HKC 1 klopt VALTO met 18-12 en pakt de alleenheerschappij in de Overgangsklasse D

In de thuiswedstrijd tegen mede koploper CKV Valto uit het Westlandse De Lier heeft HKC 1 met een 18-12 overwinning de alleenheerschappij genomen in de Overgangsklasse D.
Valto en SDO/Fiable, aanstaande zaterdag tegenstander van de ploeg uit Boven-Hardinxveld volgen nu beiden op 2 punten achterstand van de lijstaanvoerder.
Na een 8-7 voorsprong bij rust maakte HKC in de 2e helft ook op het scorebord het verschil ten opzichte van de bezoekers. Een wedstrijd met een hoge amusementswaarde waarbij beide ploegen vol voor de winst streden en de kwaliteit van de thuisploeg uiteindelijk de doorslag gaf.

In het eerste weekend van oktober waarbij de herfst qua weerbeeld ook haar intrede deed in Nederland troffen beide koplopers uit de Overgangsklasse D elkaar. In de eerdere drie ontmoetingen deze competitie waren zowel CKV Valto als HKC als enige ploegen nog zonder puntverlies gebleven. Ondanks de mindere weersomstandigheden hadden veel supporters de weg naar de velden aan de Tiendweg weten te vinden voor de op het programma staande topper. Gelukkig bleef het op wat spettertjes na in tegenstelling tot eerdere weersverwachtingen tijdens de wedstrijd wel droog.
Bij HKC was het meespelen van Eliza Roest lange tijd onzeker door een sluimerende blessure. Pas kort voor de wedstrijd kon het sein op groen voor het meespelen van deze voor HKC belangrijke pion.

Mark Klop en Veerle Havelaar

Mark Klop geeft de baal aan een doorgebroken Veerle Havelaar

HKC begon scherp en gemotiveerd aan de wedstrijd en wist ook direct de eerste tik in de wedstrijd uit te delen aan de bezoekers.
De 1-0 kwam op naam van Veerle Havelaar door het benutten van een voor haar typerende korte kans in de korfzone.
Niet snel hierna schoot Mark Klop van afstand de 2-0 op het scorebord.
Ook na de vakwissel was het HKC wat door wist te gaan met scoren en door midden van een knap doelpunt van Danny den Dunnen de tussenstand op 3-0 zet.
Pas na 11 minuten in de wedstrijd is het Romee Valstar die met de 3-1 voor het eerst een wapenfeit door middel van een raak afstandschot voor de bezoekers weet te noteren.
Het eerste aanvalsvak van Valto weet hierna nu wel snel de korf te vinden via een schot van Mees Koole.

Nadhie den Dunnen

Nadhie den Dunnen beraad zich op de volgende actie na ontvangst van de bal

Opnieuw Mark Klop met zijn tweede doelpunt van de middag brengt het verschil weer op twee.
Valto de ploeg in vorm en met vertrouwen laat zien waarom het deze competitie nog ongeslagen is en ook in de voorbereiding gerenommeerde ploegen als KVS, De Meervogels en Avanti aan de zegekar wist te binden en trekt de stand op 4-4 weer gelijk. In deze fase van de wedstrijd kansen voldoende voor het tweede aanvalsval van HKC met de hierin spelende Danny den Dunnen, Corné Troost, Nadhie den Dunnen en Annelies Kop maar staat het vizier nog niet voldoende op scherp. Het eerste aanvalsvak weet de korf wel prima te vinden en doormiddel van zijn derde doelpunt van de middag weet eerst Mark Klop en niet veel later Veerle Havelaar met haar tweede doelpunt de stand weer op een voordeel van 2 doelpunten voor de thuisploeg te zetten: 6-4.
Om en om scorend door eerst Valto en steeds beantwoord door HKC weten de ploegen hierna met een 8-7 tussenstand de rust te bereiken. Het lichte overwicht in de wedstrijd wat in handen is van HKC komt hierbij nog niet in uiting op het scorebord. De sleutel hierbij in handen van het tweede aanvalsvak wat in de eerste helft tot slechts 2 doelpunten weet te komen ten opzichte van 6 doelpunten voor het andere vak van HKC.

Net als in de eerste helft is ook de openingsfase van de tweede helft voor HKC.
Na het uitnemen van de bal in de tweede helft weet Valto niet tot score te komen. De 1e aanval na rust voor HKC is wel direct raak door een zuiver schot van captain Corné Troost.
Mark Klop schiet hierna zijn vierde van de middag binnen en de sterk spelende Eliza Roest brengt de stand eigenhandig op 11-7.
Thom Voskamp, na zijn uitstap bij toenmalig hoofdklasser HKV/Ons Eibernest, alweer enige jaren terug op het Lierse nest laat de bezoekers in de tweede helft weer voor de eerste maal juichen.
Een fraaie doorloopbal van Danny den Dunnen, opnieuw Mark Klop, Eliza Roest en Corné Troost zorgen voor 4 doelpunten op rij voor HKC en zetten de stand op 15-8.
Een sterke fase in de wedstrijd voor het BMN De Klerk & Klop Watersport gesponsorde team wat de hele wedstrijd met veel beleving en energie voor de dag weet te komen,
Na een time-out door Valto coach Mark Tissink en een herenwissel aan de kant van de bezoekers is het Valto wat voor een periode het momentum overneemt en van 15-8 terugkomt tot 15-11.

Het ook in ruime getalen vanuit De Lier meegekomen publiek gaat achter hun team staan in de hoop dat er toch nog wat te halen valt deze middag.
Op 15-11 mist Valto voor de uitploeg helaas een opgelegde kans door middel van een strafworp weer helemaal terug te komen in de wedstrijd.
Aanvoerder Corné Troost schiet snel hierna de 16 en 17 – 11 op het scorebord en beslist hiermee definitief de wedstrijd.
Na het laatste wapenfeit van de middag op 17-12 voor Valto is het Eliza Roest met de mooiste goal van de middag die de eindstand met een doorloopbal op 18-12 zet.
Een doelpunt welke het terugkijken meer dan waard is. Een overtuigende overwinning voor HKC op de medekoploper waar 2 punten afstand van wordt genomen.
De 10 doelpunten in het tweede bedrijf keurig verdeeld over beide aanvalsvakken was Valto uiteindelijk te machtig.
De werkelijke wil om vanmiddag ook te winnen was duidelijk zichtbaar bij het team van coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg.
Volgende week in de lastige uitwedstrijd in Kamerik bij SDO/Fiable zal dit ook weer een voorwaarde zijn voor het behalen van een goed resultaat.

Ook HKC 2 wist afgelopen zaterdag haar ongeslagen status te behouden door een overtuigende overwinning op TOP uit het Zeeuwse Arnemuiden. In de komende weken treft het team van coaches John den Dunnen en Raimond Nieuwenhuizen teams uit de bovenkant van de ranglijst. Belangrijke weken in de strijd om het kampioenschap en de gewenste promotie richting Reserve Overgangsklasse.

Doelpunten in de wedstrijd

Foto’s in de wedstrijd

Fotografie: H. van Kekerix

Lotte Scherstra