HKC – PKC (22-28) heerlijke première in kolkende sporthal: ‘Het kan hier best gaan spoken’

Hardinxveld-Giessendam beleefde korfbalgeschiedenis met het eerste optreden van HKC/Creon Kozijnen in de Korfbal League. Daarbij sloeg de nieuwkomer allerminst een modderfiguur: landskampioen en streekgenoot PKC/Vertom kreeg in de heerlijke entourage van Het Dok volop weerstand op weg naar een 22-28 triomf.

Reikhalzend en hunkerend was er naar de galapremière van het Korfbal League-seizoen 2023-2024 en het debuut tussen de absolute elite van ’s wereld sterkste zaalkorfbalcompetitie uitgekeken in Boven-Hardinxveld. HKC, dat zich de afgelopen jaren met duizelingwekkende vaart opwerkte naar het hoogste echelon, had alles tot in de puntjes voorbereid om een knallende entree te maken en slaagde daar volledig in.

De uitpuilende sporthal Het Dok zinderde, kolkte en bruiste, HKC had organisatorisch de zaakjes prima voor elkaar en de thuisploeg leverde – gesteund door de onvermoeibare aanhang – ook sportief een visitekaartje af door de torenhoge favoriet en titelverdediger uit Papendrecht flink tegengas te geven.

Debutantenbal
De prima première was niet alleen een feest van herkenning, met veel ex-PKC’ers bij HKC (Danny den Dunnen, Daan Koppenol, Mark Klop, Sanne Langendoen) en PKC-captain Richard Kunst die hun oude club troffen, maar het was ook een groot debutantenbal.

Jiske van Brenk en Jop Brouwer, die zijn voormalig Oranje Wit-maatje Bo Oppe trof, participeerden voor het eerst in een Korfbal League-duel, bij PKC maakte de Belgische Lise Van Maldeghem als basisspeelster – Brett Zuijdwegt was op de bank begonnen – haar eerste minuten in de Hollandse topcompetitie. Ook de Hardinxveldse (!) arbiter Sebastiaan de Jong maakte aan de zijde van Patrick Peeters zijn debuut in de ‘League’. En op de livestream van HKC verscheen Jorien Kamsteeg-Besemer, de voormalige host bij PKC, als presentatrice. Met de onvermoeibare Ben Crum als analist naast zich.

Wedstrijd
Annelies Kop ging de boeken in als de eerste speler van HKC die een Korfbal League-treffer liet registreren. Kop, één van de zeldzame korfballende moeders op topniveau, gaf daarmee het startsein voor een attractief duel dat een heel ander beeld bood dan het treffen een week eerder bij het Theo Korporaal Korfbal Spektakel in Delft.

HKC was feller en energieker en wenste zich, ondanks de schotvaardigheid van PKC’s Hardinxvelder Arjen van Houwelingen, Bo Oppe en alleskunner Olav van Wijngaarden, niet af te laten drogen. De uitslag was daar een afspiegeling van.

Aanvoerders
Samen doorliepen ze de jeugdteams bij HKC, werden groot als spelers van PKC en kwam elkaar dit keer tegen als rivaliserende captains. Danny den Dunnen en Richard Kunst boksten tegen elkaar op en hadden genoten. “Een hele mooie ambiance, HKC is een toevoeging voor de ‘League’. Het kan hier best gaan spoken en het zal voor clubs een kluif worden om hier te winnen. Aanvallend waren onze percentages in orde, verdedigend was het soms te slordig”, stelde Kunst.

Den Dunnen: “We hebben alles gegeven. We hadden ons voorgenomen om niet slap te beginnen en gingen lang goed mee. En ik denk dat je ergens anders niet meemaakt wat hier voor sfeer was. Mooi om tegen Richard uit te komen, dat maakte het extra leuk en ik genoot ervan.”

Doelpunten in de wedstrijd

Ook verschenen in: AD/Rivierenland van 20 november 2023
🖊️: Arco Bomgaars
📷: H. van Kekerix


Foto’s van de wedstrijd

Moment in HKC/Creon Kozijnen 1 - KCC/CK Kozijnen 1