AD: “‘Was het niet verleerd'”

Annelies Kop na zwangerschap onverwacht snel terug bij HKC

Annelies Kop

Korfbalster Annelies Kop, die zaterdag haar tentree bij HKC maakte, met zoon Jort. (Foto © Richard van Hoek Fotografie)

Korfbalster Annelies Kop deed vorig jaar een stap terug bij haar club HKC vanwege zwangerschap. Als kersverse moeder van zoon Jort maakte zij zaterdag een verrassend snelle rentree in de door absenties getroffen Hardinxveldse hoofdmacht, thuis tegen Tempo (22-10).

Annelies Kop hield vorig jaar, na het zaalseizoen waarin HKC de promotie naar de Korfbal League nét misliep, een slag om de arm toen haar in deze krant gevraagd werd naar een eventuele terugkeer. “De uitgerekende datum is 19 september en wat er daarna gaat gebeuren is nog een vraagteken. Ik wil de deur naar het korfbal zeker nog niet dichtgooien, maar het belangrijkste is de komende maanden toeleven naar de geboorte en genieten van ons kindje”, vertelde de inmiddels 29-jarige Hardinxveldse, die samen met haar partner John den Dunnen (oud-hoofdmachtspeler van HKC en PKC/Vertom), toeleefde naar de geboorte van hun eerste kind.

Uit nood
Het definitieve antwoord op deze vraag kwam afgelopen zaterdag: tot verrassing van velen maakte zij onderdeel uit van het vlaggenschip van HKC dat het in eigen sporthal Het Dok opnam tegen Tempo en de deelname aan de play-offs voor promotie naar de Korfbal League nagenoeg veiligstelde. “Ik had anderhalve week ervoor mijn eerste training weer bij de selectie meegemaakt, dus dat was wel heel snel. Maar vooral uit nood geboren ook door de personele nood en het feit dat het tweede team van HKC bij Vitesse kampioen kon worden die dag”, schetst Kop de bijzondere omstandigheden voor haar comeback.

Haar voormalige ploeggenote Mabel Havelaar had namelijk een week eerder een fikse knieblessure opgelopen. Havelaar werd daarmee de derde speelster van HKC in een jaar tijd, na Nadhie den Dunnen en Jitte Janssen, die een ernstig kwetsuur aan het gewricht opliep. Voor haar werd de van Kinderdijk afkomstige Jennifer Schaeffer (19), die als invalster al verschillende prima optredens had afgeleverd, doorgeschoven naar het eerste team. Maar op de dag van de ontmoeting met Tempo meldde zich ook Havelaars jongere zus Veerle ziek af. Kop: “En toen was de nood aan de man en kwam het moment dat ik naar voren werd geschoven om bij het eerste in te vallen.”

Voor Kop was de ontmoeting tegen Tempo een bijzondere ervaring, beaamt zij. “Vorig jaar heb ik het mooist denkbare afscheid gehad. Ik was op dat moment zwanger van mijn eerste kind en was fysiek nog in staat om de hoofdklassefinale tegen Unitas in de DeetosSnel-hal te spelen. Daarmee was het op dat moment af, wat het korfbal betreft. Ik zei afgelopen zaterdag nog voor het oplopen tegen medespeelster Fenna (Zwang, red.): ‘Ik had niet verwacht, dat ik dit nog een keer zou meemaken’. En ik bleek het nog niet verleerd. Ik heb altijd goed kunnen samenspelen met Danny den Dunnen, met wie ik ook nu weer in een vak speelde. Dat was vertrouwd en als Danny dan ook nog eens zo’n dijk van een wedstrijd met acht doelpunten neerzet, is dat helemaal lekker”, vertelt Kop, die na de geboorte van zoon Jort het sporten oppakten in De Werf (naast sporthal Het Dok) en weer aan het werk is gegaan als technisch accountmanager bij Flexim.

Beschikbaar
HKC heeft officieel nog één punt nodig zaterdag tegen AW.DTV om de play-offplek veilig te stellen. “Ik blijf meetrainen en ben beschikbaar als het noodzakelijk is”, zegt Annelies Kop. “En hoe het verder gaat zien we daarna wel weer.”

André Kuipers, de partner van Mabel Havelaar, gaat aan de slag bij Sporting Delta. Kuipers, die eerder trainer was bij KVS, DSC en HKC (in samenwerking met John Spek), wordt onderdeel van het nieuwe technische hart van ‘Delta’, waarbij hij zich zal bezighouden met korfbaltechnisch beleid en ledenbehoud en -werving.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 16 maart 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Richard van Hoek Fotografie

Nieuws