AD: ‘”Weg van de losers” wacht’

HKC stort compleet in en verspeelt ticket voor Korfbal League aan Unitas

In een desastreus slotkwartier stortte HKC in en verspeelde de Hardinxveldse ploeg het entreebewijs voor de de Korfbal League aan Unitas: 15-18. De vraag is of de extra barrage, die vanavond start met Groen Geel als opponent, nog wel aan de Alblasserwaarders besteed is.

Nadhie den Dunnen

Nadhie den Dunnen kan er met haar hoofd niet bij: HKC gaat (voorlopig?) niet naar de Korfbal League (Foto: © Richard van Hoek Fotografie)

“We hebben gefaald, zo ziet dat eruit. Als je dit overkomt, ben je geen goede ploeg. We hebben het zelf weggegeven, bleven domme keuzes maken. Er is maar één weg naar de Korfbal League en dat is de hoofdklassefinale winnen. Nu slaan we de weg in voor losers en daar heb ik helemaal geen zin in. Wat mij betreft doen we die wedstrijden tegen Groen Geel schriftelijk af.”

Gelouterd
HKC-speler Eliza Roest wond er geen doekjes om na de schier onvoorstelbare ineenstorting van het Hardinxveldse achttal, waardoor een Harderwijks korfbalsprookje in ijltempo geschreven werd. De meest gelouterde ploeg, met spelers met Korfbal League-, internationale – en zaalfinale-ervaring, had zich in de laatste vijftien minuten op een onthutsende manier laten ringeloren.

De HKC-aanhang verkneukelde zich al aan de gedachte van een daverend promotiefeest. Zonder een seconde indruk te maken hadden hun favorieten met nog een kwartier te spelen een 12-8 voorsprong opgebouwd tegen het aanvallend onmachtige Unitas/Perspectief uit Harderwijk. Een kwartier verwijderd van de voltooiing van een grandioze opmars in zes jaar tijd, van de tweede klasse naar het allerhoogste niveau. Vanaf dat moment belandde de zwart-witte zijde in de hal van het Dordtse DeetosSnel, dat de hoofdklassefinale prima had neergezet, in een nachtmerrie.

Spelers roemden de eendracht en de collectieve kracht in de afgelopen weken, maar in de laatste vijftien minuten van de hoofdklassefinale manifesteerde HKC zich als los zand. Niemand stond op of pakte verantwoording, er heerste chaos en er was totaal geen overleg. De toch gelouterde coaches Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg probeerden nog wel aan de radertjes en knoppen te draaien, maar slaagden er niet meer in de totaal vastgelopen machine op gang te trekken.

Vleugels
“Zij kregen vleugels”, vond Kamsteeg. “Bij ons vloog de kracht weg en dan ga je verkeerde keuzes maken.” Ekelmans, die eerder op de dag zijn geliefde Fortuna de zaaltitel had zien bemachtigen, vulde aan:, “We hebben niet laten zien wat we werkelijk kunnen, dat doet het meeste pijn. Vijftien goals is veel te weinig.”

Fenna Zwang promoveerde tweemaal eerder met DeetosSnel naar de Korfbal League. Die persoonlijke trilogie werd, uitgerekend op voor haar bekend terrein, niet volbracht.

Extra kans
“En dat had ik, eerlijk gezegd, niet verwacht. We misten de gretigheid en verloren te veel duels. Zij bleven doorvechten, terwijl wij de scherpte en de wil om te winnen niet hadden. We krijgen nog een extra kans, maar zo voelt dat niet. We moeten ons weer opladen, terwijl we hoopten klaar te zijn. De vraag is of je wilt promoveren. Natuurlijk wil je winnen, maar je moet je ook afvragen of je dat jezelf aan wilt doen.”

Vanavond zal blijken wat er nog in de Hardinxveldse tank zit. Dan komt Groen Geel, de nummer negen van de ‘League’ die in alle rust kon toeleven naar de tweekamp over maximaal drie duels, naar Het Dok. “We hebben 48 uur om het net weer op te halen. We leven al weken van dag tot dag, met blessures en corona. Maar we zijn sporters en willen winnen. Dat moet ook tegen Groen Geel de insteek zijn, hoe lastig dat nu ook lijkt.”

HKC – Unitas/Perspectief 15-18 (8-6)
Scores HKC: Danny den Dunnen (4x), Nadhie den Dunnen (2x), Mark Klop (2x), Veerle Havelaar (2x), Fenna Zwang (2x), Annelies Kop, Sven van Baggum en Eliza Roest.
Scores Unitas/Perspectief: Noah Bijsterbosch (5x), Mike van Boven (4x), Sabine Verhoef (3x), Renee Havenaar (2x), Daan Reijgersberg (2x), Thomas Hoekstra en Mark Kreikamp.

Orgineel (als premium-artikel) gepubliceerd: AD/Rivierenland (19 april 2021)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Ricard van Hoek Fotografie

Sven van Baggum