Korfbal.: ‘De Ziggo droom van: Klop en Van Nieuwenhuijzen’

Ze waren de grootste kanshebbers, maar als ze er dan ook echt staan, blijft het een knappe prestatie. PKC/SWKGroep A1 tegen Fortuna/Delta Logistiek A1 was de gedroomde finale. Maar, dit wordt niet alleen een strijd tussen de twee beste teams van Nederland, het is ook nog eens de strijd der supertalenten: Mark Klop vs. Joren van Nieuwenhuijzen.

Spanning? Nee, dat kennen beide korfballers niet. Beiden vinden het spelen in de Ziggo Dome bijzonder en een voorrecht, maar dat brengt hen niet van hun stuk. Bovendien, ze weten allebei hoe het is om een finale te spelen. Zo speelde Mark Klop drie jaar geleden in Ahoy. DOS’46 won echter toentertijd. “Los van dat verlies was het geweldig om daar te mogen korfballen. Dat soort dingen blijven je voor altijd bij. En ik vond het extra bijzonder omdat ik dat jaar eigenlijk nog in de B’s hoorde te spelen qua leeftijd.”

Joren van Nieuwenhuijzen speelde vorig jaar nog de finale, maar verloor ook. “Over die wedstrijd denk niet meer na. Het is kloten dat we verloren, en daar ben ik nu zeker niet mee bezig. Ik wil niet nog een keer verliezen.”

Klop zal ongetwijfeld hetzelfde denken. Ieder jaar was het net niet, nu hoopt hij dat het dubbeltje wel de goede kant op valt. “Maar, ik denk dat er zaterdag niet een specifieke favoriet is. Wij wonnen twee keer van Fortuna in de competitie, waarvan Fortuna één keer incompleet was. Finales zijn altijd aparte wedstrijden, dus dat zegt niks over het seizoen. Ik denk dat we goed aan elkaar gewaagd zijn.”

“Wij hebben het voordeel van de Ziggo Dome”, meent de Fortunees. “We hebben coaches met ervaring, alleen Manon Brand, Merijn Sevenhuysen en Vera van der Eijk waren er vorig jaar niet bij. Ik hoop dat iedereen hun ervaring meeneemt. Dit mentale voordeel, dat kan zomaar eens het verschil maken. Ik heb geen zorgen.” Of PKC er mentaal klaar voor is? “Ja, ik denk dat wij mentaal sterk genoeg zijn. Zeker de tweede en derde play-off hebben we laten zien dat we mentaal sterk zijn.”

De finale van dit jaar lijkt in alles veel op het vorige. Ook toen kwamen de nummers één en twee uit dezelfde competitie tegenover elkaar te staan. Het verschil is dat de nummer één dit jaar wel beide onderlinge ontmoetingen won. Hoe? “Door over alle schijven te scoren”, verklaart de smaakmaker van PKC. Van Nieuwenhuijzen weet waar het de vorige keren misging. “De ene wedstrijd waren we teveel afhankelijk van mijn negen doelpunten. Op één punt verloren we door domme foutjes, het was verder een prima wedstrijd. De andere wedstrijd speelde ik niet, maar heb ik wel gezien; het was drie keer niks. De slechtste wedstrijd van het seizoen. Maar dan hebben we die vast gehad.”

Want de Hagenaar weet wat er moet gebeuren om hun rivaal te verslaan. “Het is een kwestie van afronden, zeker in zo’n finale. Verder schiet PKC veel en pakken ze veel rebounds. Daardoor moeten we druk gaan leggen in de rebound. En, we moeten Mark lam leggen.” Van Nieuwenhuijzen probeert het vuurtje alvast op te stoken.

Aanvoerder tegen aanvoerder
Gaat Van Nieuwenhuijzen daar het stokje voor steken? Hij kijkt in ieder geval met veel genot naar Klop. “Ten opzichte van afgelopen jaar is hij rustig geworden en is-ie meer bezig met zichzelf. Volgens mij is hij een goede aanvoerder. Als speler heb ik ook veel respect voor hem, onmogelijke ballen scoort hij. Je houdt hem gewoon niet van het schot.”

Ook Klop kan genieten van zijn mogelijke tegenstander. “Joren is een goede speler. Hij schiet goed én makkelijk. Een goede allrounder. Als aanvoerder kan hij zijn team op sleeptouw nemen als dat nodig is.” Toch wil Klop niet te veel op in gaan op een mogelijk onderling duel. Hij bereidt zich op eigen wijze voor op de grande finale. “Ik voel me verantwoordelijk voor het team, ook als ik geen aanvoerder was geweest. Dat neemt niet weg dat ik net als in de play-offs er ook zaterdag heel relaxed inga. Het maakt mij niet uit hoe het allemaal uitkomt, het enige wat ik wil, is winnen. Dan maakt het mij niet uit tegen wie ik loop. En op voorhand kan je niet zeggen of het moeilijk wordt, dat hangt van de vorm van de dag af.”

De captain van Fortuna ziet het onderlinge duel wel zitten. “Hij gaat ons feestje niet verknallen. Tegen mij heeft hij het knap lastig. Ik zal dominantie moeten uitstralen en probeer hem uit z’n tent te lokken. Je verleert niet altijd alle oude trekjes. Ik denk niet dat hij bang voor me is – dat moet hij ook zeker niet zijn, anders heb je de wedstrijd al verloren – maar hij zal het wel irritant vinden.”

De droom
Het kan twee kanten op, maar daarom dromen beide talenten stiekem al wel van het omhooghouden van de beker. “Zeker, dat zou fantastisch zijn! Ik hoop dat het een heel mooie finale wordt, met goed korfbal en mooie acties. Dan zou het mooi zijn als wij na de wedstrijd met die beker omhoog staan”, klinkt het van de PKC’er.

“Voor de toeschouwers is dit heel gaaf. Ik denk dat het fifty-fifty is. Op de spannende momenten zullen we laten zien dat we beter zijn, even een doelpunt maken. We moeten onszelf belonen om die beker omhoog te houden.”

Orgineel gepubliceerd: https://www.korfbal.nl/nieuws/de-ziggo-droom-van-klop-en-van-nieuwenhuijzen (6 april 2017)
Door: Redactie Korfbal.nl
Fotograaf: Leo van Andel (Korfbalfoto.nl)