Heroïsche zege HKC op Vriendenschaar (18-19)

De kraker Vriendenschaar-HKC stond als eerste wedstrijd van 2014 op de agenda. In de heenronde was het Vriendenschaar dat een regelmatige overwinning had geboekt, maar deze wedstrijd was een geheel andere. In de eerste helft was het weliswaar weer Vriendenschaar dat het initiatief had en bij rust met 11-8 leidde. HKC nam in de tweede helft het heft in eigen handen en na een 11-14 voorsprong voor HKC bleef het spannend tot in de laatste seconden. Uiteindelijk ging de zege naar HKC met 18-19 na een meeslepende slotfase.

Moment in de wedstrijd Vriendenschaar 1 - HKC 1

Het publiek was massaal afgereisd naar sporthal de Wielewaal voor de korfbalderby van Hardinxveld. Gezien de stand op de ranglijst en de eerdere confrontatie was Vriendenschaar de favoriet op voorhand. Vriendenschaar is een van de kampioenskandidaten en HKC staat samen met KOAG op de laatste plaats en strijdt dus om behoud. Tot dusver leverden de wedstrijden van HKC in de Wielewaal nog geen spektakel op, hoe anders zou deze wedstrijd verlopen. De eerste minuten van de wedstrijd verliepen voor Vriendenschaar voorspoedig. Het combineerde soepel en kon door een beter verzorgde rebound veel schieten. Een schot van afstand en een strafworp van Tjeerd Putters gevolgd voor een vrije bal zorgden voor een snelle 3-0 voorsprong. HKC was echter niet van slag en bracht de scoorde weer op gelijke hoogte via schoten kort bij de korf van Esther de Groot, Kees Baks en Suzanne Deventer. Sebastiaan de Jong scoorde van afstand de 4-3, Miranda Rijnhout scoorde tegen. Tjeerd Putters en Zita Schroder zetten Vriendenschaar op een 6-4 voorsprong, maar Miranda Rijnhout was in deze fase belangrijk voor HKC en zorgde ervoor de Vriendenschaar niet te ver uitliep. Na een strafworp voor Vriendenschaar (8-5) 5 minuten voor rust, speelde hetzelfde scenario zich weer af: HKC knokte zichzelf weer naast Vriendenschaar en aanvoerder Emiel Deventer gaf het voorbeeld. Hij passeerde tegenstander Mees van de Waal van Dijk en rondde uiterst fraai een eenhandige doorloopbal af. Tomas aan de Wiel die zichzelf steeds beter in de wedstrijd speelde scoorde van afstand en Stefan de Groot schoot op de voor hem kenmerkende wijze van afstand raak: 8-8. HKC ging echter slordig om met deze stand in de resterende 3 minuten en Vriendenschaar kwam via hun schutters Tjeerd Putters en Sebastiaan toch weer op een 11-8 voorsprong. Een eerste helft waarin Vriendenschaar beter was, meer schoot maar niet effient omging met de kansen. In de loop van de eerste helft werd het spel van de ploeg van Leon Kwakernaat gaandeweg minder overtuigend. Duidelijk was dat HKC nog steeds in de wedstrijd zat en nog niet uitgeschakeld was.

Moment in de wedstrijd Vriendenschaar 1 - HKC 1

In de tweede helft nam HKC het initiatief volledig over en kwam het een stuk beter uit de kleedkamer. Na 5 minuten stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte via HKC-treffers van topscorer Stefan de Groot, Kees Baks en Suzanne Deventer. Dit keer ging de BMN-formatie erop en erover. Eerst scoorde Stefan de Groot, vervolgens zijn zus Esther de Groot en als laatste van grote afstand Kees Baks die het HKC-publiek liet juichen. Vriendenschaar had een doelpuntloze periode van 12 minuten na rust en bij deze 11-14 voorsprong voor HKC bracht Vriendenschaar de eerste wissel in. Coach Leon Kwakernaat haalde Tjeerd Putters eruit voor Corne Kraaijeveld en dit resulteerde direct in een score uit een strafworp voor Vriendenschaar. De ban was weer gebroken en Wendy Kraaijeveld scoorde de 13-14 en vanaf dat moment ontspon zich een heerlijk laatste kwartier.
Stefan de Groot schoot weer stoicijns van afstand binnen, maar directe tegenstander Corne Kraaijeveld deed hetzelfde: 14-15. 10 Minuten voor tijd schoot Esther Bot met vertrouwen van grote afstand binnen, maar Mees van de Waal van Dijk scoorde direct de 15-16. HKC leek geen last te hebben van spanning en de ploeg van Johan van Barneveldt bleef onverstoord doorspelen. Telkens wanneer Vriendenschaar tegenscoorde had het een antwoord en dit keer was het Miranda Rijnhout die van de achterkant van de korf voor de 15-17 zorgde. Zita Schroder zorgde van afstand voor de 16-17. Daarna was het Emiel Deventer die met een raak schot van grote afstand het HKC-publiek in vervoering bracht. Tegenstander van de Waal van Dijk was niet onder de indruk en schoot direct van afstand weer tegen: 17-18 met nog 4 minuten te spelen. De sterk spelende Tomas aan de Wiel schoot uiterst koel de 17-19 binnen en gaf HKC weer wat lucht. Vervolgens was het weer een afstandschat van Corne Kraaijeveld die de 18-19 binnenschoot met nog 3 minuten op de klok. Een slot zwanger van spanning brak aan en het lukte HKC niet meer om de bal lang in de ploeg te houden. Vriendenschaar op haar beurt drong wel aan, wisselde ook nog twee keer, maar wist ook niet tot echt goed uitgespeelde kansen te komen. Tot opluchting van HKC en teleurstelling van Vriendenschaar maakte de goed leidende scheidsrechter bij een 18-19 voorsprong voor HKC een eind aan deze spannende kraker.

HKC leverde een uitstekende teamprestatie waarin alle spelers scoorden. Het bleef onverstoord spelen en knokken en haalde een uitstekend percentage uit de schtokansen. Vriendenschaar haalde aanvallend wel hun gemiddeld aantal goals van 18 per wedstrijd, maar had hier wel veel kansen voor nodig. Voor het publiek was het in elk geval genieten van een uiterst spannende pot korfbal in een bomvolle sporthal. De volgende twee wedstrijden zijn weer uiterst belangrijk voor HKC want daarin staan de confrontaties met Swift en Kinderdijk, 2 directe concurrenten op het programma, te beginnen met de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Swift uit Middelburg.

De HKC-treffers kwamen uit handen van: Stefan de Groot (4x), Kees Baks (3x), Miranda Rijnhout (3x), Esther de Groot (2x), Suzanne Deventer (2x), Emiel Deventer (2x), Tomas aan de Wiel (2x) en Esther Bot (1x)

Fotoverslag

{oziogallery 1095}

Interview