HKC klopt Vriendenschaar wederom

De verhoudingen in het korfbaldorp Hardinxveld-Giessendam zijn aan verandering onderhevig. Vriendenschaar, dat jarenlang de boventoon voerde binnen de dorpskern, moest voor de tweede maal binnen een half jaar in veldcompetitieverband het hoofd buigen voor aartsrivaal HKC: 14-15.

Die uitkomst maakte het contrast op de ranglijst in de overgangsklasse B nog groter tussen de dorpsgenoten. Vriendenschaar bleef op nul punten steken, zes minder dan HKC. ,,Het is simpel: we hebben nog tien wedstrijden om te zorgen dat we twee ploegen onder ons houden,’’ constateerde Peter van Houwelingen, dit seizoen samen met Peter Kamsteeg verantwoordelijk voor de technische leiding bij de Sluiswegbewoners.

Na turbulente trainersjaren, met voortijdige contractontbindingen voor Maurice Out en Erik van Brenk, hoopte Vriendenschaar in rustiger vaarwater te komen. Sportief gezien zet echter de dalende tendens van de voorbije jaren zich door waar HKC een bloeiperiode meemaakt. In de derby van voorbije zaterdag had de thuisploeg het vooral moeilijk in de strijd om de rebound. Arno den Breejen heerste in het eerste aanvalsvak van HKC als een grootvorst onder de korf. In het andere vak ontbrak Arnold Tromp, hij werd vervangen door Ruud aan de Wiel, maar toch had HKC nog over.

Het ensemble van trainer Bram van Geffen kon daardoor het favoriete spel met lang balbezit en uitgebalanceerde aanvallen spelen. Bovendien werkte de score steeds in het voordeel van de gasten. ,,Ook na het uitvallen van Sandra Advocaat met een achillespeesblessure bleven we controleren’,’’ vond Van Geffen. Alleen bij 10-10 was er even een kantelmoment in de partij: Vriendenschaar had een achterstand van drie treffers uitgepoetst, maar weigerde vervolgens door te drukken.

Het kwam de puntloze staartploeg, die in het door arbiter Rinie van Dijk prima geleide duel rust en overleg ontbeerde, duur te staan. Menno Bakker vuurde zijn ploeg in de slotfase uiteindelijk naar een overwinning op de buurman.