AD: ‘Wonderlijk schouwspel’

HKC’er Danny den Dunnen (links) en Olav van Wijngaarden – voormalig ploeggenoten bij PKC – vochten pittige duels uit in de korfbalderby.

Vrienden tegen elkaar en debutante bij derby PKC – HKC

Titelhouder PKC/Vertom en debutant HKC/Creon Kozijnen maakten van hun derby in een sfeervolle Oostpolder een wonderlijk schouwspel met slechts drie treffers in het eerste kwartier en het verwachte (grote) verschil aan het eind: 21-10. Een terugblik met rivaliserende vrienden, een debutante en een Hardinxveldse captain terug op bekend terrein.

Rivaliserende vrienden
Bo Oppe en Jop Brouwer groeiden samen op bij Oranje Wit en namen vervolgens een andere richting: Oppe belandde via KCC bij PKC, Brouwer boog via Nieuwerkerk af naar HKC. In de tweede ontmoeting dit zaalseizoen tussen hun huidige clubs stonden de vrienden als rivalen tegenover elkaar.

“Op de training hebben we dat een jaar of vijftien gedaan, dus het is leuk maar ook gek dat we tegen elkaar lopen”, vond Oppe. ,,We weten van elkaar wat we prettig vinden en ik denk dat we niet onze beste wedstrijd gespeeld hebben. Speltechnisch was dit niet een wedstrijd die je voor je plezier terug zal kijken.”

Jop Brouwer beaamde dat: ,,Het is bijzonder dat je samen de jeugdopleiding doorlopen hebt en elkaar in de League weer tegenkomt. Al stond de eerste helft bol van slecht spel en achterverdedigen.”

De ontwikkeling van de twee liep na hun vertrek uit de Dordtse Stadspolders niet parallel: Oppe is inmiddels international. ,,En dat is erg leuk om te zien, ook hoe Bo het doet in de League”, vertelde Brouwer. Het contact tussen de twee is nog steeds goed. Oppe: ,, Eerst deden we samen regelmatig krachttraining, tegenwoordig padellen we samen. Waar onze wegen weer gaan kruisen? Uiteindelijk denk ik dat we bij Oranje Wit eindigen.”

De debutante
Maar liefst drie topspeelsters miste de thuisploeg door blessures: Sanne van der Werff, Zita Schröder en Brett Zuijdwegt. Dat maakte de weg vrij voor het Korfbal League-(basis)debuut van Kim van der Vlies. “Dinsdag hoorde ik al dat er een grote kans was dat ik zou gaan spelen. Nee, na mijn kruisbandblessure was ik nerveuzer voor mijn terugkeer – nog geen jaar geleden – dan voor deze wedstrijd.”

Als oudste speelster van het tweede met haar 25 jaar kwam de basisplek als een verrassing. “Ik had het niet meer verwacht, want mijn rol is meer de talenten wegwijs maken in de selectie. Dan is het speciaal dat je gekozen wordt voor de basis, al is de aanleiding niet leuk natuurlijk. Het was een hectische wedstrijd, daar kon ik wel van genieten. En mijn ouders zaten op de eerste rij.” Bo Kraaijeveld maakte als invalster ook haar debuut in de Korfbal League voor PKC en scoorde bij haar eerste schotpoging.

Danny den Dunnen keerde, na prachtige jaren bij PKC, terug naar HKC om met de Hardinxveldse ploeg – in de PKC-hal – te promoveren naar het hoogste niveau. Zaterdag duelleerde hij met oud-ploeggenoot Olav van Wijngaarden op bekend terrein. “Ik had hem zelfs even op mijn rug. Niks aan de hand, daar worden we hard van. Dit was leuk”, sprak de Hardinxveldse captain. “Ik moest af en toe wel schakelen dat ik de verkeerde kant op zou lopen, dit blijft als thuis voelen.”

HKC bleef tot 8-6 in de wedstrijd. “Mooi, zeker ook voor onze supporters die weer geweldig waren en ons energie gaven. Totdat Richard Kunst (oud-ploeggenoot, red.) het op zijn heupen kreeg. Hij en Nienke Hintzbergen staken er bovenuit, hoewel de uitslag te geflatteerd.”

HKC produceerde twintig aanvallen zonder schot en dertig éénschotsaanvallen. “We werden flink opgejaagd, maar de passing moet beter. Qua schotpercentage doen we het niet slecht.” Ook zus Nadhie stond nog klaar voor een invalbeurt tegen haar oude club, maar bleek niet op het wedstrijdformulier te staan. “Samen hier in een vak, dan was het cirkeltje echt rond geweest.”

PKC/Vertom – HKC/Creon Koz. 21-10 (7-4)

Scores PKC/Vertom: Nienke Hintzbergen (7x), Richard Kunst (5x), Olav van Wijngaarden (2x), Jelmer Jonker (2x), Lise Van Maldeghem, Arjen van Houwelingen, Bo Oppe, Romy de Rijke en Bo Kraaijeveld.

Scores HKC/Creon Kozijnen: Danny den Dunnen (2x), Jop Brouwer (2x), Mark Klop (2x), Annelies Kop, Eliza Roest, Lieneke Pries en Jennifer Schaeffer.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 29 januari 2024
Auteur: Arco Bomgaars