AD: ‘Smulpot voedt goed gevoel’

Oranje Wit ondanks verlies hoopvol richting degradatiekraker en HKC houdt zicht op de koplopers

De derby Oranje Wit contra HKC bood vijftig minuten puur korfbalvertier. De bezoekers trokken aan het langste eind (28-32), maar ook bij de in zwaar weer verkerende thuisploeg voedde de ‘smulpot’ het goede gevoel voor de toekomst.

Een suspense-ontknoping, zoals eerder dit seizoen in HKC’s thuisbasis Het Dok waar Mark Klop in de laatste minuut voor 20-19 zorgde, bleef dit keer uit. Maar dat tastte de amusementswaarde van het treffen tussen degradatiekandidaat Oranje Wit en HKC, de dark horse in de titelrace in de titelrace in de overgangsklasse D, totaal niet aan. Integendeel, met 39 treffers (19-20) werden de naar adem happende toeschouwers voor rust al onder een doelpuntenlawine met Korfbal League-achtige proporties bedolven. Waarna de spanningsgarantie pas een viertal minuten voor tijd werd verbroken, en thuisploeg Oranje Wit definitief de witte vlag ten teken van overgave hees.

Goochelaar
Opnieuw goed verweer tegen een ploeg uit de top, maar toch met lege handen: net als tegen SDO en GKV hield Oranje Wit, eerder dit seizoen wel stuntend bij Swift, geen tastbaar resultaat over na heldhaftig verweer tegen een titelgegadigde. Maar één week voor de cruciale degradatiekraker tegen Rust Roest wilde interim-trainer Wouter Blok vooral in positiviteit blijven hangen. “Van zestien naar 28 goals in een week tijd, en negentien in één helft: daar doud ik me in de aanloop naar Rust Roest aan vast.”

Blok, wiens opvolger Oranje Wit op korte termijn hoopt te presenteren, toverde tegen HKC als een volleerd goochelaar enkele konijnen uit de hoge hoed. Herintreder Jasper Kleingeld, die in 2016 afscheid nam, fungeerde als lengtebod naast schutter Lex van Gent en de junioren Bo Oppe (die geweldige duels uitvocht met collega-toptalent Mark Klop) en Jop Brouwer mochten beiden een helft meespelen. Met de juniorenploeg nagenoeg verzekerd van de kruisfinale, zullen Oppe en Brouwer ook wapens zijn in de strijd om lijfsbehoud. “Want we moeten goals hebben. Daarvoor heb ik ook een beroep op Jasper gedaan, zodat we dankzij zijn lengte aan meer doelpunten komen”, aldus Blok. Die opzet slaagde: Lex van Gent kon blijven schieten, kwam tot elf treffers (waarvan negen voor rust) maar had zich na driekwart duel helemaal leeggeschoten. Waardoor Oranje Wit net de vuurkracht miste om HKC af te troeven.

Verlengstuk
De bezoekende formatie van John Spek bleef zo op het vinketouw in de kampioensstrijd met GKV, SDO en Swift. “Als we er ook in slagen om komende zaterdag van KCR te winnen, dan kunnen we gaan jagen”, constateerde de Papendrechter die onlangs voor drie jaar bijtekende bij HKC. “De duur verraste mij ook, maar geeft ook de waardering van HKC naar John toe aan”, stelde Tjeerd Gort, die zaterdag de aanvoerdersband droeg en met zeven treffers topschutter bij de gasten was. Gort stapte afgelopen zomer, na negentien seizoenen bij PKC, over naar de club uit Boven-Hardinxveld en is uitgegroeid tot het verlengstuk van zijn trainer binnen de lijnen. “Ik wilde het eens buiten PKC gaan zoeken en ben fantastisch opgevangen bij HKC, waar ik me heel snel een onderdeel van het team ben gaan voelen. Die teamspirit, waarbij we elke wedstrijd over veel schijven scoren, maakt ons denk ik een gevaarlijke ploeg. Ik denk dat niemand het op dit moment leuk vindt om tegen ons te spelen.”

Oranje Wit-aanvoerder Merel van Gurp wordt afgeschermd door haar Hardinxveldse tegenstander Kelly de Bruin in de vermakelijke overgangsklassederby.

Scores Oranje Wit: Lex van Gent (1x), Bo Oppe (5x), Marijn Klink (3x), Jop Brouwer (3x), Robin Leijdsman (3x), Linda Ardon, Merel van Gurp en Mirthe Verweij.
Score HKC: Tjeerd Gort (7x), Mark Klop (5x), Jaïr Korf de Gidts (5x), Niels Deventer (3x), Kelly de Bruin (3x), John den Dunnen (3x), Rianne Swets (2x), Lotte Scherstra (2x), Annemiek van Run en Annelies Kop.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (22 januari 2018)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek