AD: ‘Rollen zijn gewijzigd’

HKC troeft Vriendenschaar af en heerst nu in Hardinxveld

De rolverdeling op korfbalgebied in Hardinxveld is gewijzigd. HKC zette de verhoudingen in perspectief door de dorpsderby met Vriendenschaar overtuigend in winst om te zetten: 28-21.

Jarenlang voerde Vriendenschaar op basis van de prestaties van het eerste achttal de boventton in Hardinxveld-Giessendam. Aan die periode lijkt in ijltempo een einde te zijn gekomen. HKC dichtte in twee seizoenen het gat in de zaalkorfbalcompetitie met twee titels op rij en op het veld werd de buurman door de afgetekende titel in het afgelopen seizoen ook bijgehaald. En, zo zou uit de dorpsontmoeting van zaterdag afgeleid kunnen worden, het is meteeen ‘erop en erover’ voor HKC, dat in Boven-Hardinxveld weinig heel liet van de rivaal uit Beneden-Hardinxveld.

Collectief
Patrick Bezemer, de nieuwe trainer van Vriendenschaar die onlangs met zijn ploeg ook al in toernooiverband verloor van HKC, tilde niet al te zwaar aan de nederlaag in de met dorpssentimenten gevoede openingswedstrijd van het seizoen. “HKC is op dit moment gewoon verder dan wij zijn. Het grote verschil was dat wij aanmerkelijk beperkter zijn in onze scores. Waar HKC over alle schijven kan scoren, zijn wij van een paar spelers afhankelijk.”

Een constatering die Bezemers collega van HKC, die aan zijn tweede seizoen begonnen Papendrechter John Spek, als muziek in de oren klonk. “Onze kracht is het afgelopen seizoen het collectief geweest en het feit dat iedereen doelpunten kon maken. Op dat gebied hebben we Vriendenschaar in de onderlinge ontmoeting kunnen aftroeven. En hoewel we 28 doelpunten gescoord hebben op een veld met maximale afmetingen, kwamen we eigenlijk al snel met elkaar tot de conclusie dat het nog beter kan. Die ontevredenheid zegt ook wel wat.”

Blijvertje
De kracht van HKC zit ‘m ook in de breedte van de selektie, die doet vermoeden dat de neo-overgangsklasser minimaal tot een blijvertje kan uitgroeien. De nieuwkomers Tjeerd Gort, Jaïr Korf de Gidts en Lotte Scherstra hebben voor een impuls gezorgd. Het drietal stond tegen Vriendenschaar metaan in de basis, mede door de afwezigheid van John den Dunnen en Annelies Kop en het wegvallen van de gestopte captain Emiel Deventer.

Op de collectieve macht van de tegenstander had Vriendenschaar geen antwoord. Sander de Wit verving de wegens vakantie Bert Verspuij weliswaar verdienstelijk, maar de bezoekers bleken veel te afhankelijk van enkele spelers om er een spannende dorpswapenschouw van te maken.

HKC-speelster Esther de Groot waakt over Vriendenschaars Arjanne Verhoef

Scores HKC: Niels Deventer (8x), Tjeerd Gort (6x), Kelly de Bruin (4x), Jaïr Korf de Gidts (4x), Esther de Groot (2x), Rianne Swets (2x), Lotte Scherstra en Stefan den Breejen (1x).
Scores Vriendenschaar: Nolan den Boer (6x), Jorrit Muilwijk (5x), Christiaan Brouwer (4x), Milou van Dijk (3x), Caroline Blokland, Arjanne Verhoef en Daan Brouwer (1x).

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (3 september 2017)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek