Collectief sterk HKC steviger aan kop

Voor HKC stond er zaterdag weer een pittig uitduel op het programma, ditmaal bij SKF in Veenendaal. Deze ploeg had dit seizoen weliswaar al een paar steken laten valen maar beschikt toch over een ploeg met veel routine, die in de eigen SKF-korfbalhal moeilijk te verslaan is. Bij HKC ging het de laatste weken wat moeizamer en de verwachting was dat het wel eens een zwaar avondje kon worden in Veenendaal. Net voor de wedstrijd kwam het bericht door dat naaste belager De Meeuwen met 24-22 klop had gekregen van het nog puntloze Nova, waardoor HKC een ideale gelegenheid werd geboden om de koppositie te verstevigen. Een volgepakte supportersbus en vele auto’s met HKC-aanhang waren naar Veenendaal afgereisd om de Novafront-Klop Watersportploeg te ondersteunen.

HKC, dat met Rianne Swets en Stefan den Breejen op de bank begon, nam snel via Tjeerd Gort en Esther de Groot een voorsprong, maar de thuisclub egaliseerde direct: 2-2. Tot 4-4 hielden de ploegen elkaar in evenwicht, waarna HKC meer grip kreeg op de wedstrijd. HKC bleek haar strijdplan gedegen in elkaar te hebben gezet. Als team bestreden zij haar tegenstander, dat het meer van enkele individuen moet hebben. De lange Vera van Ekris en schutters Sytse de Jong en Yorn van Kleij werden echter vakkundig lamgelegd en HKC kon uitlopen naar een 4-8 voorsprong. Toch kon SKF weer aanklampen en met name via enkele strafworpen kwamen zij dichterbij en zelfs naderen tot 7-8. Toch slaagde HKC er net voor rust in om uit te lopen naar 7-10 om met een voordelige marge van 8-10 de kleedkamer op te zoeken.

In de tweede helft bleven de ploegen aanvankelijk nog bij elkaar in de buurt, maar na ruim tien minuten moest SKF passen toen HKC een demarrage plaatste en uitliep naar 11-15. De Boven-Hardinxvelders bleven geconcentreerd spelen, gaven verdedigend heel veel druk, waardoor de thuisploeg steeds meer geforceerd moest afwerken onder dreiging van de schotklok. Geweldig om te zien hoe Kelly de Bruin zich opofferde om als verbindingsspeler te fungeren, waardoor Esther de Groot de lange Vera van Ekris uit de korfzone kon houden en HKC veel rebounds kon pakken. Van lieverlee bouwde HKC haar voorsprong uit naar een verschil van zes punten (13-19) en werd duidelijk dat dit HKC in deze vorm de punten mee zou nemen naar Hardinxveld. Omdat het team goed stond en goed in de wedstrijd zat hoefden de coaches John Spek en Raimond Nieuwenhuizen niet éénmaal een wissel toe te passen en kon HKC het duel gecontroleerd uitspelen. Al ruim voor het eindsignaal kon de HKC-aanhang een feestje vieren en zien hoe haar favorieten hun suprematie in het veld verder onderstreepten. Uiteindelijk finishte HKC met overduidelijke 18-24 cijfers en was weer een belangrijke horde genomen.

De scores van HKC kwamen uit handen van: Corné Troost (7), Tjeerd Gort (5), Kelly de Bruin (4), Esther de Groot 3), John den Dunnen en Eliza Roest (ieder 2) en Annelies Kop (1).

Vanwege de voorjaarsvakantie ligt de competitie nu twee weken stil, waarna HKC aan de laatste cyclus van vier wedstrijden van deze zaalcompetitie gaat beginnen. Een HKC in de huidige vorm zal daarbij hoge ogen gaan gooien in de strijd om de titel en promotie naar de Hoofdklasse.

Doelpunten HKC in de wedstrijd