HKC heerst in derby

Boven-Hardinxveld – Na een hectische week speelde HKC afgelopen zaterdag de derby tegen GKV uit Gorinchem. Een hectische week, aangezien hoofdcoach Leon Kwakernaat onverwachts zijn functie als trainer/coach bij HKC met onmiddellijke ingang heeft neergelegd in verband met gezondheidsproblemen. HKC schotelde het massaal toegestroomde publiek in de eerste thuiswedstrijd desondanks een aantrekkelijke wedstrijd voor. Uiteindelijk werd GKV, dat vorige week nog de Meervogels klopte, met een 18-11 nederlaag naar huis gestuurd.

De selectie van HKC werd donderdagavond voor de training op de hoogte gebracht dat coach van het tweede team Michel Koppelaar voorlopig de taken van Leon Kwakernaat over zou nemen. Even daarna bleek basisspeler Arno den Breejen niet fit genoeg te zijn om zaterdag te spelen. Al met al een verre van optimale voorbereiding voor de Rabo-formatie die de week ervoor onnodig de punten in Nieuwerkerk had laten liggen. De "wet van Murphy" ging zaterdagmiddag in werking want coach Michel Koppelaar werd kort voor de wedstrijd weggeroepen omdat zijn vrouw ging bevallen. Uiteindelijk startte HKC de wedstrijd onder begeleiding van het coachende gelegenheidsduo Mathijs de Boon en Erik Kraaijeveld.

De wedstrijd zelf startte onder ideale omstandigheden: een heerlijk najaarszonnetje, een grote publieke belangstelling, een nieuw elektronisch scorebord en twee tot in de tenen gemotiveerde ploegen. HKC opende sterk en het was Menno Bakker die al na 20 seconden de score opende uit een overname situatie. De toon voor de wedstrijd was gezet. GKV counterde direct met 2 schoten en vervolgens rondde Arjan de Haas bekwaam een doorloopbal af waarmee hij de stand na 4 minuten op 2-2 bracht. Beide ploegen lieten veel inzet zien en bleken aan elkaar gewaagd. Bij een 3-4 tussenstand miste GKV een belangrijke strafworp waarmee de Gorkummers een gaatje hadden kunnen slaan. HKC maakte hier goed gebruik van in de vorm van een doeltreffende Stephan de Boon die liet zien waarom hij zaterdag in de basis stond. HKC voerde de druk op en het eerste aanvalsvak dat sowieso een sterke dag had bracht de stand op 6-4 door schoten van Menno Bakker en Arnold Tromp. GKV-aanvoerder Willem Roest beperkte te schade door vlak voor rust een doorloopbal af te ronden: een 6-5 ruststand was het gevolg. HKC was geslaagd in de opzet. Met een tomeloze inzet was het gelukt om er een echte wedstrijd van te maken; de dames schermden de korfzone uitstekend af, waardoor de gevaarlijke heren van GKV niet het gewenste tempo konden maken.

In tegenstelling tot vorige week kwam HKC messcherp uit de rust. Door 2 damesdoelpunten van Francis Kraaijeveld en Esther Moen leek HKC een tik uit de delen en kwamen de Boven-Hardinxvelders op een 8-5 voorsprong. GKV weigerde zich gewonnen te geven en gaf gas en verkleinde het gat naar 8-7. Een rake vrije bal van Arjan de Haas gaf HKC weer wat lucht. Opvallend was dat dit doelpunt achteraf het enige niet-velddoelpunt van HKC bleek te zijn. HKC zette door en bleek niet af te stoppen: De sterk spelende Menno Bakker en Arnold Tromp schoten van afstand raak en een 11-7 voorsprong stond op het scorebord. GKV wisselde en leek nog tijdig terug in de wedstrijd te komen. Doelpunten van de GKV-heren brachten de spanning nog een keer terug doordat de Gorkummers met nog 20 minuten te spelen de stand op 12-10 schoten. Het coachend duo de Boon en Kraaijeveld namen op het juiste moment een time-out en brachten op dit moment ook John den Dunnen in het veld om meer power te brengen. HKC rechtte de ruggen en de ontketende Stephan de Boon schoot binnen 3 minuten twee keer van afstand raak. GKV was geknakt aangezien HKC de druk erop hield en liet merken dat er deze middag niets voor de bezoekers te halen viel. HKC heerste in de verdedigende rebound, pakte veel van de afvallende ballen en liet zien voor elke meter te willen strijden. Hierdoor liep de score in het laatste kwartier nog flink op. Invaller John den Dunnen scoorde van afstand, Astrid Andriessen pikte nog een goal mee. Met nog een minuut te spelen kon Menno Bakker het publiek trakteren op de laatste treffer na een zeer fraai uitgespeelde aanval. De scheidsrechter floot voor het einde van de wedstrijd bij een 18-11 eindstand. Wat vooraf wellicht niet mogelijk gedacht was bleek toch gelukt. HKC klopte het sterke GKV op overtuigende wijze met trefzeker, gevarieerd aanvalsspel en met een gedisciplineerde verdediging gekoppeld aan veel strijdlust. HKC 2 verspeelde zaterdag een punt door gelijk te spelen tegen DVO.

Volgende week staat de echte derby op het programma. "The old firm" Vriendenschaar-HKC wordt dan gespeeld in Beneden Hardinxveld.