AD: “Stan de Groot fluit in Ahoy: ‘Dat was geweldig nieuws'”

In zijn nog prille carrière als korfbalscheidsrechter staat de 25-jarige Stan de Groot vandaag voor zijn mooiste ervaring: samen met Peter van der Terp leidt hij de zaalfinale in Ahoy tussen PKC en Fortuna. “Dit komt veel sneller dan ik zelf verwacht had.”

Stan de Groot

Hardinxvelder Stan de Groot fluit de Zaalkorfbalfinale in Ahoy. “De bekendheid met de spelers helpt wel in de voorbereiding”

Na de derde en beslissende ontmoeting tussen Fortuna en KZ afgelopen dinsdag beleefde Stan de Groot zijn ultieme geluksmoment op de terugweg tussen Delft en zijn woonplaats Hardinxveld-Giessendam. “Van Remco Winter van het KNKV kreeg ik het telefoontje dat Peter en ik de finale mochten leiden. Een fantastisch bericht. We wisten dat we kanshebbers waren, maar toen het echt zo bleek te zijn was dat geweldig om te vernemen.”

“Ik heb daarna geprobeerd om Peter, die in Steenwijk woont, te bellen. Ik kon hem echter niet bereiken en vervolgens ging het bericht al circuleren op social media. Daarna hebben we nog samen contact gehad en het goede nieuws gedeeld. Voor Peter is het ook de eerste keer dat hij de zaalfinale mag leiden. En voor mij komt dit veel sneller dan verwacht.”

Stormachtig
De aanwijzing voor de eindstrijd is het volgende hoogtepunt in de stormachtige scheidsrechtersloopbaan van Stan de Groot, die vorig seizoen de status van internationaal scheidsrechter verwierf. “Door de uitbraak van de coronapandemie ben ik internationaal nog niet in actie geweest. En dit seizoen is natuurlijk ook raar verlopen. Op het veld was ik door een blessure even uitgeschakeld, daarna hebben Peter en ik op Papendal nog gefloten tijdens het onderlinge duel van de Nederlandse selectie. In januari hoorden we dat de zaalcompetitie ging starten.”

Prima klik
Het duo Van der Terp-De Groot floot sindsdien wekelijks een duel in de Korfbal League en presteerde goed. “Als koppel blijken we prima te klikken. Peter is 49 jaar en heeft een enorme schat aan ervaring. Van hem kan ik veel opsteken en dat is, in de betrekkelijk korte tijd dat we samen een duo vormen, ook gebeurd. Hij bekijkt per seizoen of hij zal doorgaan. We wonen weliswaar ver van elkaar, maar we bellen meerdere keren per week om zaken door te spreken naar aanleiding van de beelden die we hebben teruggezien.”

In de play-offs richting finale leidde het tweetal duels van beide finalisten. “De bekendheid met de spelers helpt wel in de voorbereiding”, verklaart De Groot. “We weten wat we kunnen verwachten en hebben ook nog de recente wedstrijden teruggekeken. Of ik extra gespannen zal zijn? Ik ben over het algemeen nogal nuchter.”

Ook voor de jonge arbiter heeft de combinatie van zaalfinale en Ahoy een magische klank. “Ik ging jaarlijks naar die finales in Rotterdam en genoot van de sfeer in die grote hal met al die supporters. Dat zal nu echt totaal anders zijn, door de afwezigheid van publiek. De ervaring met publiek in de finale, daar moet ik dan nog maar op wachten. Aan die speciale omstandigheden zijn we de afgelopen maanden gewend geraakt. Dat was soms een bijzondere ervaring, want je hoort zonder supporters in de zaal werkelijk alles wat in en rond het veld gezegd wordt. Soms moet je echter niet alles willen horen. Ik ben sowieso niet iemand die heel snel kaarten trekt.”

Hardinxveld
Hardinxveld-Giessendam zal desondanks vandaag prominent vertegenwoordigd zijn in de eindstrijd. “Bij PKC spelen natuurlijk Zita Schröder en Arjen van Houwelingen, terwijl ook Richard Kunst oorspronkelijk Hardinxvelder is. Bij Fortuna is Michelle van Geffen, die ook in ons dorp woont, actief. Dat is best bijzonder, zo’n grote vertegenwoordiging uit een relatief klein dorp.”

Stan de Groot fluit in Ahoy: ‘Dat was geweldig nieuws’Orgineel gepubliceerd: AD/Rivierenland (17 april 2021)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Ricard van Hoek

Stan de Groot tijdens de laatste play-offsStan de Groot