HKC wint topper in en bij ckv Nieuwerkerk

In het vierde duel van de verkorte zaalcompetitie stond de moeilijke uitwedstrijd bij ckv Nieuwerkerk op het programma.
Plaats van handeling een volle sporthal de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan de IJssel.
Met een 20-18 overwinning trok HKC na een intensief en meeslepend korfbalgevecht uiteindelijk terecht aan het langste eind.
Met deze overwinning gaat HKC nu overtuigend aan kop van de ranglijst.

4 dagen na de klinkende overwinning op Unitas/Perspectief dus opnieuw een wedstrijd voor HKC 1. Opnieuw ook weer geleid door het arbitrale duo Marco van der Lucht en Rick Voskamp. Ook in de wedstrijd tegen Nieuwerkerk liet het koppel zien dat deze heren met recht als één van de beste arbitrale duo’s van Nederland genoemd worden. Vraag vooraf of HKC de grootse vorm van de dinsdagavond had weten vast te houden.
Eerder op de avond stond het andere duel in de poule tussen Wageningen en Unitas/Perspectief op het programma. In het slot van het duel kantelde Wageningen de wedstrijd en wist een zwaarbevochten en voor Wageningen belangrijke overwinning uit het vuur te slepen. Na 4 gespeelde wedstrijden betekend dit 4 wedstrijdpunten voor Unitas/Perspectief en 3 voor Wageningen. Met deze wetenschap konden de coaches en spelers zich gaan richten op hun eigen wedstrijd.

Wedstrijden tussen Nieuwerkerk staan de laatste jaren garant voor goed en mooi korfbal. Twee korfballende teams met veel kwaliteit in de gelederen. Wedstrijden op het scherpst van de snede maar met veel respect naar elkaar. Voorafgaand aan het duel wat commotie over toch wel heel veel HKC publiek wat, naast de 2 bussen met 115 supporters, richting Nieuwerkerk was vertrokken om hun team te ondersteunen.
Sporthal de Kleine Vink is een mooie accommodatie maar wel beperkt in hun capaciteit met totaal 350 plaatsen. Een stukje “koude oorlogsvoering” ook ?
Net voor 8 uur hadden toch bijna alle supporters een plekje in de sporthal kunnen vinden. De support vanuit de supporters van HKC was weer geweldig.

Het begin van de wedstrijd was voor beide teams nog wat aftasten. HKC begon het duel met de vertrouwde namen in de basisopstelling. In het eerste aanvalsvak Eliza Roest, Mark Klop, Veerle Havelaar en Fenna Zwang. In het andere vak Danny den Dunnen, Corné Troost, Annelies Kop en Nadhie den Dunnen.
Dat Danny den Dunnen aan de wedstrijd begon was een meevaller voor coaches Ekelmans en Kamsteeg. Ziekte had hem de vrijdag en hele zaterdag nog op bed gehouden maar op adrenaline en wilskracht stond hij er toch. En hoe!
Nieuwerkerk miste in openingsfase 2 opgelegde relatief éénvoudige kansen wat de druk welke op dit duel stond ook wel liet zien. Mark Klop wist als eerste van de avond met een fraai afstandsschot de korf te vinden. Gekoppeld aan Koen Collée, 1 van de beste verdedigers uit de Hoofdklasse, lieten deze mannen fraaie duels zien waarbij Klop vaak als winnaar uit de bus wist te komen. HKC dacht een aanval later een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om de stand te verdubbelen maar Eliza Roest kreeg geen strafworp na een toch onreglementair duel in de rebound.
In de 6e minuut de 1-1 en het eerste doelpunt voor Nieuwerkerk door een schot van Niels Stuurstraat. Dani Hoogendoorn schiet Nieuwerkerk hierna snel op een 3-1 voorsprong en de ban lijkt gebroken. Eliza Roest countert zijn direct tegenstander met evenzoveel treffers en brengt de stand weer gelijk.
HKC trekt in deze fase het duel naar zich toe en loopt uit naar een 3-9 voorsprong. Zal het weer zo’n wedstrijd worden?
De laatste fase van de eerste helft is echter voor Nieuwerkerk. Bij HKC hapert de motor in deze fase juist en komt op 7 minuten voor rust voor de laatste maal tot scoren. De 1e helft sterk spelende Dani Hoogendoorn heeft met de 9-10 het laatste wapenfeit van de eerste helft.

De 2e helft zal naar later zal blijken de helft van Nadhie den Dunnen worden. Met verve neemt Nadhie de rol van aanjager over van broer Danny en is met haar doelpunten ontzettend belangrijk voor haar team. Door eerst doelpunten van Annelies Kop en Mark Klop neemt HKC ook in deel 2 het initiatief en een 9-12 voorsprong in de wedstrijd.
Beide teams verdedigen goed en strak waardoor het aantal doelpunten in het duel niet heel hoog is. Om en om scorend loopt de wedstrijd met HKC op een voorsprong van 2 of 3 doelpunten verder richting het einde. Met nog 7 minuten te gaan en de stand op 14-17 gaat het duel richting de absolute slotfase.
4 minuten lang scoort HKC in deze slotfase niet maar doet Nieuwerkerk dit wel driemaal en brengt de wedstrijd dus weer volledig in evenwicht, 17-17. Met eerst een zeer fraaie en knap gemaakte doorloopbal en later een raak afstandsschot is het Nadhie den Dunnen die dan opstaat namens HKC. Nieuwerkerk geeft echter nog niet op en brengt het verschil weer snel terug naar 1 verschil. De vrijgelaten Mark Klop beslist het duel in de laatste minuut koelbloedig en brengt de supporters en de bank in extase.

Na 4 speelronden vind Nieuwerkerk zich hierdoor zeer verrassend terug op de 4e en laatste plaats in de poule met nog maar 2 behaalde punten. Met nog 2 speelronden te gaan heeft Nieuwerkerk echter nog alle kans voor de 2e plaats welke recht geeft op een play-off plek voor de strijd richting promotie naar de KL. Wel mag er dan geen punt meer verspeeld gaan worden.
HKC speelt zaterdag de uitwedstrijd bij Unitas/Perspectief in Harderwijk. De thuisploeg zal na 2 nederlagen op rij voor eigen publiek revanche willen nemen.
Vanuit Boven-Hardinxveld zal er weer een bus rijden om HKC fysiek en vocaal te ondersteunen.

Stand na 4 gespeelde wedstrijden:
Stand na 4 speelronden (HKBa)

Doelpunten in de wedstrijd


Video afkomstig van ckv Nieuwerkerk

Nadhie den DunnenUnitas/Perspectief 1 - HKC 1 (foto WVZ Fotografie))