HKC opent goed tegen MIA Amersfoort

De eerste wedstrijd in het veldseizoen 2016-2017 was voor HKC in die zin lastig dat weinig bekend was van opponent MIA uit Amersfoort. Nooit eerder ontmoetten deze ploegen elkaar in competitieverband en dat maakte het affiche ook wel interessant.
HKC-coach John Spek miste in dit openingsduel de geblesseerden Rianne Swets en John den Dunnen, terwijl hij voor Kelly de Bruin en Stefan den Breejen een basisplaats heeft ingeruimd.

Uit de eerste de beste aanval schoot Esther de Groot meteen raak en even later werd de voorsprong uitgebreid naar 3-1. MIA liet echter blijken vorig jaar niet voor niets zonder puntverlies kampioen in de tweede klasse te zijn geworden en kon al weer snel egaliseren. Met name de MIA-heren beschikten over veel lengte, waardoor zij de rebound goed konden verzorgen zodat de aanvallers konden blijven herhalen. HKC slaagde er wel steeds in aan de goede kant van de score te blijven, maar kon de tegenstander toch niet echt van zich afschudden. Voor de weer in grote getale opgekomen toeschouwers werd het een aantrekkelijk schouwspel, waarbij de over vele schijven scorende Novafrontploeg tot aan de rust steeds de bovenliggende partij was, maar net voor rust het goed spelende MIA toch naast zich moest dulden: 9-9. Enkele gemiste strafworpen van HKC waren daar ook wel debet aan.

Na rust nam HKC eerst nog wel een voorsprong, maar moest vervolgens toezien hoe MIA het initiatief nam. De thuisploeg ging wat slordiger spelen en de ploeg van Casper Boom rook dat er mogelijk wat te halen viel in Boven-Hardinxveld. Ze wisten de score om te buigen van 10-9 naar 10-13 en dat betekende werk aan de winkel voor HKC. John Spek wisselde Mariëlle de Waal voor Eva aan de Wiel en zij was het die HKC weer terug bracht in de wedstrijd. HKC ging weer met overleg spelen en in een ijzersterke fase van de zwart-witten werd het fundament gelegd voor de uiteindelijke overwinning. In een fase dat MIA er scorend niet aan te pas kwam was het erop en erover voor HKC en pas bij 18-14 stopte de Hardinxveldse dadendrang even. Wat wel volgde was het gecontroleerd uitspelen van de wedstrijd door HKC, waarbij bleek dat de pijp bij de Amersfoorters toch wel leeg was. Zij moesten de tol betalen voor hun eerdere inspanningen en konden niet echt meer aandringen. Het werd hierdoor een verdiende 19-16 overwinning voor een weerbaar HKC, dat ondanks een moeilijke fase in de tweede helft tijdig orde op zaken kon stellen. Een zege op een prima tegenstander, wat vertrouwen geeft voor de volgende wedstrijden.

De goals voor HKC kwamen uit handen van: Annelies Kop en Niels Deventer (4), Stefan den Breejen en Emiel Deventer (3), Esther de Groot en Ruud aan de Wiel (2) en Eva aan de Wiel (1).