HKC A1 op zoek naar het goede gevoel in de Overgangsklasse

Voor het eerst na vier jaar mag onze A1 weer uitkomen op het één na hoogste niveau van Nederland. Na een zeer sterke tweede seizoenshelft op het veld werden ze op de laatste speeldag kampioen in een sterke eerste klasse vóór ploegen als Merwede en EKVA. Een prima prestatie en daarmee werd promotie naar de Overgangsklasse bewerkstelligd.

Met een behoorlijk gewijzigd team werd begonnen aan een, door vakanties verstoorde, ietwat gebrekkige voorbereiding. De ploeg was pas in het weekend van 31 augustus compleet. Op het eigen jeugdtoernooi werd ondanks alles goed gepresteerd en haalde HKC A1 zelfs een eerste plaats na o.a. een dubbele winst tegen GKV A1. Wat deze winst waard was zou een week later duidelijk worden toen voor het eerste competieduel dat zelfde GKV gastheer was. Vanaf het beginsignaal was duidelijk dat het een lastige wedstrijd zou worden. HKC keek constant tegen een achterstand van twee punten aan, maar kon voor de rust de stand tot 6-6 telkens gelijktrekken. In de laatste fase van de 1ste helft liep GKV echter nog uit naar 8-6 waar HKC het antwoord schuldig op moest blijven. Na rust liep de oranje brigade onder leiding van Robert Kraaijeveld uit naar een voorsprong van vijf punten waarna het verzet van de zwart-witten gebroken was. Er werd nog wel gelijke tred gehouden in de score, maar uiteindelijk was daar het verlies met 15-10. Belangrijkste conclusie: afgetroefd op effectiviteit en slimheid. Er werden veel kansen gecreëerd, maar de trekker werd veel te weinig overgehaald.

De tweede wedstrijd was vier dagen later, thuis tegen het onbekende Sparta uit Nijkerk. Deze ploeg was vorig seizoen zowel op het veld als in de zaal overtuigend kampioen geworden en dus net als HKC debutant op dit niveau. De eerste wedstrijd leverde winst op voor de Spartanen tegen het eveneens onbekende Telstar uit Hoevelaken. Het werd een wedstrijd waar HKC heel simpel naar de winst speelde en de tegenstander geen potten kon breken. Het enige wat de A1 aangerekend kon worden is dat het kwaliteitsverschil niet in de score tot uitdrukking kwam. De einduitslag was “slechts” 9-3 waar wellicht het dubbele aan treffers terecht was geweest. Maar wat minstens zo belangrijk is dat de punten in Hardinxveld bleven en de eerste winst in deze Overgangsklasse was een feit.

Afgelopen zaterdag kwam titelfavoriet Sporting Delta A1 op bezoek. Vorig seizoen degradeerde deze ploeg na meerdere seizoenen uit de hoofdklasse en met versterkingen vanuit RWA, Deetos en KCC zijn de aspiraties duidelijk; alleen de titel telt! HKC was dan ook gewaarschuwd. Nadat de stand 1-1 op het scorebord stond, plaatste de ploeg uit Dordrecht een versnelling en liep uit naar een voorsprong van vijf punten. HKC klampte aan een scoorde vervolgens twee keer om terug te komen tot 8-5. Sporting liep vervolgens weer uit naar 10-6 in de laatste minuut en zo leken de ploegen ook de rust in te gaan. Nadat HKC nog een enorme kans kreeg op de 10-7 die helaas doel miste, scoorden de Dordtenaren in de daaropvolgende aanval wel en zodoende gingen beide ploegen bij een stand van 11-6 richting de thee. In het tweede bedrijf begon HKC scherp en scoorde tweemaal. De verdediging stond goed, de aanvallen waren verzorgd en A1 leek zich terug te knokken in de wedstrijd. De kwaliteit van Sporting Delta zorgde er voor dat middels voornamelijk afstandsschoten zij de stand weer naar 13-8 tilden. Vervolgens werd er om en om gescoord en klonk het eindsignaal bij 15-10. Tegen de titelkandidaat verliezen met vijf punten verschil is zeker geen schande, en wanneer het vizier wat meer op scherp had gestaan had dit HKC het de tegenstander nog een stuk lastiger kunnen maken.

Na drie wedstrijden heeft HKC nu twee punten binnen gesleept. Komend weekend staat de uitwedstrijd tegen koploper Victum/Warchild (Houten) op het programma. Deze ploeg heeft vijf punten behaald uit de eerste drie wedstrijden en lijkt een gevaarlijke outsider voor de titel te zijn. Wederom een mooie uitdaging voor onze A1 om te laten zien waartoe het in staat is in deze zware poule waarin ook nog gevestigde namen als OVVO/De Kroon A1 en TweemaalZes A1 acteren.

Het duel aan de Weteringhoek in Houten begint om 10.50 uur en uiteraard bent u van harte uitgenodigd om naar de verrichtingen van onze junioren te komen kijken.