AD: ‘Van euforisch titelfeest naar druilregen; Sporting Delta en HKC schakelen snel van zaal naar veld’

Sporting Delta en HKC kwamen jubelend uit het zaalkorfbalseizoen met een titel en promotie op zak. Na de dampende zaalclimax stonden de twee ploegen enkele weken later in druilerig Dubbeldam tegenover elkaar op het veld, met de bezoekers als winnaars: 19-20. “Er werd zelfs fanatiek gezongen langs de lijn.”

Amper twee weken na het meest memorabele succes uit de clubhistorie, de promotie naar de Korfbal League na een zinderend promotieduel met Dalto in de kolkende PKC-hal, is het voor de spelers van HKC flink schakelen. Met slechts één veldtraining in de benen wacht het bezoek aan Sporting Delta, op het kunstgras aan de Gravensingel.

Jiske van Brenk koestert balbezit voor HKC in de wedstrijd tegen Sporting Delta

Uit eten
“De week na het promotieduel hebben we vrij gehad, afgelopen dinsdag zijn we uit eten geweest en op donderdag hebben we voor het eerst getraind”, vertelde Jiske van Brenk, de 20-jarige Gelderse uit Zetten die haar eerste seizoen beleeft bij de club uit Boven-Hardinxveld na haar overstap van Wageningen.

“Ik heb sowieso een week rustig aan moeten doen, want ik had wat last van mijn knie na de wedstrijd tegen Dalto. Drie jaar geleden heb ik mijn kruisband afgescheurd en tegen Dalto heb ik blijkbaar toch een wat onverwachte beweging gemaakt.”

De operatieassistente in opleiding, dochter van voormalig Vriendenschaar-trainer Erik, beleeft een droomdebuutjaar bij haar nieuwe club. “Met de promotie naar de Korfbal League, die nog steeds als onwerkelijk voelt. De dag na de promotie werd ik wakker in de hoop dat ik die zaterdag nog een keer helemaal zou beleven. Ja, het was en is zweven op een roze wolk. Wat dat betreft was het wel even schakelen naar het veld.”

Dat ging echter opmerkelijk snel. “Eenmaal in het veld wil je winnen. En er stond best veel publiek, er werd zelfs fanatiek gezongen lang de lijn.”

Sacha Verboon verdedigt geconcentreerd namens Sporting Delta tegen HKC-speelster Annelies Kop

Sacha Verboon en haar teamgenoten van Sporting Delta konden langer aan de nieuwe korfbalomgeving in de buitenlucht wennen. “Op 18 maart pakten we al onverwacht de titel in de overgangsklasse tegen KOAG, daarna hebben we nog twee wedstrijden in de zaal gespeeld. We zijn daarna snel naar het veld gegaan, want ook daar hebben we nog een doel: bij de top 6 eindigen, zodat we ons direct voor de nieuwe ereklasse plaatsen.”

Nog iets te winnen
Met dat doel in het achterhoofd was de focus bij de 21-jarige Dordtse rechtenstudente er meteen. “De zaal was prachtig, daar hebben we ons doel gehaald om kampioen te worden. Maar op het veld hebben we ook nog iets te winnen. En HKC als toekomstig League-club, dat motiveert wel. Ook omdat we het die ploeg uit al erg lastig hadden gemaakt. Bovendien stond er best aardig wat publiek langs de kant, ondanks het weer.”

Hamstringblessure
HKC, waar captain Danny den Dunnen (hamstring) ontbrak, trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Supersub Sanne Langendoen schoot de gasten naar de overwinning. “Dit soort potjes zijn weer mooie ervaringen die we ook meenemen naar volgend jaar”, stelde Jiske van Brenk.

“Balen dit resultaat, nu krijgen we een paar weken om toe te werken naar DeetosSnel dat we volgend jaar ook in de zaal treffen”, besloot Sacha Verboon.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 24 april 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Richard van Hoek Fotografie