korfbal.nl: ‘Hoofdklasse Round-Up #1: Mid-Fryslân verrast tegen Wageningen’

De eerste speelronde in de zaal Hoofdklasse leverde in de HKB een kleine verrassing op. Wageningen ging in Friesland onderuit tegen Mid-Fryslân

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Wageningen
Bij Mid-Fryslân geen Marije Visser en Harm Smit (blessures) maar wel keerde Jakko de Nekker terug van een polsblessure. Het spel golfde op en neer, voor rust stond de thuisploeg vier doelpunten voor, maar met zes goals op rij zette Wageningen de achterstand om in een voorsprong (10-12 rust). Die voorsprong kon de ploeg van Ron Steenbergen niet behouden, Mid-Fryslân vocht zich terug tot 15-15 en daarna was het tot 21-21 stuivertje wisselen. In de slotfase trok Mid-Fryslân de winst naar zich toe dankzij goals van Anke Rinsma en Tessa Remery. Steenbergen baalde van het verlies: “Verdedigend hebben we het niet goed genoeg gedaan, dat was teleurstellend voor ons.” De Nekker speelde een goede wedstrijd en was erg blij met de punten: “Na tien weken niet spelen was dit wel erg lekker en een goed begin van de competitie.” Doel van de Friezen is handhaving, voor Wageningen liggen de ambities iets anders. “Wij spelen voor de eerste twee plaatsen in de poule”, aldus Steenbergen. (Uitslag: 23-21)
Livestream

GKV/Enomics – Nieuwerkerk
Tot vier minuten voor rust kon GKV prima bij Nieuwerkerk blijven, maar toen sloeg de ploeg van Leon Simons (zelf niet aanwezig vanwege ziekte) het eerste gaatje (11-15 rust). Na rust liep Nieuwerkerk snel uit. Bij GKV werd het spel te statisch, wat makkelijk te verdedigen was voor Nieuwerkerk. Van 11-15 werd het 13-23, waarna de wedstrijd gespeeld was. Koen Collée werd met zes doelpunten topscorer, maar opvallend waren de vele damesdoelpunten aan beide kanten. John Spek, coach van GKV, zei na afloop: “We weten dat als we tegen ploegen zoals Nieuwerkerk een kans willen maken we allemaal een hele wedstrijd goed moeten zijn. De eerste helft was prima en daar kunnen we mee verder. Dit zijn wel de wedstrijden waar we veel van kunnen leren.” (Uitslag: 18-31)
Livestream

HKC – Sparta (Zw)
Bij Sparta vertrok hoofdtrainer Wilco van den Bos begin november, waarna Remkes Pullen zijn taak als hoofdtrainer overnam. De Zwollenaren begonnen niet slecht aan de wedstrijd en konden tot 2-3 bij HKC blijven, maar daarna zette de ploeg van Marrien Ekelmans een 8-0 run op het bord. Bij rust was het 14-8 en leek het beslissende gat wel te zijn geslagen. In de tweede helft werd de voorsprong gestaag uitgebreid, met Veerle Havelaar die met zeven treffers topscorer werd. Nadhie den Dunnen had met vijf treffers ook een belangrijk aandeel in de – uiteindelijk ruime – zege van HKC. Ekelmans: “We houden er een goed gevoel aan over. Verdedigend krijgen we maar vijftien tegen, dat is goed. We zitten in een zware poule met veel clubs die aan elkaar gewaagd zijn, dat maakt de uitdaging groot. We zullen elke week goed moeten zijn om te kunnen winnen.” Pullen: “Deze nederlaag was ingecalculeerd. Het is een kampioenskandidaat met veel (Korfbal League)ervaring, dus hier hadden we niets te verliezen, alleen wat te winnen. We hebben collectief goed verdedigd en aanvallend hebben we de patronen gezien waar we op trainen. Het rendement moet omhoog, maar dat gaat komen. Een goede basis voor de komende wedstrijden.” (Uitslag: 28-15)
Livestream

Unitas/Perspectief – Tempo
Dit duel is verplaatst naar dinsdag 7 december.

Orgineel gepubliceerd: korfbal.nl: ‘Hoofdklasse Round-Up #1: Avanti met moeite langs ODIK, Mid-Fryslân verrast tegen Wageningen’ (23 november 2021). Bericht is gedeeltelijk overgenomen
Fotografie: Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Veerle Havelaar