HKC wint topper en gaat voor titel

De zaalcompetitie nadert haar ontknoping en afgelopen zaterdag was in een afgeladen sporthal Het Dok in Boven-Hardinxveld overduidelijk dat de belangen in de topper tussen de buren HKC en Merwede groot waren. Met een gelijk aantal punten begonnen beide ploegen aan dit duel en de winnaar zou zich een goede uitgangspositie verwerven voor het slotduel van dit zaalseizoen.

HKC en Merwede kwamen elkaar de afgelopen seizoenen al herhaaldelijk tegen en de krachtsverschillen bleken daarbij steeds miniem, reden waarom weinigen zich aan een voorspelling waagden. HKC-trainer John Spek had zijn tactiek gebaseerd op het feit dat Merwede dit seizoen in de belangrijke wedstrijden steeds vroeg in de wedstrijd een grote voorsprong wist op te bouwen, die vaak beslissend waren. HKC probeerde dit te bestrijden met achterverdedigen en ondanks dat Merwede in het begin wel de bovenliggende partij was, slaagde HKC wel in haar tactiek. Omdat het vizier van HKC aanvankelijk nog niet op scherp stond kon Merwede in het eerste kwartier een 2-5 voorsprong opbouwen. HKC vocht zich terug in de wedstrijd en vijf minuten later was de stand weer gelijk getrokken. Om en om scorend gingen beide ploegen op de rust af, waarbij Annelies Kop met een buzzer beater HKC een psychologisch belangrijke 8-7 voorsprong bezorgde bij het rustsignaal van de uitstekend leidende arbiter André Mosterdijk uit Papendrecht.

Een snelle treffer na rust van captain Emiel Deventer bezorgde de Novafrontploeg een 9-7 voorsprong, waarna John den Dunnen vanaf de stip de score uitbouwde naar 10-7. Merwede gaf zich niet zomaar gewonnen en wist via een strafworp en vrije bal weer dichterbij te komen. In de volgende fase bouwde HKC nadrukkelijk aan een overwicht, mede omdat de HKC-vrouwen hun doorgaans schotvaardige opponenten volledig uitschakelden. Aanvallend kon Merwede geen antwoord vinden op het achterverdedigen van HKC, terwijl de Boven-Hardinxvelders er wel in slaagden de vijandelijke defensie onder druk te zetten. Hierdoor kon de thuisploeg uitlopen naar een ruime 15-10 voorsprong, met nog een kwartier te gaan. HKC heerste overduidelijk, gaf verdedigend niets weg en kon steeds een voorsprong van 5 à 6 doelpunten behouden. De equipe van John Spek speelde een gewonnen wedstrijd en uiteindelijk werden met 18-13 cijfers de belangrijke punten in de wacht gesleept.

De HKC goals werden verzorgd door: John den Dunnen (5), Stefan den Breejen en Emiel Deventer (ieder 3), Annelies Kop en Kelly de Bruin (ieder 2) en Esther de Groot, Esther de Groot en Niels Deventer (ieder 1).

Scores HKC

Wedstrijd