HKC 1 kampioen

Met een 17-10 thuisoverwinning op SDO/Fiable heeft HKC het kampioenschap in de Overgangsklasse D weten binnen te halen. Het gezegde “driemaal is scheepsrecht” in dit geval van toepassing op deze prestatie van HKC 1. Zowel in seizoen ‘19-’20 als ’20-’21 was HKC 1 goed op weg naar dit gewenste resultaat maar gooide Covid en een hierdoor gecancelde competitie roet in het eten.
Met voor HKC nog 3 wedstrijden te spelen in deze competitie is het kampioenschap nu dan eindelijk wel een feit. Door dit uitstekende resultaat promoveert HKC op het veld naar de Hoofdklasse. Zowel in de zaal (Korfbal League 2) als op veld speelt HKC komend seizoen op het één na hoogste niveau van Nederland.

In veldwedstrijd 3 na de zaal een ontmoeting op eigen veld met SDO/Fiable uit Kamerik. In oktober 2021 tijdens de uitwedstrijd in Kamerik had dit team het HKC nog ontzettend moeilijk gemaakt.
Een zwaarbevochten overwinning na steeds een achterstand in deel 1 van het duel was toen het uiteindelijke resultaat.
HKC was op voorhand dus gewaarschuwd en wist dat het zelf scherp, geconcentreerd en vol energie voor de dag moest komen.
Bij winst op SDO/Fiable kon alleen Pernix de door Klop Watersport en BMN De Klerk gesponsorde brigade nog theoretisch bedreigen in de race om het kampioenschap. Pernix zelf speelde op dezelfde aanvangstijd een thuiswedstrijd tegen Valto.

De succesvolle coaches Ekelmans en Kamsteeg kozen voor een basisopstelling met de dames Veerle Havelaar, Fenna Zwang, Lotte Scherstra en Janine Sterrenburg. Bij de mannen in de startopstelling Eliza Roest, Corné Troost, Mark Klop en Danny den Dunnen.
Meest opvallende afwezige speler bij de bezoekers Nathan Marck. Zijn plek werd ingenomen door “good old” Sander Harinck. In het verleden spelend voor Tjoba en later in Hardinxveld-Giessendam bij Vriendenschaar. Zijn terugkeer in Hardinxveld betekende een voor hem lastige middag tegen Danny den Dunnen.

Aktie Eliza Roest in HKC 1 - SDO/Fiable 1De openingsgoal van de wedstrijd direct een mooi hoogstandje van Mark Klop die een vrije worp met 1 hand tot doelpunt weet te promoveren. SDO/Fiable laat hierna zien met welke intenties dit duel is aangegaan en scoort driemaal op een rij. Eliza Roest met 2 doelpunten brengt de stand hierna gelijk. Met Mark Klop in deze fase sterk vanuit de rebound de “normale” rolverdeling omgedraaid.
De bezoekers nemen op 3-4 opnieuw de voorsprong. Fenna Zwang, in haar eerste seizoen bij HKC ontzettend belangrijk voor het team, schiet de gelijkmaker op het scorebord. Janine Sterrenburg brengt HKC hierna voor de twee keer deze middag weer op voorsprong. De in de tweede veldhelft in het team gekomen jonge Janine kan ook zaterdag wederom terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Verdedigend zeer stabiel en aanvallend met steeds meer inbreng en initiatief.
Schot van Veerle Havelaar in HKC 1 - SDO/Fiable 1Veerle Havelaar en Lotte Scherstra zijn na zo’n 20 minuten in de 1e helft al van vak gewisseld om de motor in dit vak op gang te helpen. Met een 7-5 ruststand zoeken beide teams de kleedkamer op. De sleutel voor deel 2 in handen van het eerste aanvalsvak welke de korf nog niet heel makkelijk weet te vinden.

Schot in de lucht met één hand (en scorend) van Danny den Dunnen in HKC 1 - SDO/Fiable 1Ook in Leiden is het rust waar Valto halverwege ruim leid ten opzichte van de thuisclub Pernix.
Eliza Roest pakt na rust de sleutel op, en met 2 doelpunten uit zijn handen loopt HKC uit naar een 9-5 voorsprong. Opnieuw Fenna Zang en een strafworp van Danny den Dunnen brengen de stand kort na rust op een comfortabele 11-5 voorsprong.
Na deze sterke start van de 2e helft voor HKC en run van 4 goals weet SDO/Fiable weer mee te gaan scoren. Tot 14-8 blijft het verschil van 6 gelijk en speelt HKC met een schuin oog naar de klok een gewonnen wedstrijd.
Topschutter Sanne Langendoen welke HKC dit seizoen met zijn goals veelvoudig over moeilijke momenten bracht en Sven van Baggum worden in samen ingebracht op de plek van Mark Klop en Eliza Roest.
Op 15-8 het mooiste doelpunt van de middag op naam van Danny den Dunnen die van ver handig met 1 hand raak mikt. Doelpunt 16 door een raak schot van Janine Sterrenburg en het laatste HKC doelpunt uit handen van, hoe kan het ook anders, Sanne Langendoen.

Op dit moment is ook al duidelijk dat Pernix vanmiddag geen punten zal gaan halen en Valto in Leiden de winst zal pakken.
Na de verdiende publiekswissel voor captain Corné Troost welke de afgelopen jaren ontzettend belangrijk is geweest in de opmars van HKC, scoort SDO/Fiable het laatste doelpunt van de middag en fluiten het sterk leidende duo Mantel/Dekker voor de laatste maal.
Door de overtuigende overwinning en het verlies van Pernix kan het kampioenschap en de promotie naar de Hoofdklasse worden gevierd. Aan spreekstalmeester Kees de Jong, na het champagnemoment van captain Troost, de eer het team toe te spreken en te feliciteren.

Feest met Corné Troost na HKC 1 - SDO/Fiable 1

Woensdagavond speelt HKC uit in Leiden tegen Pernix. Aanstaande zaterdag in het pinksterweekend een vrije zaterdag. Ook op 11 juni een uitwedstrijd. Oranje-Wit uit Dordrecht welke bezig is aan een sterke en knappe 2e seizoenshelft is dan de tegenstander. Op zaterdag 18 juni het laatste duel van deze competitie. Een thuiswedstrijd tegen het Zeeuwse ONDO.

Doelpunten in de wedstrijd

Foto’s in de wedstrijd

Fotografie: H. van Kekerix

Valto 1 - HKC 1 van 21 mei 2022Mark Klop