Hierdoor staat Nieuwerkerk na 4 speelronden op een voorlopige 2e plaats. HKC volgt met 1 punt achterstand op plaats 3. Een interessant duel tussen deze 2 clubs uit Zuid-Holland dus. Koploper KCC speelt zaterdag een thuiswedstrijd tegen het nog puntloze Rohda. De kans dat de ploeg uit Capelle na 5 speelronden met 10 punten de volle buit zal hebben behaald is dan ook levensgroot. Zowel HKC als Nieuwerkerk zullen door winst in het onderlinge duel aan de bovenzijde van de ranglijst in het spoor van KCC willen blijven.

Nieuwerkerk bestaat uit een team met veelal jonge en veelbelovende talenten waarvan het gros al op jeugdige leeftijd de overstap van een club uit de regio naar Nieuwerkerk heeft gemaakt.
De vereniging heeft de ambitie om met deze ploeg door te groeien richting Korfbal League.
Dit seizoen is, na de promotie in 2017 uit de overgangsklasse, nu het 3e jaar op hoofdklasse-niveau. Promoveren is voor dit jaar nog geen ambitie op zich. Gezien de goede prestaties van het afgelopen jaargang is een positie op of in de buurt van een plaats welke recht geeft op de play-offs wel een realistisch doel. Nieuwerkerk beschikt met haar spelersmateriaal over een jonge, sterke en uitgebalanceerde brede selectie. Waar in het verleden uitstekende wedstrijden nog wel eens afgewisseld konden worden met kwalitatief mindere prestaties wordt deze wisselvalligheid steeds minder. De groei en ontwikkeling is hierin duidelijk zichtbaar. De reeks van 3 overwinningen op rij een logisch gevolg.

Van de 10 speelsters en spelers met de meeste speeltijd in het 1e team van Nieuwerkerk komen Koen Collee, Cathy van Horik en Babette Blok uit Nieuwerkerk zelf. Cathy van Horik maakte in de junioren nog wel de overstap naar buur KCC waar ze een aantal jaren in A1 en de senioren speelde om hierna weer de weg terug naar Nieuwerkerk te vinden. Bij de heren zien we verder Niels Stuurstraat (afkomstig van N.I.O. Rotterdam), Job Brouwer (Oranje-Wit), Dani Hoogendoorn (Korbis) en Mats Rodenburg (Dalto). Laatstgenoemde is na de komt van Job Brouwer afgelopen zomer wel zijn basisplaats verloren en fungeert binnen de ploeg van Van Essen & Simons nu veelal als invaller. Bij de dames complementeren Miriam Swart (ook Korbis) Laura van der Linden (Sporting Delta / DeetosSnel) en Lotte Dingejan (ODO Maasland) eerder genoemd tiental. De zevenentwintig jarige Miriam Swart is de meest ervaren speelster in het team. In haar periode bij DVO speelde ze al enkele wedstrijden in de Korfbal League.

HKC zelf speelde afgelopen weekend een uitstekende wedstrijd in Arnemuiden. De op voorhand als zeer lastig ingeschaalde uitwedstrijd bij TOP eindigde in een 28-37 overwinning voor het team van John Spek en André Kuipers. Vooral in de 2e helft was het voor de HKC supporters genieten geblazen. In de eerste vijf minuten na rust wist HKC uit tien aanvallen liefst negenmaal te scoren. Met teamspel als belangrijkste wapen liep HKC in deze tweede helft uit naar een maximale voorsprong van dertien punten tegen een toch zeker niet kinderachtige tegenstander welke buiten, 2 klassen hoger dan HKC, op het veld in de ereklasse uitkomt. De speerpunten van TOP konden als team voldoende beteugeld worden en zelf aanvallend scorend over vele schijven behaalde HKC een meer dan terechte ruime overwinning. Zaterdag voor beide teams zoals bij het begin van elke wedstrijd weer een blanco start. De verwachting is dat Nieuwerkerk meer verdedigende druk zal kunnen geven en hierbij ook het fysieke duel niet zal schuwen. John Spek en André Kuipers zullen de door BMN de Klerk bouwmaatschappij en Klop Watersport gesponsorde ploeg hier weer zo goed als mogelijk op voorbereiden.

Als arbitraal duo zijn Jelle den Dekker als scheidsrechter en Diana Boogaard als assistent-scheidsrechter aangewezen. Beiden afkomstig uit Scheveningen. Positief om te zien dat ook in het scheidsrechterskorps de gemengde meerwaarde van de korfbalsport te zien is en een mannelijke en vrouwelijke scheidsrechter samen hier een sterk koppel vormen. Dit duo heeft, net als tegenstander Nieuwerkerk, de ambitie uitgesproken om samen naar de Korfbal League te willen gaan.
Mevrouw Petra Hagendijk is aangewezen als juryvoorzitster. Aanvang van de wedstrijd op het bekende tijdstip van 16:30 uur. Helaas zal er vanuit Nieuwerkerk geen supportersbus richting Boven-Hardinxveld rijden. Desondanks verwachten we een gezellige drukte met ook voldoende support voor het team in het blauw-zwart. Het prachtige uittenue van Nieuwerkerk (zwarte broek met wit shirt) zal deze uitwedstrijd namelijk niet gedragen mogen worden.

Op zaterdag 21 december speelt HKC 1 de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar thuis tegen Avanti 1 uit Pijnacker. Aanvang van deze wedstrijd ook om 16:30 uur in Sporthal het Dok.

Stand na 4 speelronden:

Programma speelronde 5: