AD: ‘Unieke korfbaldag met twee titels’

De datum 23 maart 2019 staat voor de eeuwigheid beschreven als één van de succesvolste dagen in de sportgeschiedenis van het dorp Hardinxveld-Giessendam. Binnen enkele uren konden de korfbalclubs HKC en Vriendenschaar titels bejubelen.

HKC (Overgangsklasse) en Vriendenschaar (Eerste klasse) zorgen voor bekroning én opluchting

Vooraf was het een droomscenario, achteraf was het een bron van sportieve geschiedschrijving. In Boven-Hardinxveld was sporthal Het Dok dé plek van euforie en intense vreugde nadat HKC de laatste stap naar de titel in de overgangsklasse B én promotie naar het op één na hoogste zaalkorfbalniveau, de hoofdklasse, had gezet. Enkele uren later was het aan de Sluisweg in Beneden-Hardinxveld een pandemonium van feeststemming en gejuich bij het titelfeest van Vriendenschaar, dat door de titel in de eerste klasse F terugkeerde naar de overgangsklasse.

Twee titels in een bijzonder sportdorp met afzonderlijke verhalen. De hoofdmacht van HKC veroverde dankzij de derde titel in vier seizoenen een plekje bij de beste 26 zaalkorfbalteams van Nederland. “Ik heb in mijn trainerscarrière al de nodige titels meegemaakt, maar dit is één van de mooiste. Een voorlopige kroon op drie jaar werk bij HKC”, liet trainer John Spek zijn gevoel spreken.

De 24-15 overmeestering van DOS Kampen/Veltman, die de ongeslagen reeks van dertien zaalduels completeerde, betekende voor perfectionist Spek en zijn selectie het vervolg van een ogenschijnlijk onstuitbare weg omhoog. “Waarbij we nooit praten over prijzen die we kunnen winnen, maar vooral hoe we kunnen verbeteren”, stipte de Papendrechtse oefenmeester aan. Dat ex-PKC’ers als Tjeerd Gort, Corné Troost en Sanne Langendoen daarbij naar HKC overstapten, werd door ‘de buitenwereld’ niet altijd begrepen. Maar stuk voor stuk groeiden de ‘buitenlanders’ bij HKC uit tot gewaardeerde krachten, die goed vielen binnen de club. “Iedereen binnen HKC juicht voor alle spelers die opgenomen zijn in onze gelederen”, benadrukte captain John den Dunnen, die na dit seizoen zal stoppen maar in de kampioenswedstrijd met fraaie ‘onehanders’ zijn grote waarde onderstreepte.

Groeien
Met het aantrekken van André Kuipers als technisch staflid wil HKC verder blijven groeien. “Maar met beide benen op de grond”, benadrukte voorzitter Jaap Tromp. “In ons beleidsplan staat dat we in de periode tot 2021 willen uitgroeien tot stabiele hoofdklasser. Korfbal League? Dat woord is niet gevallen, dat is een andere dimensie.”

Maar volgend jaar lonkt wel een derby met het Dordtse DeetosSnel. “Dat zou wel heel speciaal zijn voor mij”, stelde Annelies Kop, die voor de Vorrinklaanclub speelde. “Dat we hoofdklasser zijn, onderstreept welke stappen HKC gemaakt heeft sinds John (den Dunnen, red.) en ik zijn teruggekeerd.”

Bij buurman Vriendenschaar voelde het behalen van de titel, dankzijde 21-23 zege bij concurrent Rust Roest, niet alleen als een bekroning maar ook als een opluchting, een bevrijding. “Jarenlang hebben we er tegenaan gehikt en lukte het steeds nét niet. Nu moest het gebeuren”, genoot aanvoerder Christian Brouwer, goed voor tien treffers in Eindhoven. “Waarom het nu wel gelukt is? Omdat we een mooie mix van talenten en meer geroutineerde spelers hebben en een ploeg waarin spelers zich voor elkaar willen opofferen. Dat ik daarbij samenspeel in een vak met mijn broer Daan en mijn vriendin Celine (van Meeteren, red.) maakt de titel nog mooier.”

Voor Krista van Hunnik was het kampioenschap een geweldig uitroepteken achter haar comeback na vijf seizoenen in de hoofdmacht. “Zo terugkomen en dan dit meemaken, met bijna 200 supporters in Eindhoven, is echt ongelooflijk. Of ik doorga? Dat weet ik nog niet, ik geniet van het moment.”

Doorgaan
Trainer Jorrith Ekelmans was duidelijk in zijn oordeel: “Krista hebben we nodig volgend seizoen, zij moet doorgaan. Nu Vriendenschaar er eindelijk in geslaagd is om dit te halen, moeten we zodanig schakelen dat we ook in die overgangsklasse in de zaal blijven.”

Inkijk ‘SCHILLEN EN DOZEN’


Het viel vroeger vaak te lezen op een bordje in een bos of zwembad: ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar de schillen en de dozen.’ Aan de supporters van de Hardinxveldse korfbalvereniging HKC zou een dergelijke mededeling afgelopen zaterdag misschien wel besteed zijn geweest. Niet dat de zwart-wit uitgedoste fans met schillen en dozen naar sporthal Het Dok waren gekomen, maar wel met papier. Héél véél papier. Nadat het vlaggenschip van HKC zich via een zege op DOS Kampen had verzekerd van de titel in de overgangsklasse, werd dat volop gebruikt bij de festiviteiten. Waarna de – veelal jonge – aanhangers het feest in de kantine voortzetten en de papieren rommel als stille getuigen op de speelvloer achterlieten. Met een eenzame trommel en twee verlaten spandoekjes als ’toeschouwers’.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (25 maart 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek (foto’s bij HKC), Wim van de Pijl/Kompas (foto bij Vriendenschaar)