Voorbeschouwing Fiks – HKC

HKC liep vorige week zaterdag in duel 8 tegen AW.DTV uit Amsterdam alweer tegen de derde nederlaag van deze competitie aan. Uit 8 wedstrijden behaalde HKC tot dusver 9 punten en staat hiermee in haar debuutjaar op een voorlopige 4e plaats in de sterke Hoofdklasse A. Met de voorafgaand aan dit seizoen, zeker door de buitenwacht opgelegde, hooggespannen verwachtingen voor sommigen wellicht een teleurstellende voorlopige 4e plaats. Maar zijn deze hoge verwachtingen eigenlijk wel terecht?

De bekende Amerikaanse componist en dirigent zei ooit tegen een orkest, nadat hij voor het eerst een repetitie had bijgewoond: “Individueel hebt u zeer veel klasse in huis. Als orkest is er nog een lange weg te gaan.” Anders gezegd: een team met uitstekende spelers maakt nog geen winnend team. Hier is nog meer voor nodig dan alleen goede spelers.
Het gaat bij teamsport ook om hoe mensen samenwerken, hoe ze communiceren, hoe stressbestendig, flexibel, sociaal en gedisciplineerd ze zijn.
HKC 1 is als team nog maar kort bij elkaar. Zeker ook in vergelijking met de 3 teams nu aan kop van de ranglijst. In de processen welke een team moet doorlopen staat het team dan ook nog in de kinderschoenen.

Van een meelevend HKC-lid ontving ik deze week, ook niet toevallig?, het volgende bericht:
“Het KNKV heeft 85.000 leden. HKC 1 behoort met een plek in de zaalhoofdklasse tot de beste 26 teams van Nederland. Dus de HKC-wolven (HKC supporters) kijken wekelijks naar 10 topatleten. Zij vormen 0,01 % van het totaal aantal actieve korfballende leden. Wat een luxe! Wat een voorrecht.
HKC heeft er 5 jaar over gedaan om vanuit de 2e klasse tot in deze Hoofdklasse te komen. Een ver bovengemiddelde prestatie.
Het kan ook echt geen kwaad om een jaartje (om meer) te blijven “hangen”. Eerst weer bouwen dan weer verder als dat niet te veel van de vereniging, leden en/of spelersgroep en staf vergt. Ook als we bij het eindsignaal niet aan de goede kant van de score zitten, genieten we van fantastische acties.”

Geven we dit seizoen dan nu op? Nee zeker niet. Met nog 6 speelronden te gaan is nog alles mogelijk. HKC heeft een resultaat alleen niet meer in eigen hand. KCC, Nieuwerkerk en AW.DTV zijn de favorieten voor de play-offs. Na een nederlaag en een gelijkspel tegen AW.DTV is deze ploeg ook in onderlinge resultaat in het voordeel. In de hoofdklasse zijn de laatste seizoenen echter meer onverwachte wendingen in de slotfase van het seizoen geweest.
Relatief relaxed en ontspannen kan door HKC deze slotfase van het seizoen ingegaan worden. De druk ligt nu bij de andere ploegen. Gericht op de ontwikkeling van het team en hieraan gekoppeld het individu zal aan het einde van de rit blijken wat dit uiteindelijk voor HKC 1 brengt.

Zaterdag de eerste ontmoeting met Fiks uit Oegstgeest welke ploeg ook dit seizoen debuteert in de zaalhoofdklasse. Tot voor een aantal jaren geleden een team waar niet veel korfbalvolgers van buiten de regio Haaglanden van hadden gehoord. Dankzij een sterke lichting en met name damesversterkingen van buiten (TOP Sassenheim) staat Fiks 1 inmiddels in korfballand op de kaart.

Na het kampioenschap vorig seizoen in de zaalovergangsklasse dit seizoen dus ook debuterend in de hoofdklasse. Op het veld speelde Fiks ook vorig seizoen al verdienstelijk op dit één na hoogste niveau. Trainer/coach Rick Nell was de grondlegger van dit succes. Onder zijn leiding promoveerde Fiks 1 in 4 seizoenen tijd van de eerste klasse naar de Hoofdklasse. Rick Nell nam afgelopen zomer afscheid van de vereniging. Bas Harland heeft van dit seizoen zijn plaats als trainer/coach overgenomen.

Het team van Fiks bestaat uit de 5 heren Roy en Kevin Vreeken, Mart Hortensius (Pernix, TOP Sassenheim) Jan Anholts (Fiks, TOP Sassenheim),  en Dominic van Velzen. De dames in Fiks 1 zijn Melissa Heijne (Blauw Wit Amsterdam, TOP Sassenheim), Ilze Hazekamp (Veo, TOP Sassenheim), Michelle Rozenbroek (TOP Sassenheim) en Lianne Anholts.
Melissa Heijne is al enkele weken geblesseerd en wordt in deze wedstrijden vervangen door Dionne Blangé, dochter van volleyballer, recordinternational en Olympisch kampioen Peter Blangé.
Fiks staat er om bekend het fysieke duel niet te schuwen en kunnen naast goed korfbal spelen als het moet ook vechtend en sleurend een duel over de streep trekken. Fiks heeft zo ook koploper KCC dit seizoen al twee keer bijzonder lastig gemaakt. Aan HKC de taak zich hier tegen te wapenen.

Scheidsrechter Jeffrey Miechels uit Dieren en zijn assistent Rik Nijland zullen zaterdag de wedstrijd in Oegstgeest leiden. Eerder dit zaalseizoen floot dit duo al de thuiswedstrijd van HKC 1 tegen Avanti 1. De heer Arie Kranenburg is aangesteld als juryvoorzitter.
Aanvang van de wedstrijd om 16:45uur in Sporthal de Cuyl. Vanuit Boven-Hardinxveld zullen zaterdag 2 bussen met in totaal 125 supporters hun favorieten achterna reizen. Aangevuld met de HKC-supporters welke met eigen vervoer zullen komen kan HKC zaterdag rekenen op steun van ruim 150 man! Ook Fiks staat bekend om haar grote en enthousiaste aanhang. Sporthal de Cuyl met een tribune capaciteit van totaal 240 personen zal dus vol sfeer en afgeladen vol zijn. We kijken er naar uit!

Voorafgaand aan de ontmoeting tussen de standaard teams spelen Fiks 2 en HKC 2 in een rechtstreek duel tegen elkaar om de koppositie in de 1e klasse H. Na 6 gespeelde wedstrijden delen Fiks en HKC 2 nu deze koppositie met beiden 10 punten.
De ploeg onder leiding van coach Ronald Tunteler hoopt ook de steun van het HKC publiek te mogen rekenen!

Stand na 8 speelronden:

Programma speelronde 9:

Archieffilm Fiks 1 – HKC 1 (28 november)

In het zaalseizoen 1991/1992 werd al eens eerder tegen Fiks gespeeld. Hieronder volgt een volledig beeldverslag van die wedstrijd.
(Met dank aan Henrik Hooimeijer voor deze bijdrage)