HKC naar de Korfbal League!

(Let op: onder het verslag volgen de fotocollages van huisfotograaf H. van Kekerix, en fotografen van korfbalfoto.nl Gertrude de Vries en René van Dam)

Zaterdag 8 april, een historische dag voor HKC. Voor het tweede jaar op rij speelt het de finale, met als inzet promotie naar de Kenonz Korfbal League. Het werd een zinderende wedstrijd vol spanning, strijd en emotie in Papendrecht. Tegenstander Dalto leidde bij rust nog met 11-9, maar het was HKC dat de wedstrijd overnam in de tweede helft. De bomvolle PKC-hal sidderde, de supportersgroepen moedigden hun favorieten aan en uiteindelijk won HKC met 18-19 deze korfbalclash.

De nummers 1 en 3 uit het reguliere seizoen van de korfballeague 2 waren er klaar voor. De beide fanatieke supportersgroepen hadden de zaal prachtig versierd en zorgden voor een fantastische sfeer in de PKC-hal, die met 1500 toeschouwers volledig uitverkocht was. Na het voorstellen van de spelers, kleurde de zaal zwart-wit door de streamers en na een noodzakelijk oponthoud kon de wedstrijd beginnen onder leiding van Rick Voskamp & Marco Van der Lucht, die een uitstekende wedstrijd floten.

Dalto begon als favoriet aan deze finale maar HKC als underdog achtte zichzelf zeker niet kansloos. HKC-coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg kozen voor dezelfde opstelling als in de laatste beslissende match tegen DSC. Na een wat nerveus begin met een aantal doelpuntloze aanvallen, was het Veerle Havelaar die de score opende voor HKC. Dalto counterde direct via Rudo Schulting en de wedstrijd was echt begonnen. Het spel was misschien niet het kwalitatief hoogstaand, maar de intensiteit en spanning vergoedde alles: sportieve duels op het scherpst van de snede. HKC-captain Danny den Dunnen had van spanning totaal geen last en zijn eerste schot van afstand promoveerde hij direct tot doelpunt. Hierop was het stuitertje wisselen door goals van Quinty Stahli (trefzeker in deze wedstrijd), Mark Klop, Lotte van Montfoort en Jop Brouwer.

HKC wist elke Dalto-goal direct te beantwoorden en het was 4-4 na ruim 10 minuten spelen. Eliza Roest die een ijzersterke pot speelde ging handig naar binnen en rondde koel zijn verdiende strafworp af. Na weer een Dalto-goal scoorde Danny den Dunnen weer van afstand: 6-6. Tot 7-7 gingen beide ploegen gelijk op, maar daarna lag het initiatief bij Dalto: goals van Wattel, van Vliet (die de geblesseerde van de Brink verving) en Stahli brachten Dalto drie minuten voor rust op een gat van drie: 10-7. HKC wist dat Dalto op voorsprong een lastig te bespelen ploeg is en gaf gas om het gaatje niet te groot te laten worden. Veerle Havelaar van afstand zorgde voor de 10-8 en na de 11-8 van Mathijs den Ouden was het Jiske van Brenk die uit een vrije bal de ruststand bepaalde op 11-9. HKC had een kleine achterstand, maar zat wel goed in de wedstrijd. Het aantal schoten in de eerste helft was 64 om 50 in het voordeel van Dalto, maar voldoende mogelijkheden om de wedstrijd om te draaien.

En de wedstrijd draaide in de tweede helft, met beide ploegen spelend naar hun eigen supporters toe. Annelies Kop scoorde achter de korf voor de zwart-witte massa de 11-10 en de ploeg kreeg meer controle. Eliza Roest pakte belangrijke rebounds en zorgde ervoor dat het vak kon blijven herhalen en het was uiteindelijk Mark Klop die de gelijkmaker aantekende: 11-11. Na de 12-12 van Danny den Dunnen, sterk in de korfzone en uiterst scherp van afstand was het tijd voor 2 prachtige hoogstandjes van Mark Klop. De 12-13 was een heerlijke fade-away na een doorbraakactie naar binnen. De volgende aanval kreeg Klop wederom veel druk van den Ouden, en met een jumpshot op 12-14 ontplofte de PKC-hal. Een time-out van Dalto was het gevolg om de dadendrang van HKC te stoppen. Via de 13-14 van den Ouden, was het Fenna Zwang (zoals altijd een toonbeeld van onverzettelijkheid) die een lastige bal uiterst knap binnenschoot: 13-15. Maar Dalto recht de rug, komt weer op 15-15 gelijk en we gaan een zenuwslopende slotfase tegemoet. Joost Wattel mist een strafworp en HKC brengt pinchhitter Sanne Langendoen in de ploeg. Zijn vakgenoten Jiske van Brenk (van achter de korf) en Danny den Dunnen (die Rene Siedsma onder de korf te slim af is) brengen HKC op 15-17.

Wanneer dan Mark Klop van afstand de 15-18 binnenschiet, lijkt de buit binnen. Dalto is de weg even kwijt. Na de 16-18 van Dalto is het wederom Danny den Dunnen die van afstand scoort en daarmee de stand op 16-19 brengt met nog 7 minuten op de klok. HKC gaat serieus geloven in de overwinning in de KL2 finale, maar een bloedstollende slotfase breekt aan. Jennifer Schaeffer komt op de plaats van Annelies Kop, Mathijs den Ouden brengt Dalto op 17-19 en wordt gewisseld naar het andere vak door de Dalto-staf. HKC-coaches Ekelmans en Kamsteeg antwoordden direct door Merijn Sevenhuijsen verdedigend in te brengen en dat blijkt een gouden zet. Sevenhuijsen pakt cruciale verdedigende rebounds en neemt doordoor de druk weg bij HKC. HKC moet de wedstrijd uitspelen en het vak van Roest, Brouwer, Havelaar en Schaeffer speelt lange aanvallen met veel rebounds. Met nog 50 seconden op de klok pakt HKC wederom de rebound met een nieuwe schotklok. De winst lijkt binnen maar HKC verspeelt de bal en den Ouden schiet van afstand direct raak: 18-19 met nog een halve minuut op de klok. Time-out voor HKC. En de laatste halve minuut (die gevoelsmatig veel langer duurt) breekt aan. Dalto geeft veel druk, HKC verspeelt bijna de bal maar blijft gelukkig in balbezit. Jop Brouwer weet 10 seconden voor tijd met een ver schot de korf te raken, gevolgd door een rebound van Eliza Roest en de seconden tikken weg. HKC verslaat Dalto met 18-19 en de historische promotie naar de Korfbal League is een feit.

Voor Dalto zijn de druiven zuur en moet zich weer herpakken voor de playdowns tegen Groen Geel. We wensen Dalto veel succes en bedanken hen ook voor de prachtige sfeer, spannende wedstrijd en gezonde rivaliteit, want er zijn twee teams en clubs nodig voor een mooie finaledag. Ook een compliment voor de uitstekende organisatie vanuit PKC.

HKC bedankt ook iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan dit succes, niet in de laatste plaats de fantastische supporters uit Boven-Hardinxveld (en daarbuiten!). We hebben ervan genoten met elkaar en het sprookje gaat volgend jaar verder in de Kenonz Korfballeague.
Foto’s: met dank aan Gertrude de Vries, René van Dam (beiden korfbalfoto.nl) en Herman van Kekerix.

Doelpunten in de wedstrijd

Foto’s van de finale

📷Foto’s: H. van Kekerix

Foto’s rondom de finale

📷Foto’s: H. van Kekerix

Foto’s van de 1</sup< helft van de finale

📷 Gertrude de Vries (korfbalfoto.nl)

Foto’s van de 2</sup< helft van de finale

📷 Gertrude de Vries (korfbalfoto.nl)

Foto’s van de finale #2

📷 René van Dam (korfbalfoto.nl)