HKC met één been in tussenklasse na 34-18 winst op GKV Enomics

In de eerste wedstrijd van play-off 1 tegen GKV Enomics heeft HKC in eigen huis een ruime 34-18 overwinning behaald. Door dit resultaat staat HKC met één been in de volgend seizoen nieuw te vormen tussenklasse. GKV/Enomics staat zaterdagavond in Gorinchem voor de zware taak om de achterstand van 16 doelpunten goed te gaan maken. Deze eerste play-off ronde zal over 2 te spelen wedstrijden beslist worden. De winnaar plaatst zich voor de tussenklasse en play-off 2 (halve finale).

Coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg kozen voor de vertrouwde basisopstelling. Ook de zwangere Annelies Kop begon, na haar afscheid voor het HKC publiek afgelopen zaterdag, dus “gewoon” in de basis en speelde een meer dan uitstekende wedstrijd.
Bij GKV Enomics in de basisacht nog geen Mats den Besten en Rachel Romijn. Beiden herstellen van blessureleed. Door de vele supporters was de ambiance in de hal weer geweldig. Prachtige reclame voor onze mooie sport! GKV schutter Kevin van Beest liet zien zin te hebben in een avondje korfbal in zijn Hardinxveld-Giessendam en schoot de eerste geldende goal van de avond binnen nadat zijn eerste rake doelpoging al als verdedigd werd afgekeurd.

Deze voorsprong bleek later de eerste en ook tevens laatste voorsprong voor de bezoekers te zijn. HKC, als grote favoriet aan het duel begonnen, wist direct in het begin van de wedstrijd het initiatief naar zich toe te trekken en uit te lopen naar een 8-3 voorsprong. Tijd voor John Spek om de eerste time-out van de wedstrijd aan te vragen.
Hierna een run van 4 doelpunten voor GKV/Enomics wat het verschil van 5 doelpunten verkleint naar 1, 8-7. Bij HKC lopen de aanvallen in deze fase stroperig wat coaches Ekelmans en Kamsteeg doen besluiten naar hun 1e time-out te grijpen. Ook deze time-out sorteert effect. Aanvallend gaat het niveau omhoog en verdedigend de lijnen voor aanvoer richting de schutters van GKV Enomics nog verder gedicht. HKC scoort in de eerste helft zelf nog 5 maal tegenover 2 tegentreffers voor de bezoekers.
Het arbitrale duo Marcel Luttik en Joeri Kok fluit op een 13-9 stand voor het rustsignaal. Een eerste helft met een sterker HKC maar een helft waarin GKV/Enomics meer dan verdienstelijk tegenpartij biedt.

In deel 2 van de wedstrijd gaan met een scorende hoofdrol voor captain en schutter Corné Troost alle registers open bij HKC. De thuisploeg neemt steeds verder afstand en laat bij vlagen fraaie staaltjes korfbal zien. Sven van Baggum komt Mark Klop vervangen en gaat naast Eliza Roest spelen. Met hierbij in het vak ook Veerle Havelaar veel lengteoverwicht voor HKC. Veerle Havelaar laat zien ook een uitstekende schutter te zijn en scoort in dit vak makkelijk.
Via tussenstanden van 19-11 en 29-14 loopt HKC ook op het scorebord steeds verder weg. Na zijn tiende rake treffer krijgt Corné Troost een verdiende publiekswissel en komt Mark Klop weer terug in het team.
Op 34-18 het laatste fluitsignaal waarna spelers en publiek alvast voorzichtig een klein feestje vieren. Opnieuw een sterke teamprestatie waarbij verdedigend de basis werd gelegd voor deze ruime overwinning.

Aanstaande zaterdagavond staat om 20.30uur de return in Gorinchem op het programma. GKV/Enomics zal deze wedstrijd moeten winnen en het verschil van 16 doelpunten goed moeten maken om HKC alsnog uit de tussenklasse en de volgende ronde richting hoofdklassefinale te houden.
Gezien het krachtverschil in de eerste onmoeting een zeer lastige opgave. In sport blijft echter alles mogelijk en er zijn in de geschiedenis voorbeelden genoeg van come-backs uit een nagenoeg verslagen positie. Aan HKC de taak om scherp en geconcentreerd de return in te gaan. Hopelijk kunnen we zaterdag ook de van Rappardhal zwart-wit kleuren.

Overige uitslagen play-offs om de HK-finale van dinsdagavond 29 maart 2022:

DSC AW.DTV 18 – 18
TOP Avanti 25 – 18
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard Unitas/Perspectief 17 – 19

Doelpunten in de wedstrijd

Foto’s in de wedstrijd

Fotografie: H. van Kekerix