Het Kompas: ‘Mijn vrije tijd is HKC’

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk door hen verricht. Aart Vermeij van Het Kompas spreekt om de week met één van deze mensen. Deze week: Jeroen van Houwelingen.

Hoe is uw naam, wanneer en waar bent u geboren?

Ik heet Jeroen van Houwelingen en ben geboren op 13 mei 1980 in Gorinchem, in het ziekenhuis. Daarna weer gauw naar Hardinxveld-Giessendam.

Bij welke club doet u vrijwilligerswerk?
Bij de Korfbalvereniging HKC in Hardinxveld-Giessendam.

Wanneer is HKC opgericht?
17 juni 1935.

Wat wordt er door uw club gedaan?
HKC zorgt er in eerste instantie natuurlijk voor dat haar leden kunnen korfballen. Heel wat afdelingen maken daarvan dienst uit: senioren, junioren, aspiranten, pupillen en welpen, maar ook aan de kleintjes is gedacht. In het seizoen 2008-2009 is namelijk de Kangoeroeklup opgericht; kinderen van 4 en 5 jaar leren al doende het korfbalspel én de club kennen. Volgens een data schema spelen de Kangoeroes op zaterdag tussen 10.00 en 10.45 in sporthal Het Dok. Ook is er seniorenkorfbal. Dit is al een hele organisatie, maar er wordt door HKC nog méér aangeboden aan de 450 leden. Creatieve activiteiten zoals KombiFit en fitness in het trainingscentrum De Werf, wat zich naast Het Dok bevindt.

Evenementen als de Playbackshow en het Kerstgala zijn jaarlijks terugkerende happenings, daarnaast zijn er sport- en spelmiddagen en zwem- en filmavonden. Teveel eigenlijk om op te noemen. Om de contributie voor iedereen behapbaar te houden, worden er jaarlijks een aantal acties belegd om inkomsten te genereren.

Wat is uw taak hier?
Op allerlei terreinen ben ik bij de club betrokken.

Om überhaupt te kunnen spelen heb je goed materiaal nodig. Daarom zit ik in de materiaalcommissie. Goede ballen is een must voor een korfbalclub, we hebben ze in eigen beheer en ik zorg voor de aankoop. Van belang is dat de zaal en de velden op zaterdagmorgen klaarliggen om in en op gespeeld te kunnen worden, vandaar dat ik op deze dag al vroeg op pad ben om dat in gereedheid te brengen. En dan is de stap naar de kantine klein, elke zaterdag steek ik ook daar mijn handen uit de mouwen.

Niet alleen de vereniging zelf heeft mensen nodig, maar de korfbalbond vraagt van iedere club scheidsrechters te leveren, ik ben daar één van. Er zijn mensen nodig maar zeker ook financiën om de vereniging draaiende te houden; oud papier is daarvoor een goede inkomstenbron waar ik tevens bij betrokken ben.

Voor de Stichting van de Sporthal doe ik reparatieklusjes.

Hoelang doet u dit al?
Ik ben al 27 jaar lid van deze vereniging.

Wat is er mooi aan dit werk?
Ik ga graag met mensen om, ook met de jongeren. De gezelligheid op de club en het teamverband spreekt mij erg aan. Bovendien vind ik het fijn voor een ander klaar te staan.

En niet te vergeten het feestje na een kampioenschap van je eigen team en speciale wedstrijden die je mag fluiten, ze geven een extra dimensie aan dit werk.

Wat is er moeilijk aan dit werk?
Op het moment zijn er 200 vrijwilligers die op verschillende terreinen hun diensten verlenen en dat is voor al het werk dat er gedaan moet worden eigenlijk nog te weinig.

Hierdoor kan mijn tijdsinvestering in HKC wel eens te veel zijn. Daar moet ik elke keer een weg in vinden. Een oplossing zou zijn dat na dit stuk in Het Kompas er velen zich zullen aanmelden om vrijwilliger te worden, het kan op allerlei terrein.

Ook wordt er wel eens gekscherend, maar toch met een serieuze ondertoon gezegd: wij zijn het opleidingskamp voor het bolwerk PKC, maar evenzo lopen er ook mensen van PKC naar ons over.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligers werk?
Zoals het zo vaak gaat, ben ik er ook ingerold. Ik was op mijn 12e al lid.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?
Ik kijk eerst wat er gedaan moet worden, aan de hand daarvan vraag ik mensen erbij. Dit kan zowel van een bedrijf als een vrijwilliger zijn. Hier speelt ook weer het tekort aan vrijwilligers een woordje mee. Maar één ding is zeker: onderling hebben we het goed en het is prettig met elkaar de schouders er onder te zetten.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?
Ik geniet ervan en hoop het nog heel lang te doen.

Heeft u nog hobby’s en doet u nog meer vrijwilligerswerk?
HKC is mijn grote hobby, daar gaat al mijn vrije tijd aan op.

Heeft u betaald werk gedaan en wat bent u van professie?
Ik ben grondwerker bij Van Wallaard in Noordeloos. Daar bereid ik het één en ander voor wat de riolering betreft, zodat de stratenmakers verder kunnen met hun werk. Deze toch wel zware baan, doe ik 40 uur per week.

 

Orgineel gepubliceerd: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam (30 januari 2019)
Auteur & fotografie: Aaart Vermeij