HKC deelt in Westbroek de punten met DOS (W): einduitslag 17-17

Na de teleurstellende nederlaag van vorige week zaterdag thuis tegen De Meervogels is het HKC niet gelukt de winst te pakken in het opvolgende uitduel tegen DOS in Westbroek.
Na een boeiende wedstrijd waarin HKC qua teamgeest en wedstrijdmentaliteit eerherstel toonde had HKC wel de kans om DOS op de knieën te krijgen maar kwam het met een gelijkspel uiteindelijk in de slotminuut nog goed weg.

Voor de lastige uitwedstrijd bij DOS konden coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg opnieuw nog geen beroep doen op Veerle Havelaar, Fenna Zwang en Merijn Sevenhuysen. Janine Sterrenburg had een basisplaats toebedeeld gekregen en bekroonde dit met een goede wedstrijd.
DOS is een ervaren ploeg waarvan de kern al vele jaren met elkaar samenspeelt. Als team een tegenstander welke zich er uitermate goed van bewust is waar de eigen kwaliteiten en mindere punten liggen. Door de extreem achter verdedigende tactiek welke DOS bijna wekelijk hanteert en uitstekend beheerst was op voorhand al duidelijk dat dit aanvallend vanuit HKC kant gezien niet 1 van de mooiste wedstrijden zal gaan worden. Dit achter verdedigen werd in combinatie met fysiek spel ook door DOS in de praktijk gebracht waardoor HKC aanvallend hierop moest anticiperen.

Qua scores een stroeve start van de wedstrijd. HKC begint in de aanval met Eliza Roest, Mark Klop, Mabel Havelaar en Jitte Janssen.
Pas na 6 minuten is het DOS wat de ban breekt en de 1-0 op het scorebord weet te brengen. Niet veel later scoort DOS ook de 2-0. Het eerste HKC doelpunt van de wedstrijd en de 2-1 op naam van Jop Brouwer volgt direct na de vakwissel.
Het tweede aanvalsvak zaterdag van HKC bestaat naast deze Jop Brouwer uit captain Danny den Dunnen, Jiske van Brenk en Janine Sterrenbug. Voor Jiske van Brenk een leuke bijkomstigheid dat tegenstander DOS getraind en gecoacht wordt door oom Maarten van Brenk.
Opnieuw een doelpunt voor de thuisploeg brengt de stand op 3-1 en het verschil weer op twee doelpunten.
Het eerste aanvalsvak weet via een afstandsschot van Mark Klop en een fraaie doorbraak van Jitte Janssen nu wel de korf te vinden en brengt het duel weer in evenwicht. Na 10 gespeelde minuten is op 3-3 de stand weer gelijk. Om en om scorend, met vanaf de kant van HKC het eerste doelpunt van Jiske van Brenk deze middag, blijven de ploegen aan elkaar gewaagd. Vanaf 4-4 volgt een betere fase voor HKC en loopt het door 4 doelpunten op rij via Mabel Havelaar, Eliza Roest, Danny den Dunnen en Jop Brouwer uit naar een 4-8 voorsprong.
Met nog een kleine 10 minuten op de klok in de eerste helft het sein voor DOS om de eerste time-out van de wedstrijd aan te vragen.
In de 23e minuut scoort DOS na een droge periode van 10 minuten weer mee na een slordig weggegeven strafworp wat de tussenstand op 5-8 zet. Aan HKC door middel van een strafworp een buitenkans om het verschil weer naar 4 te brengen. Deze stip gaat echter mis en DOS brengt in de opvolgende aanval de achterstand terug naar 2. De time-out heeft effect gesorteerd voor de thuisploeg en met zakelijk spel neemt het de regie in de wedstrijd weer over.
Bij een tussenstand van 7-8 opnieuw een strafworp voor HKC welke helaas opnieuw geen doel treft. DOS blijft wel scoren en met een 9-8 voorsprong voor de thuisclub zoeken beide teams de kleedkamer op.

(verslag gaat door onder de foto)

Mark Klop in DOS(W) 1 - HKC 1

Mark Klop focust op zijn afspeelmogelijkheid bij een vrije worp

Van een 4-8 voorsprong naar een 9-8 achterstand met rust en geen enkele score in de laatste negen minuten van de eerste helft geeft voldoende stof ter bespreking voor het 2e bedrijf. Ook in de tweede helft komen de eerste twee wapenfeiten op naam van DOS en neemt de opponent met 11-8 de leiding in de wedstrijd. Het zal toch niet weer zo’n middag worden? HKC recht echter de rug en blijft als team bij elkaar. Damesdoelpunten van Jiske van Brenk en tweemaal Jitte Janssen zorgen op 11-11 opnieuw voor evenwicht in het duel.
Op 12-11 na 36 gespeelde minuten naar wat later blijkt de laatste voorsprong van DOS in de wedstrijd.
Sanne Langendoen komt in het veld op de plek van Jop Brouwer. Jop Brouwer wordt op zijn beurt weer in het andere vak ingebracht voor Eliza Roest. De gelijkmaker op 12-12 komt uit handen van deze ingevallen Sanne Langendoen. Met Jop Brouwer op de plek van Eliza Roest naast Mark Klop brengt HKC aanvallend veel dreiging vanaf de mannen. Met hiernaast ook de aanvallend sterk spelende Jitte Janssen is het niet de vraag of maar welke kansen genomen worden tegen het achter verdedigende DOS.
Het vak met hierin een belangrijke rebound- en leidersrol voor Mabel Havelaar brengt de mannen in stelling en Jop Brouwer in de gelegenheid zijn derde doelpunt van de middag te scoren.
Een 200% zuivere strafworp wordt door de arbitrage niet toegekend maar alsnog is het HKC wat via opnieuw Jop Brouwer tot scoren weet te komen: 12-14. DOS geeft zich niet zomaar gewonnen en blijft strijdbaar. Op 13-16 na doelpunten van Jiske van Brenk en Mark Klop de grootste HKC voorsprong in de tweede helft. Op dat moment nog 9 minuten te spelen in het boeiende duel met hierin op dat moment de beste papieren voor HKC. Twee doelpunten later van DOS is met een 15-16 tussenstand de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.
Janine Sterrenburg met een korte kans achter de korf geeft HKC weer wat lucht en een nieuwe voorsprong van 2 doelpunten.
DOS grijpt nogmaals naar een time-out waarin DOS coach van Brenk aan geeft meer overtuiging in de afronding te willen zien.
Bij HKC het eerder makkelijk scorende vak met Mabel Havelaar, Jitte Janssen, Jop Brouwer en Mark Klop in deze fase in de aanval.
Het eerste doelpunt na deze time-out is echter voor DOS wat de druk er nogmaals vol op weet te leggen.
Alles wat HKC aanhangt schreeuwt bij een 16-17 voorsprong om een strafworp i.v.m. onregelmatig hinderen van Mabel Havelaar maar de arbitrage wuift dit appèl weg.
Helaas komt HKC niet meer tot scoren en is het DOS wat de gelijkmaker van afstand binnen schiet. De grootste kans op een overwinning in de wedstrijd volgt in de slotseconden nog voor DOS wat mag aanleggen voor een vrije worp. Deze kans wordt niet tot doelpunt gepromoveerd en bij een 17-17 fluit de arbitrage voor de laatste maal.

HKC geeft tot 2 keer toe een opgebouwde voorsprong in het laatste deel van beide helften weg en had het duel eerder kunnen en misschien wel moeten beslissen. In deel 1 in de laatste 9 minuten geen enkel HKC doelpunt en in deel 2 slechts één goal was te weinig om aanspraak te maken op de overwinning. Qua beeld over het gehele duel is een remise voor beide teams ook niet onverdiend. HKC komt in de slotseconden zelfs nog goed weg met een deling van de punten.

Komende zaterdag opnieuw een uitwedstrijd voor HKC. In Pijnacker is staartploeg Avanti|Post Makelaardij de volgende tegenstander. Bij deze tegenstander hebben trainer/coach Marrien Ekelmans en Jitte Janssen en Merijn Sevenhuysen als speelster/speler een verleden.
HKC 2 wat zaterdag na een meeslepend duel tegenstander Oranje-Wit in de slotminuut met 15-16 wist te verslaan speelt op dinsdagavond 11 oktober om 20:30uur eerst thuis tegen KCR 2 en speelt aanstaande zaterdag een uitduel bij Swift 2 in Middelburg. HKC 2 doet nog volop mee voor de koppositie in de reserve 1e klasse welke directe promotie richting reserve hoofdklasse zal opleveren.
In de reserve 1e klasse is ook een verruimde promotie van toepassing. De nummers 2, 3 en 4 uit de poule van HKC 2 promoveren naar de reserve overgangsklasse. Ook de 4 beste nummers 5 promoveren naar deze klasse.

Doelpunten in de wedstrijd

Foto’s van de wedstrijd

Fotografie: Gertrude de Vries (korfbalfoto.nl)

Eliza Roest en Janine Sterrenburg