Ubuntu: “Ik ben omdat jij bent”; het is weer fijn met elkaar te zijn en te genieten

Sportvrienden en -vriendinnen,

Gelukkig kunnen we weer wat wedstrijden spelen en zijn de meeste Corona maatregelen versoepeld.

Lekker! Mooi iedereen weer te ontmoeten en te zien genieten.

Wat hebben we geduld moeten hebben.

Sommigen van jullie zullen wel eens gehoord hebben van Ubuntu. Een uit Afrika stammende levensopvatting. Als je het niet kent, kleine tip, kijk eens naar Doc Rivers, de beroemde basketbal coach, die in de Netflix serie The Playbook vertelt hoe hij Ubuntu toepast binnen zijn team. Voor wie geen Netflix heeft hier een kort stukje via Youtube waarin bisschop Desmond Tutu uitlegt wat Ubuntu inhoudt  .

De kern van Ubuntu is: “ik ben omdat jij bent”, dat een mens alleen (gelukkig) kan zijn als anderen dat ook zijn en dat een mens zelf lijdt op het moment dat deze een ander ziet lijden. Op die manier zijn we allemaal met elkaar verbonden.

Naar onze club vertaald: om goed met elkaar te sporten, te spelen, te genieten op het mooiste terras van Nederland etc heb je de ander nodig. Om het zelf leuk te hebben, moet je zorgen dat je medespelers, tegenstanders, clubgenoten het ook leuk hebben. Alleen kun je nooit een wedstrijd hebben of gezellig bijpraten. Kortom we hebben elkaar nodig.

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest om na te denken over hoe we dit principe binnen HKC vorm kunnen geven. Hoe zorgen we dat de fijne cultuur die we met elkaar koesteren voor iedereen geldt. Hoe mooi is het om via onze missie Veilig Sportklimaat deze manier van met elkaar omgaan bewuster te omarmen.

In de komende maanden zullen we binnen de vereniging met elkaar in gesprek gaan over dit thema. Ubuntu!

Met elkaar zijn we HKC en zijn we meer dan een club.

Het bestuur

Romy RoestStan de Groot tijdens de laatste play-offs