HKC wint eerste wedstrijd van best of three bij DSC

Met een 16-18 overwinning in Eindhoven op DSC heeft HKC een 1-0 voorsprong genomen in de best of three serie van de play-offs met als inzet de hoofdklassefinale op zaterdagavond 16 april in Dordrecht. Lang had DSC het overwicht in het duel maar de bezoekers uit Boven-Hardinxveld kantelde de wedstrijd in de eindfase in het voordeel van HKC.
Aanstaande zaterdag om 19:15 uur de 2e wedstrijd thuis in sporthal Het Dok. Bij winst plaatst HKC zich voor de finale. Trekt DSC de stand gelijk dan volgt dinsdag 12 april een beslissende wedstrijd op neutraal terrein.

Veerle Havelaar nog zeker niet topfit, maar voldoende hersteld na zaterdag nog afwezig te zijn geweest in verband met ziekte, kon dit duel weer in de basis starten. Een meevaller voor coaches Ekelmans en Kamsteeg. Verder de vaste en vertrouwde basisopstelling welke we gewend zijn bij HKC 1.
In de eerste aanval Eliza Roest, Mark Klop, Veerle Havelaar en Fenna Zwang. In de eerste verdediging Danny den Dunnen, Corné Troost, Nadhie den Dunnen en Annelies Kop.
Ook tegenstander DSC kon beschikken over een volledig complete spelersgroep. De te spelen wedstrijden in de hoofdklasse volgen elkaar de laatste weken in hoog tempo op. Gelukkig voor zowel HKC als DSC levert dit nog geen personele gebreken op. Ook Annelies Kop gewoon van de partij! Super knap dat ze dit nog kan leveren.

Doelstelling van beide teams, plaatsing voor de nieuw te vormen tussenklasse, was al behaald. Met die wetenschap gingen beide teams iets relaxter de wedstrijd in. Het echte moeten is niet meer aan de orde. Uiteraard bij beide teams wel de absolute wil om deze bonusronde te winnen en de finale te halen.
De sfeer in sporthal de Vijfkamp was geweldig. Beide supporterskampen waren in grote getalen en positief luidruchtig aanwezig. Met het duo Luttik – Kok had ook het KNKV 2 ervaren en kwalitatief sterke arbiters aangesteld.

Beide coaches hadden hun huiswerk verdedigend goed gedaan wat de doelpunten in de eerste helft schaars zouden maken. DSC nam vanaf de 1-0 door Timo de Wit steeds een voorsprong in het duel, was ook de betere ploeg, maar verzuimde een ruime voorsprong te nemen.
Op 4-2 wel het eerste gaatje van 2 na een score van Laudy Smits. Deze 4-2 na een doelpuntloze periode van ruim 5 minuten voor beide ploegen. In de opvolgende aanval verkleint Nadhie den Dunnen de marge weer tot 1. DSC blijft de gehele eerste helft het overwicht behouden, wint meer duels, komt tot meer pogingen, maar haalt een te laag scoringspercentage om HKC echt pijn te doen.
Op 5-5 is de stand na een score van Mark Klop zelfs weer helemaal in evenwicht. Via doelpunten van Florian Bastiaens en Robert Roubos neemt DSC op 7-5 opnieuw een voorsprong van 2 doelpunten. Anne de Kok komt in de slotfase van de 1e helft in de wedstrijd op de plaats van Laudy Smits. Voor rust scoren HKC en DSC om en om nog beiden 2 keer wat de ruststand op een magere 9-7 in het voordeel van de thuisclub bepaald. DSC koos ervoor om verdedigend steeds de 1e bal achter te houden en het tempo uit de aanval van HKC te houden. Gezien de 7 doelpunten voor HKC deze helft een tactiek welke resultaat gaf.

Het eerste doelpunt van de 2e helft is voor HKC en komt op naam van Eliza Roest die wel raad weet met een terecht versierde strafworp. Beste man van de 1e helft Timo de Wit zet namens DSC ook de eerste score van de 2e helft op het bord en hersteld het verschil van 2 doelpunten. Op deze 10-8 tussenstand opnieuw een strafworp voor HKC in de persoon van Danny den Dunnen. Deze buitenkans wordt echter niet benut en in de opvolgende aanval vergroot Maaike Roubos, onder grote druk van de weer zeer sterk verdedigende Fenna Zwang, de voorsprong naar 11-8.
Waar DSC de eerste helft duidelijk de bovenliggende ploeg was zijn de ploegen in de tweede helft meer aan elkaar gelijk. HKC scoort nu viermaal op rij en komt op 11-12 voor de eerste keer van de wedstrijd op een voorsprong.
Sven van Baggum, in het seizoen 2015-2016 nog spelend voor DSC, is als invaller in de verdediging bij HKC in deze fase belangrijk door in de rebound meer verdedigende druk te brengen. DSC geeft zich zeker niet gewonnen en komt na de gelijkmakende 12-12 via opnieuw Timo de Wit weer op een voorsprong. Veerle Havelaar, in de eerste helft nog niet trefzeker, schiet de 2e helft een stuk zuiverder en laat met 3 goals in het 2e bedrijf zien belangrijk te zijn voor het team.

(verslag gaat verder onder de foto)

Play-off DSC 1 - HKC 1

Spelmoment in de laatste fase van de wedstrijd

De wedstrijd is inmiddels gevorderd tot de laatste 10 minuten die met een 13-13 tussenstand begonnen wordt. De teams zijn zeer aan elkaar gewaagd en over de mogelijke uitkomst van het duel kan nog geen zinnig woord gezegd worden. Op 14-13 opnieuw een voorsprong voor DSC. Sanne Langendoen komt aanvallend Corné Troost aflossen en schiet de 14-14 binnen. De 15-14 via Veerle Havelaar brengt HKC weer aan de goede kant van de score. Anne de Kok kan via de strafworpstip gelijk maken maar ook haar poging mist doel. DSC pakt wel de rebound en nog in dezelfde aanval schiet Timo de Wit zonder rebound met vertrouwen alsnog binnen. Met opnieuw Sanne Langendoen in de aanval neemt HKC het initiatief in de wedstrijd over van de thuisploeg en ligt het momentum bij de uitploeg. Danny den Dunnen rond knap af na een actie naar binnen van Sanne en Langendoen zelf schiet HKC voor het eerst op een voorsprong van 2.
DSC capituleert nog niet en scoort snel tegen. Een 16-17 op het scorebord en bloedstollend spannende laatste minuten.
Wedstrijden in deze fase van de play-offs moeten met een winnaar eindigen en kennen dus geen gelijkspel. DSC moet verdedigend extra risico gaan nemen om de bal te veroveren en belet HKC de rebound in te vullen. Mark Klop eist de bal, door zijn tegenstander vrijgelaten, op en schiet onberispelijk binnen!
16-18! Wedstrijd gespeeld en de eerste overwinning in de best of three in the pocket. 1-0 in het voordeel van HKC.

Zaterdagavond om 19:15uur duel 2 op het programma. Dit keer in sporthal Het Dok in Boven-Hardinxveld. Het beloofd opnieuw een spannend duel tussen 2 aan elkaar gewaagde teams te worden. HKC dit keer het voordeel van de thuishal en nog meer publiek wat als 1 man/vrouw achter het team zal staan. Unieke momenten in de geschiedenis van HKC waar we trots op zijn en welke we koesteren. Gemakkelijk zal het zeker niet worden en HKC zal weer als 1 team met basis, wisselspelers en staf moeten strijden.

Graag tot zaterdag in de sporthal of via de livestream https://youtu.be/oHzmIeMG-A8

Doelpunten in de wedstrijd

Compilatie van video afkomstig van DSC