Spirit – HKC: wedstrijd met twee gezichten

De wedstrijd in Voorthuizen tegen Spirit was door HKC in eerdere instantie als topper bestempeld, wat door twee recente nederlagen van Spirit echter niet meer het geval was. Toch werd deze wedstrijd als moeilijk gezien, omdat Spirit goed verzorgd korfbal speelt en bovendien over enkele goede schutters beschikt. Bij HKC nam Eva aan de Wiel de plaats in van de afwezige Rianne Swets en zij speelde een prima wedstrijd.

HKC kwam op de Veluwe sterk uit de startblokken en kwam via een 2-8 voorsprong op een voordelige stand bij rust van 9-14. Na rust een ander spelbeeld en de thuisclub knabbelde gaandeweg aan de voorsprong van HKC en beide ploegen kwamen uiteindelijk een 18-18 remise overeen.

Het begin was nadrukkelijk voor HKC en via gevarieerd spel en zoals gebruikelijk scorend over vele schijven zette het Spirit meteen onder druk. Gebruik makend van het windvoordeel in die eerste helft schiep HKC zich vele kansen, waarbij HKC als enig verwijt kon worden gemaakt dat er een aantal fraaie kansen onbenut werden gelaten. Spirit moest het antwoord geheel schuldig blijven en na 13 minuten spelen stond er al een voor HKC riante 2-8 voorsprong op het bord. In het vervolg van de eerste helft ging Spirit zich ook meer met de score bemoeien, maar nog niet zodanig dat het HKC verontrustte. Bij rust had de Novafrontploeg nog een voordelige marge van 5 doelpunten: 9-14.

Na rust ging het bij HKC allemaal moeizamer. Tegen de wind in was het op het kleine veld lastig manoeuvreren. HKC, dat gewend is ruim te spelen, kon niet echt meer in haar normale spel komen. Tot 12-16 bleef de voorsprong voor HKC nog redelijk intact maar daarna ging Spirit langzaam aan een inhaalslag werken. Naarmate de ploeg van Herman van Gunst dichterbij kwam groeide bij hen de hoop op een goed resultaat en ook het thuispubliek ging weer achter hun ploeg staan. HKC moest toezien dat de voorsprong slonk, ook omdat men zelf  nog enkele opgelegde kansen miste  om de wedstrijd te beslissen. In de slotfase lukte het de thuisclub toch nog om naast HKC te komen en bij het laatste fluitsignaal van de prima leidende arbiter Jeffrey Onstwedder kon een 18-18 eindstand worden genoteerd.

Door dit resultaat heeft HKC nog een voorsprong van vier punten op de concurrentie, met nog vier wedstrijden te gaan. Een marge die normaliter voldoende moet zijn om de koppositie te blijven bezetten.

Tegen Spirit waren voor HKC de doelpuntenmakers: Niels Deventer (5), Annelies Kop en Stefan den Breejen (ieder 3), Kelly de Bruin, Emiel Deventer en John den Dunnen (ieder 2) en Esther de Groot (1).