AD: ‘Sportgala beleeft prima première in Hardinxveld’

Sporters gehuldigd tijdens jaarlijkse HAGI-festival

Voor de eerste maal verzamelde het sportminnende deel van het dorp zich in sporthal De Wielewaal voor een heus sportgala, waar de beste individuele sporters en teams in de schijnwerpers mochten treden.

Hardinxveld-Giessendam beleefde gisteravond een prima première van zijn eigen sportgala tijdens het HAGI-festival

Alle winnaars tijdens het eerste Sportgala op het podium

Alle winnaars tijdens het eerste Sportgala op het podium

Het HAGI-festival, twee jaar geleden opgezet vanwege het 60-jarig bestaan van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, miste bij de vorige editie nog een sportief accent. Met de introductie van het sportgala, waarbij in zes categorieën prijzen te verdienen waren, werd die ‘lacune’ opgevuld.

“We dachten dat een sportgala hét verbindende middel zou zijn tussen de verschillende verenigingen in het dorp”, zei medeorganisator en voormalig korfballer Peter Kamsteeg.

In de categorie sporter van het jaar ging de trofee naar turner Wesley de Haas, die zich afgelopen jaar tot een van de aanstaande nationale toppers ontwikkelde en onder andere deelnam aan de Europese titelstrijd voor junioren in Glasgow.

Bij de sportteams was er een mooie strijd tussen de plaatselijke korfbalclubs HKC en Vriendenschaar: de eerste teams van beide clubs haalden eerder dit kalenderjaar bijna een uur na elkaar de zaaltitel. HKC deed dat echter op een hoger niveau en promoveerde voor de derde maal in vier seizoenen naar de hoofdklasse, het op één na hoogste zaalniveau. De Boven-Hardinxvelders kregen daarom de prijs in een categorie, waarin ook de vrouwen van voetbalvereniging Hardinxveld kandidaat-winnaar waren.

Bij de jeugdploegen leverde de voetbalvereniging wel de winnaar, met Hardinxveld onder 13 als winnaar vanwege de twee behaalde titels in successie. Zwemster Ilse Kraaijeveld kreeg de lof toegezwaaid en de prijs overhandigd als sporttalent, dat zich al sterk manifesteerde op nationale toernooien.
De sportpluim, een oeuvreprijs voor een markante Hardinxvelder die zich (breed) inzet voor de sport, ging naar Jan Blokland die twintig jaar als voorzitter van basketbalvereniging River Trotters fungeert maar zich ook daarbuiten op sportgebied verdienstelijk maakt.
De prijs voor de beste sportfoto ging naar Suzanne Heikoop.

Orgineel gepubliceerd: AD/Rivierenland (5 september 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Peter Verheijen

HKC is één grote korfbalfamilie