HKC blijft in kopgroep na winst op Oranje Wit

De uitwedstrijd tegen Oranje Wit werd door HKC niet als een gemakkelijke opgave gezien, ondanks dat de Dordtenaren met slechts twee punten op een degradatieplaats staan. Met het bij de groep halen van de jeugdinternationals Bo Oppe en Joep Brouwer en de boomlange routinier Jasper Kleingeld gaf Oranje Wit coach Wouter Blok aan dat code oranje bij hen is afgekondigd. HKC begon het duel met de net van vakantie teruggekeerde Annelies Kop en John den Dunnen op de bank.

Oranje Wit begon het duel furieus en twee aanvallen betekenden evenzovele doelpunten. HKC had moeite om in de eerste minuten de dadendrang van de thuisploeg te beteugelen en keek al snel in de wedstrijd tegen een 6-2 achterstand aan. HKC-coach John Spek greep dan ook snel naar een time-out en die had een prima uitwerking. Verdedigend kregen de Hardinxvelders het meer op orde en aanvallend werden de juiste keuzes gemaakt. Snel werd de achterstand dan ook omgebogen in een 7-8 voorsprong en de doelpunten bleven elkaar in hoog tempo opvolgen. Met name Tjeerd Gort wist tegenstrever Jasper Kleingeld zodanig onder druk te zetten dat uit de kansen die hieruit voortkwamen hij van afstand vaak zelf de korf wist te vinden en bij doorbraken de vrijstaande Niels Deventer wist te bereiken, die vervolgens ook genadeloos wist toe te slaan. Verder waren de duels tussen de youngsters Mark Klop en Bo Oppe een genot om naar te kijken. Jaïr Korf de Gidts had succes met enkele fraaie goals van achter de korf en Kelly de Bruin onderscheidde zich niet alleen zoals gebruikelijk aanvallend, maar ook verdedigend wist ze menige Oranje Wit aanval te onderbreken. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg HKC steeds meer vat op het spel en bleek dat, zoals al zo vaak dit seizoen, het kunnen scoren over alle schijven een uitermate sterk wapen was. Beide ploegen slaagden er in ieder geval in de toeschouwers volledig te boeien door de vele doelpunten en het wisselend scoreverloop. HKC leek met een ruime voorsprong van vier punten de kleedkamer op te kunnen gaan zoeken, maar slordig spel in de laatste minuten voor rust zorgde er voor dat HKC met een minieme 19-20 voorsprong de pauze inging.

Direct na rust vergrootte de voor Niels Deventer in de ploeg gekomen John den Dunnen direct de voorsprong, maar HKC moest vervolgens toezien dat Oranje Wit, waarbij Joep Brouwer de plaats in had genomen van Bo Oppe, op gelijke voet kwam. En Oranje Wit ging door. Terwijl HKC even moest zoeken naar de juiste spelverdeling liepen de Dordtenaren uit naar een 24-21 voorsprong. Toch bleek HKC ook nu tegen een stootje te kunnen en bleef vooral rust in de ploeg houden. In enkele minuten tijd was de achterstand weer weggewerkt en vervolgens namen beide ploegen tot 27-27 om en om de leiding. Daarna was het HKC dat het verschil maakte, wat voortkwam uit de verschillende spelstijlen tussen de ploegen. Bij Oranje Wit kwam het gevaar van enkele puntspelers die in de slotfase kracht te kort kwamen om nog beslissend te kunnen zijn. Bij HKC bleef het verschil van alle kanten komen en achtereenvolgens John den Dunnen, Rianne Swets, Jaïr Korf de Gidts en Annelies Kop zorgden ervoor dat de bezoekers uitliepen naar 27-31 om tenslotte met een dik verdiende 28-32 winst te eindigen.

Bij de Novafrontploeg, waarbij allee spelers op het scoreformulier voorkwamen, werden de doelpunten als volgt verdeeld: Tjeerd Gort (7), Mark Klop en Jaïr Korf de Gidts (ieder 5), Kelly de Bruin, Niels Deventer en John den Dunnen (ieder 3), Lotte Scherstra en Rianne Swets (ieder 2) en Annnelies Kop en Annemiek van Run (ieder 1).

A.s. zaterdag speelt HKC om 16.45 uur thuis tegen KCR uit Ridderkerk en wanneer HKC de punten in Het Dok weet te houden, staat er nog een zinderende slotfase van de competitie voor de deur, waarbij HKC nog zeker een rol zal kunnen spelen.

Doelpunten HKC in de wedstrijd