Het Kompas: ‘Scheidsrechter Stan de Groot kijkt met goed gevoel terug op korfbalfinale’

Hij was niet de enige Hardinxvelder die in de zaalkorfbalfinale van afgelopen zaterdag in Ahoy stond, maar Stan de Groot (25) had wel samen met Peter van der Terp (49) de leiding. Voor het eerst in zijn scheidsrechtersloopbaan floot hij de finale in de Korfbal League tussen PKC uit Papendrecht en Fortuna uit Delft.

Ik had zelf verwacht dat ik wel zenuwachtig zou zijn voor de finale

En de scheidsrechtersloopbaan van de 25-jarige Hardinxvelder is nog niet heel lang. “Op mijn 17de ben ik begonnen met fluiten”, geeft Stan de Groot aan. “Ik was als speler ook altijd met de scheidsrechter bezig, dus toen ik begon met fluiten vond ik het gelijk erg leuk om te doen. Ik had ook echt wel de ambitie om er meer mee te gaan doen. Ik speelde zelf toen ook nog bij HKC. Op mijn 19de stond ik voor de keus of doorgaan met korfballen bij de senioren of me volledig op het fluiten concentreren. Ik ben blij dat ik voor het laatste heb gekozen, want met korfbalspelen was ik zelf nooit op zulk hoog niveau gekomen.”

De Groot zit nog in de flow van de gespeelde finale. Vorige week dinsdagavond laat hoort hij, terwijl hij terug zit in de auto na een gefloten wedstrijd in de play-offs, dat hij en zijn duo Peter van der Terp uit Steenwijk, de gelukkigen zijn om de finale in de Korfbal League te fluiten. “Omdat ik in de auto zat, verstond ik het eerst niet goed. Dus ik vroeg, moeten we zitten of fluiten? Toen hoorde ik dat Peter en ik de finale mochten fluiten. Fantastisch.” Wel moet de scheidsrechter even wennen aan alle aandacht die hij krijgt. “Vanaf het moment dat ik het hoorde tot aan nu heb ik enorm veel berichtjes en telefoontjes gehad. Ook van mensen die ik niet ken. Echt, ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad”, lacht hij.

Dit jaar is het derde seizoen van De Groot dat hij fluit op het hoogste niveau. En sinds twee jaar is hij een vast duo met Peter van der Terp. “Hij fluit al 15 jaar op dit niveau, maar ook voor hem is het de eerste keer dat hij de finale mocht fluiten. We zijn een goed team. Hij heeft een bak met ervaring, waar ik weer van kan leren.”

Het duo kijkt ook tevreden terug op de finale. “Ja we waren zeker tevreden hoe we het gedaan hebben. Natuurlijk zijn er altijd wel puntjes die we kunnen verbeteren, maar we kijken met goed gevoel terug. Ik had zelf verwacht dat ik wel zenuwachtig zou zijn voor de finale. Maar ik had lekker geslapen en ging met een goed gevoel naar Ahoy. En tijdens de wedstrijd was ik helemaal niet zenuwachtig. Ik was juist scherp en voelde gezonde spanning.”

In de acht jaar dat de Hardinxvelder al fluit, is dit nu al een droom die is uitgekomen. “En ik ga zeker niet stoppen. Ik vond het enorm leuk om te doen, maar het was wel heel anders om zonder publiek een wedstrijd te leiden. Het is fijn dat deze wedstrijden in deze tijd kunnen doorgaan met de nodige protocollen, maar de sfeer van zo’n vol Ahoy, die was er niet. Nu was het stil en suf. Dat was heel gek”, verduidelijkt hij. “Ze hadden echt geprobeerd om er iets moois van te maken, maar het was gewoon anders. Dus ik heb zeker de ambitie om door te gaan en zo’n wedstrijd met publiek te fluiten.”

Orgineel gepubliceerd: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam
Auteur: Esther Coumans,
fotografie: Richard van Hoek Fotografie (20 april 2021)

Stan de Groot tijdens de laatste play-offs