HKC naar KL2 Finale door overtuigende winst bij DSC

HKC is er voor het tweede jaar op rij in geslaagd om de finale te halen, waarin de winnaar promoveert naar hoogste korfbalniveau. Het team presteerde collectief ijzersterk en via een 9-13 ruststand, stoomde HKC door naar de finale in Papendrecht via een 18-26 overwinning.

Sporthal de Vijfkamp was afgeladen vol voor deze titanenstrijd in het drieluik tussen DSC en HKC. HKC had de eerste wedstrijd overtuigend gewonnen in Eindhoven. De return in Boven-Hardinxveld gaf echter een totaal ander beeld en in een verdedigende en tactische wedstrijd trok DSC aan het langste eind. Het massaal opgekomen publiek maakte zich dan ook op voor een naar verwachting spannende pot op de dinsdagavond.

Na een snelle openingstreffer van Coen Spoor, duurde het even voor HKC een antwoord had. Eliza Roest bracht via een fraaie ‘one-hander’ HKC op gelijke hoogte en vanaf dat moment lag het initiatief bij HKC, dat via Jiske van Brenk op 1-2 voorsprong kwam. Waar zaterdag het schotpercentage te laag lag, was HKC dit keer weer uiterst scherp in de afronding en DSC had moeite met het antwoord. De duels waren fel, maar uiterst fair en het arbitrale duo van der Lucht en Voskamp wist hier prima mee om te gaan. DSC bleef bij in de openingsfase, maar vanaf de 4-4 van Thije Anteunisse (die daarna uitviel met een schouderblessure), lag het initiatief bij HKC. Via goals van Elisa Roest, Annelies Kop (gestart in de basis) en Fenna Zwang zette het DSC op een gaatje van 3 punten (4-7). DSC moest noodgedwongen naar een eerste time out grijpen om het strijdplan bij te stellen. Gezien de opstelling lag het accent voornamelijk op het verdedigen, maar halverwege de eerste helft werd Robert Roubos ingebracht (al de vierde wissel) voor meer aanvallend gevaar.
Via 5-7 brak er vervolg weer een sterke HKC-periode aan. Twee goals van zowel de ijzersterke Eliza Roest als Jop Brouwer (die zijn basisplaats volledig waarmaakte) brachten de stand op 6-11 en DSC moest uitkijken dat de wedstrijd niet al voor rust beslist werd. Goals van Robert Roubos en Fabian Elzen brachten het geloof en de stand weer op 9-11 en DSC leek 4 minuten voor rust aan te haken in een slordige fase van de Hardinxvelders. Na een noodzakelijke time out van Ekelmans/ Kamsteeg, is HKC weer bij de les en via een dubbelscore van Veerle Havelaar bereikt HKC de rust met een toch wel comfortabele 9-13 voorsprong. HKC speelde een sterke eerste helft, had nog geen wissels verbruikt en DSC liep achter de feiten aan.

Jop Brouwer scoorde direct na rust de 9-14 en het gat leek geslagen. Elke keer dat DSC scoorde, counterde HKC direct met een tegengoal zodat de Einhovenaren niet dichterbij kwamen. Goals van de ouderwets sterk spelende Mark Klop en een zuivere Jiske van Brenk (2x) brachten de tussenstand op 11-18 en HKC controleerde de wedstrijd. Doordat het nog wissels overhad, konden de HKC-coaches tactisch prima reageren op de omzettingen die DSC nog probeerden te doen. Danny den Dunnen verdedigde kort op invaller Timo de Wit en Maaike Roubos (zaterdag nog goed voor de beslissing in de tweede wedstrijd) werd verdedigend goed in bedwang gehouden door de HKC verdediging. DSC zette nog een laatste keer aan, maar het kwam niet dichterbij dan 15-20 via Maaike Roubos met nog 12 minuten op de klok. Jiske van Brenk en Eliza Roest scoren direct weer tegen en de wedstrijd lijkt beslist. HKC brengt Merijn Sevenhuizen in voor Jop Brouwer nadat deze de 16-24 op het bord bracht. Jennifer Schaeffer bekroont een uitstekende invalbeurt nog met 2 prima scores van afstand en het fanatieke HKC-publiek viert de overwinning. Om en om scorend eindigt de wedstrijd in een duidelijke 18-26 overwinning voor HKC.

Een prachtig resultaat en hierdoor speelt het aanstaande zaterdag de KL2 finale in Papendrecht. Tegenstander is Dalto uit Driebergen die TOP/IAA fresh in twee wedstrijden kansloos liet. Dalto zal deze finale als favoriet beginnen: het eindigde overtuigend als eerste in de competitie en won daarin ook al tweemaal van HKC. Finales zijn echter aparte wedstrijden, HKC is in vorm en met de steun van het fantastische publiek kunnen er mooie dingen gebeuren.