Het Kompas: ‘HKC is één grote korfbalfamilie’

Het positieve nieuws dat het college van B&W besloten heeft dat de kunstgrasvelden op het buitencomplex van korfbalvereniging HKC aan het eind van dit jaar worden aangepast volgens de aangepaste reglementen van de korfbalbond zal de club een nieuwe boost geven.

Daar zijn voorzitter Jaap Tromp en bestuurslid technische zaken Robert den Breejen het van harte mee eens. De beide kunstgrasvelden in Boven-Hardinxveld zullen worden gerenoveerd en anders komen te liggen op het complex aan de Tiendweg. Burgemeester en wethouders stellen als de raad daarmee in september instemt daarvoor ruim 550000 euro krediet beschikbaar.
,,De buitencompetitie verspelen we eerst nog op de huidige velden. Als we de zaal ingaan is het de bedoeling dat de werkzaamheden aan de sportvelden kunnen beginnen. We kunnen dan in het voorjaar gebruik gaan maken van de nieuwe velden,” aldus Jaap Tromp.

De club prijst zich al gelukkig met een nieuwe sporthal. Deze heeft er mede voor gezorgd dat de club sinds 2016 van ongeveer 350 leden naar 455 leden is gegroeid. “Geweldig voor onze vereniging,” zo reageert Robert den Breejen. “De basis is gelegd om te kunnen doorgroeien. HKC is al jarenlang een begrip in Hardinxveld-Giessendam en in de korfbalwereld. Veel van onze leden komen uit Boven-Hardinxveld, maar ook uit andere delen van het dorp. Door de nieuwe sporthal, die voorzien is van allerlei moderne faciliteiten, is er een soort van aanzuigende werking ontstaan. Dat is prachtig.”

Meerjarenplannen

Jaap Tromp geeft aan dat er veel werk aan vooraf is gegaan om een sporthal neer te kunnen laten zetten die hoogwaardig is. Daarvoor heeft de club meerjarenplannen, gericht op steeds vier jaar vooruit denken en handelen, opgesteld. “HKC is één grote korfbalfamilie. We zijn er blij mee dat de lokale sponsoren onze vereniging goedgezind zijn. We hebben inmiddels ruim 170 sponsors aan ons verbonden. Daar zitten hele grote ondernemingen bij, maar ook kleine bedrijven willen HKC groter maken. In ons vorige meerjarenbeleidsplan wilden we voorzien in een nieuwe, moderne binnensportaccommodatie. Het Dok heeft daarin precies aan onze verwachtingen voldaan. Samen met enkele andere lokale sportclubs en organisaties maken we het beheer ervan tot een succes. Onder andere judo, gymnastiek, badminton, volleybal en zaalvoetbal worden erin gespeeld. Scholen gebruiken de sporthal overdag voor hun gymlessen. Dit is een mooi resultaat voor onze gemeenschap.”

Thuishonk

De verbouwing van de kantine werd in het vorige beleidsplan ook meegenomen. Robert den Breejen: “Het is een schitterend thuishonk geworden. Ruim, publieksvriendelijk, met een speciale hoek voor de jeugd en de kleinsten. Onze bar en keuken nodigen uit om in onze kantine te blijven napraten. We gebruiken de gezamenlijke ruimten ook voor andere doeleinden, zoals vergaderen en clubactiviteiten. Alles eromheen is tot in de puntjes geregeld. Sanitaire voorzieningen zijn ook op jonge gezinnen gericht, en mensen met een beperking kunnen ook gebruik maken van aangepaste toiletten.”

Vlaggenschip

Je zou denken dat de vereniging verder geen wensen zou hebben, omdat alles in kannen en kruiken is. Robert den Breejen: “Dat is niet waar, haha. We hebben ons ook een aantal jaren geleden tot doel gesteld om met ons vlaggenschip en met de eerste teams van de jeugd op hogere niveaus te gaan spelen. Dat is voor het grootste deel ook gelukt. Het eerste team speelt inmiddels op het op één na hoogste niveau in de zaal en dat trekt natuurlijk veel publiek en in de club geïnteresseerde spelers aan. In alle geledingen. We zijn een voor iedereen open vereniging. Van jong tot oud. HKC wil iedereen graag laten korfballen, op een bij hem of haar passend niveau. Waarbij spelplezier voorop staat, en daar waar mogelijk ook op prestatief niveau gekeken wordt naar doorgroeimogelijkheden van jongens en meisjes. Mijn ultieme wens is om, met de middelen die we hebben, de jeugdafdeling in de komende jaren te verdubbelen. En elk team te voorzien van minimaal twee begeleiders en goed opgeleide trainers.”

André Kuipers

Daartoe heeft de club André Kuipers in dienst, aldus Jaap Tromp. André Kuipers is de afgelopen twee jaar al actief bezig binnen HKC als kwaliteitscoördinator voor de jeugdopleiding. Dit zal hij ook het komende seizoen blijven doen.”
De in Dordrecht woonachtige Andre Kuipers heeft in zijn tijd als actieve korfbalspeler onder andere bij DOS’46 en KZ gespeeld. Hij grossierde in zaal- en veldkorfbaltitels. Tijdens en na zijn actieve spelerscarrière heeft André Kuipers bij meerdere clubs als trainer/coach ervaring opgedaan op hoofdklasse en Korfbal League niveau, en was hoofdtrainer bij DSC uit Eindhoven.

Faciliteren

Robert den Breejen: “We zijn serieus bezig als bestuur. Wij willen op een goed georganiseerde manier blijven faciliteren. We kijken de komende vier jaar vooral naar de doorontwikkelingsmogelijkheden van onze selectieteams, maar willen ook ons kader op niveau hebben en houden. Dat is ook van belang voor de meer recreatieve korfbalteams. Iedereen heeft recht op een kundige trainer. We hebben ook een eigen fitnessruimte naast Het Dok, waar iedereen die dat wil, maar ook onze selectiespelers zich in een krachthonk kunnen versterken. Met professionele begeleiding.”

Korfbal League

Jaap Tromp: “Als straks de buitensportvelden zijn vernieuwd kunnen we wellicht al gaan denken aan andere dingen, die de club verder brengen.” Het volgende meerjarenplan, dat verder gaat dan 2022, ligt al in het verschiet. “Op écht topniveau korfballen, in de Korfbal League? Dat zou nou toch eens leuk zijn?”

Orgineel gepubliceerd: Het Kompas Sliedrecht/Hardinxveld-Giessendam (19 augustus 2019)
Tekst/foto: Egbert Egberts